G4Media.ro

Harghita: Un medic şi un producător de desene animate au adaptat o…

Harghita: Un medic şi un producător de desene animate au adaptat o mască de snorkeling pentru uz medical. Ei folosesc o imprimantă 3D

Un medic şi un producător de desene animate 3D din Odorheiu Secuiec au modificat o mască de snorkeling, astfel încât să poată fi folosită de cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu coronavirusul, potrivit unui reportaj Agerpres.

Dr. Andrészek Csaba Zoltán, specialist ORL, a căutat soluții pentru a suplini lipsa măştilor de protecţie FFP2 şi FFP3. Soluţia a venit de la un grup de medici din Olanda, care au adaptat o mască de snorkeling pentru a putea fi folosită în siguranţă de medici şi asistenţi. Mai exact, specialiştii din Olanda au înlocuit tubul măştii de snorkeling cu o piesă printată 3D, căreia i-au ataşat un filtru folosit la echipamentele de terapie intensivă, care blochează virusurile şi bacteriile.

Când a citit despre această idee, dr. Andrészek Csaba Zoltán a apelat la prietenul său, Szabolcs Fazakas, care conduce casa de producţie de filme de desene animate „Legendarium” şi care dispune de o imprimantă 3D.

Aşa au început testele, s-a printat piesa intermediară, folosind prototipul furnizat de specialiştii din Olanda şi masca de snorkeling s-a transformat într-o mască care poate fi folosită, pe propria răspundere, în scop medical, spune doctorul din Odorheiu Secuiesc.

„Ideea e cu aceste măşti că nu sunt standardizate, nu sunt omologate, dar acum, în vremurile astea (…) cred că şi o variantă ca asta e foarte benefică. Normal, fiecare merge pe cont propriu şi foloseşte. Până când avem măşti, normal că se folosesc măştile respective, dar Doamne fereşte să apară nişte focare cum sunt în ţară şi atunci cel mai probabil aceste resurse dispar”, a explicat dr. Andrészek Csaba Zoltán pentru Agerpres.

Primul care a încercat-o a fost chiar medicul specialist ORL, care a recunoscut că este eficientă, chiar dacă se simte ca în filmul „Războiul Stelelor”.

„Eu am încercat, mă simt ca Darth Vader din Războiul Stelelor, cu sunetul respectiv, dar se poate folosi. Am şi consultat pacienţi non-Covid şi am reuşit. Nu s-a speriat nimeni de mine, pentru că noi de câteva săptămâni arătăm ca nişte stafii, cu acele combinezoane şi măşti. Mare lucru nu s-a schimbat, dar puţin, puţin chiar era mai elegant”, a spus dr. Andrészek.

Acesta a punctat faptul că, după folosire, masca se dezinfectează, filtrul se înlocuieşte şi este pregătită pentru o nouă utilizare.

„Am văzut şi francezi care se ocupă de asta, în Ungaria ştiu precis, că avem colegi care ne-au şi trimis poze că şi ei au făcut”, a spus dr. Andrészek.

Realizarea piesei intermediare care se ataşează măştii nu a fost o treabă tocmai uşoară, angajaţii casei de producţie a desenelor animate 3D mobilizându-se rapid pentru a rezolva problema.

Directorul casei de producţie „Legendarium”, Fazakas Szabolcs, a declarat pentru Agerpres că, iniţial, s-a folosit prototipul piesei disponibil pe site-ul dezvoltat de olandezi, dar după ce s-au realizat două astfel de măşti, s-a ajuns la concluzia că alte zece măşti comandate online aveau un alt model şi era nevoie de un alt prototip.

Rezolvarea a venit, rapid, tot din mediul online, de la un tânăr olandez care se confruntase deja cu problema şi realizase un nou prototip.

Potrivit medicului, Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, unde se află internaţi primii trei pacienţi din Harghita bolnavi de COVID-19, a comandat deja 12 astfel de măşti şi există interes şi din partea unor medici din alte judeţe, cum ar fi Iaşi, Cluj sau Covasna.

„E foarte bine să ajuţi oamenii şi mă bucur că putem să ajutăm şi medicii din alt judeţ, deja ne-a contactat cineva din Iaşi. Asta e cel mai important, ca în caz de nevoie să fim alături unii de alţii. Şi e bine să-i ajutăm pe cei din prima linie, pentru că ei ne protejează pe noi. Deci, facem pentru ei, dar facem şi pentru noi”, a conchis Fazakas Szabolcs.

Piesele printate vor fi oferite gratis medicilor care au nevoie şi vor fi însoţite de mesajul: „Vă mulţumim frumos că aveţi grijă de telespectatorii noştri! Cu drag, echipa serialului de desene animate ‘Legendarium”‘.

Foto: Szabolcs Fazakas / Facebook

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu