G4Media.ro

HARTA cazurilor de COVID-19 cu tulpina UK depistate în România: 164 de…

HARTA cazurilor de COVID-19 cu tulpina UK depistate în România: 164 de infectări distribuite în toate regiunile țării / Mai mult de jumătate dintre acestea sunt în București

164 de cazuri de COVID-19 cu tulpina UK, mai contagioasă, au fost depistate până acum în România, cele mai multe la persoane care nu au călătorit în străinătate și care nu au avut contact cu cineva care să fi fost plecat de curând din țară. Institutul Național de Sănătate Publică a avertizat că există o probabilitate mare ca varianta britanică să cuprindă întreg teritoriul României „în viitorul apropiat”.

 

UPDATE 23 februarie: 164 de cazuri de infectare cu tulpina UK au fost confirmate până în prezent, tot dintre cele 499 de probe analizate până în prezent, a anunțat Ministerul Sănătății.

92 dintre cazuri au fost confirmate în București.

UPDATE 19 februarie: Ministerul Sănătății a anunțat că până în prezent au fost confirmate în România 136 de cazuri de infectare cu tulpina UK a coronavirusului din 499 de probe analizate. Dintre acestea, 80 de cazuri sunt din București.

Totuși, în bilanțul prezentat vineri de Ministerul Sănătății nu mai apare niciun caz în județul Dâmbovița, deși tot ministerul anunța în 2 februarie un caz în acest județ. De asemenea, numărul de infectări cu noua tulpină din județul Botoșani a scăzut de la 9, câte au fost raportate până acum, la 4.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat ulterior că, în urma anchetelor epidemiologice, se poate constata că anumite persoane au domiciliul sau reședința în alt județ decât cel în care au fost prelevate probele.

UPDATE 18 februarie: MedLife a anunțat că, din 90 probe analizate aleatoriu, 45 conțineau tulpina de coronavirus originară din Marea Britanie.

Acestea provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

UPDATE 11 februarie: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a anunțat că a depistat 15 cazuri noi de infectare cu tulpina UK.

În cursul zilei de joi, 11 februarie, universitatea a anunțat inițial un caz la un bărbat de 65 de ani din Suceava, cu istoric de călătorie în Marea Britanie.

Ulterior, universitatea a anunțat că a descoperit alte 14 cazuri, după analizarea a 47 de probe, respectiv 4 cazuri din judeţul Botoşani, 4 din Suceava, 4 din Timiş şi câte unul din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.

UPDATE 10 februarie: Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 10 februarie, că au fost confirmate cinci cazuri de infectare cu tulpina UK în județul Botoșani. Trei dintre acestea fac parte dintr-un focar în care una dintre persoane a avut un contact care a călătorit recent în Marea Britanie. Detalii aici

Știrea inițialăPrimul caz a fost confirmat în 8 ianuarie, la o tânără din Giurgiu, care nu a călătorit în afara țării. Au urmat infectări în București, Suceava, Constanța și apoi în alte județe, iar în Capitală a fost confirmat un focar cu noua tulpină într-o școală.

Pentru depistarea acestor cazuri, tot mai răspândite în Europa, este necesară realizarea unei analize de laborator pentru secvențierea virusului, care durează câteva zile. În România, doar trei laboratoare de stat și unul privat fac această analiză și doar în cazurile în care, la confirmarea infectării cu COVID-19 prin test PCR, specialistul care a făcut analiza observă modificări.

Din acest motiv, cazurile de COVID-19 cu noua tulpină sunt confirmate sporadic, însă distribuția celor confirmate într-o lună, cât a trecut de la primul caz, în toate regiunile țării arată că răspândirea noii variante a virusului este comunitară. Două treimi din cazurile depistate sunt din București și Ilfov.

În plus, mai mult de jumătate dintre infectări au fost depistate printr-un studiu derulat de clinica privată MedLife. Detalii aici și aici.

Cele mai recente cazuri au fost confirmate marți, 9 februarie.

Distribuția cazurilor de COVID-19 cu noua tulpină:

București – 37
Cluj – 5
Vâlcea – 4
Ilfov – 3
Giurgiu – 1
Bihor – 1
Timiș – 1
Caraș-Severin – 1
Mureș – 1
Galați – 1
Covasna – 1
Dâmbovița – 1
Constanța – 1
Suceava – 1

G4Media.ro a solicitat încă din 29 ianuarie Ministerului Sănătății să răspundă la mai multe întrebări legate de strategia pentru depistarea infectărilor cu noua tulpină și proiecțiile privind răspândirea acesteia în România. Atunci când Ministerul Sănătății va răspunde la întrebări, vom publica precizările.

Citește și 

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive / Vlad Voiculescu în urmă cu zece zile: În România se poate face secvențierea doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”

Adriana Pistol (INSP): Este clar că toți cei din focarul de la școala 28 au tulpina britanică, nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Vai, dar cit de periculos!

  2. Din nou, ce rost are sa numeri 59 de cazuri OFICIALE cand Medlife a luat 90 de probe aleator si le-au iesit 24? Deci ai sute de cazuri pe zi cu periculoasa „tulpina britanica”.

  3. Tulpina britanica e o boare de primavaral pe langa tulpina Sud Africana.
    La varianta sud africana vaccinul Astra Zeneca e practic inutil (eficienta 10%).
    Grav e ca oamenii se vor crede imunizati, dar nu vor fi. SE vor imbolnavi pe capete.
    Trebuie trimis inapoi vaccinul Astra Zeneca, ca inutil si periculos (prin falsa impresie de siguranta).
    Republica Sud Africana a renuntat la contractul cu Astra Zeneca si a respins un milion de doze.
    Guvern Roman, nu fa experimente pe cetatenii romani!!
    Nu fii Dr Mengele!

  4. Se obtin infomatii cruciale pentru tratarea bolnavului roman si / sau pentru sprijinirea companiilor furnizoare ieuropene.

  5. Sa presupunem ca avem azi vaccinurile pentru toti. Cei pana in 16 ani nu se vaccineaza si 40% din ceilalti refuza. Deci nu se asigura 70% imunizati. Virusul va avea noi transformari. Si va necesita adaptarea vaccinului si vaccinare periodica. Asa ca vaccinati-va cu orice tip de vaccin omologat iar pentru tulpinile neacoperite sau inca necreate pregatitiva pentru Toamna 2021-Primavara 2022.

  6. Mi se pare foarte îngrijorător ca din 90 de probe, 45 sunt pozitive.

    • Din 90 pozitive, 45 sunt cu tulpina britanica. Nu e o rata de pozitivare de 50% in general.

      In alta ordine de idei, tulpina britanica devine dominanta in multe tari UE, pe langa UK, unde a mai dus la o explozie de cazuri? Ca eu nu vad nicaieri. Daca in Romania e la 50%, inseamna ca e bine…de cateva saptamani cazurile stagneaza, fara masuri noi, ba chiar cu inceperea scolii. Personal mi se pare ca aceasta tulpina, a fost scuza guvernului britanic la haosul de acolo, brexit, masuri antiepidemice luate prea tarziu. Inainte de aceasta tulpina, mai era in circulatie una spaniola, dar nu a beneficiat de atata reclama.

  7. Mi-am transpus cu atentie aceste date pe unul din cele 3 flip-chart-uri din sufragerie.
    Pe celelalt sunt datele cu numarul de vaccinuri intrate in tara, pe furnizor si data.
    Cel de-al treilea este cu numarul vaccinatilor pe judete. Rapel si toate cele.
    Astept cu emotie noi cifre care sa ma bage in sperieţi.
    Nu a mai fost de mult nici un studiu referitor la masti, asadar am ceva in „pending”… deci cate sa port, si cu cate supape?