Harta Bucureștiului cu graffiti de artă urbană: 10 ganguri de blocuri din zonele Pantelimon, Moșilor, Ștefan cel Mare sau Vatra Luminoasă au picturi murale din vara lui 2023 FOTO
Bucureștiul a început, în ultimii ani, să-și acopere cenușiul tern al blocurilor cu opere vizuale, atât de apreciate în marile capitale ale lumii. Două echipe de artiști stradali, KAPS Crew și Sweet Damage Crew, formate din doi, respectiv 7 membri, au realizat în vara lui 2023 picturi în locuri neconvenționale, toate concentrate într-un singur sector al capitalei, respectiv în gangurile de la blocuri.
Pasajele insalubre din zone circulate ale marilor bulevarde, parcurse zilnic în grabă de bucureșteni, au devenit acum un loc de pelerinaj pentru cei care vor să se oprească și să le admire. „Lucrările îi fac pe trecători să ia un moment de pauză, timp în care să le înțeleagă mesajul”, spun inițiatorii de artă urbană în ganguri, Outline StreetArt.
Scurtă prezentare VIDEO, iar mai jos, gangurile prezentate individual, cu fotografii.
Vezi această postare pe Instagram
Proiectul revitalizării gangurilor cu graffiti de artă urbană se bazează pe „Teoria ferestrelor sparte”, care spune că o clădire care are geamuri sparte și acestea nu sunt rapid înlocuite, în scurt timp acea clădire va avea din ce în ce mai multe geamuri sparte, pentru ca, în final, ea să fie vandalizată complet. Fenomenul se aplică și gangurilor, dacă nu sunt desenate cu graffiti de artă urbană.
Reabilitarea gangurilor este un proiect susținut de Primaria Sectorului 2, iar gangurile pot fi găsite la adresele: Calea Moșilor nr. 221 și 219, Șos. Ștefan cel Mare nr. 33, Aleea Lungulețu nr. 6 , Șos. Iancului nr. 13, Șos. Pantelimon nr. 254 și nr. 243, Vatra Luminoasă nr. 28, Șos. Mihai Bravu nr. 2 și nr. 139-145.
Vă prezentăm mai jos 8 din cele 10 ganguri desenate de artiștii de la Sweet Damage Crew și KAPS Crew în vara lui 2023. La final vor fi 20 de ganguri după ce o nouă serie de 10 ganguri vor fi realizate începând din octombrie anul acesta.
1. Gangul cu graffiti din Șoseaua Iancului 13 – artiști Kaps Crew – tematică florală cu crengi de copaci și pasări supradimensionate.
2. Gangul din Mihail Eminescu 185 – artiști Sweet Damage Crew – pe un fond albastru ce reprezintă cerul sunt pictate păsări în zbor.
3. Graffiti în gangul din Șos. Mihai Bravu nr. 139-145 – artiști Kaps Crew – portretul stilizat al unei femei.
4. Graffiti în gangul din Pantelimon nr. 254 – artiștii Sweet Damage Crew – un lac de munte cu brazi, la apus, și luna cu stelele pe zidul opus.
5. Gangul cu graffiti din Vatra Luminoasă nr. 28 – artiști Sweet Damage Crew – apus incandescent de soare care se refectă pe luciul unui lac.
6. Gangul cu graffiti din Aleea Lungulețu nr. 6 – artiști Kaps Crew – fundal verde, plante, frunze de ferigă.
7. Gangul din Șos. Mihai Bravu nr. 2 – artiști Sweet Damage Crew – constelații, cosmos, cer înstelat cu planete.
8. Gangul cu graffiti din Str. Mihai Eminescu 28 – artiști Kaps Crew – fluturi și flori stilizate.
Cine sunt street artiștii KAPS CREW
O echipa formată din doi street artiști originari din zona moldovei, Ohboy și Pulsar, a început să deseneze în urmă cu aproximativ 15 ani. Cei doi s-au întâlnit în Iași unde au studiat la Universitatea de Arte Vizuale și au activat mulți ani în scena de graffiti locală. Deși desenau individual, abia în 2016 au creat entitatea Kaps Crew. În prezent ei își desfășoară activitatea în București unde, în ultimii ani, s-au implicat în numeroase proiecte de street art si nu numai.
Cine sunt artiștii de la Sweet Damage Crew
Sweet Damage Crew este o echipă de artiști originară din România, fondată în 2010. Echipa este formată din 7 membri (Biex, Cage, Recis, Lost.Optics, Boeme, Pandele și Shatran) și este cunoscută pentru stilurile variate de graffiti, care includ de la graffiti tradițional la artă abstractă și murale complexe, realizate prin utilizarea spray-urilor, pensulelor și altor tehnici. Membrii echipei au participat la numeroase evenimente interne si internaționale de artă de stradă și au colaborat cu numeroși artiști și branduri cunoscute la nivel global.
Descrierea Outline Streetart
Echipa Outline Streetart este cunoscută pentru lucrările mari implementate în trecut, precum Zidul Berceniului (cea mai mare pictura murală din București) sau Podul Medgidia (cea mai mare pictura murală din țară) și are în portofoliu peste 20.000 metri pătrați de picturi murale realizate pe blocuri, ziduri, centrale termice, spitale, poduri sau școli și licee din București și din țară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank