G4Media.ro

HARTA clădirilor cu risc seismic din Constanța: Cele mai multe și vulnerabile,…

sursa foto: Info Sud-Est/ Adrian Anton

HARTA clădirilor cu risc seismic din Constanța: Cele mai multe și vulnerabile, în Centrul Vechi/ Șapte școli din județ, printre cele aproape 180 de clădiri aflate în pericol (galerie foto)

Județul Constanța are 175 de clădiri încadrate în cele trei clase de risc seismic, 148 fiind în municipiul reședință de județ, conform listei cu toate construcțiile vulnerabile la cutremur realizată de ISU Dobrogea și consultată de Info Sud-Est. Cele mai multe dintre acestea se află în centrul orașului și în zona veche a Constanței (Peninsulă).

Cinci clădiri din municipiul Constanța sunt clasificate în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că prezintă un pericol major de prăbușire, în cazul unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 grade, asemănător cu cele din Turcia, de luni.

Una dintre aceste clădiri este situată pe strada Ștefan Cel Mare, nr. 26, fiind construită în anul 1931. Compusă dintr-un subsol, parter, două etaje și o mansardă, clădirea găzduiește, la parter, un restaurant fast-food, iar imediat lângă acesta se află un centru comercial pentru îmbrăcăminte.

sursa foto: Info Sud-Est/ Adrian Anton

Un alt imobil aflat în clasa I se află pe strada Mercur, nr. 10, tot la începutul centrului vechi al orașului. Geamurile de la parter sunt burdușite cu bucăți de BCA, iar zidul clădirii este vopsit în orange. Clădirea, care se află în ruină, are o arhitectură de sfârșit de secol XIX, iar RAEDPP Constanța derulează un proiect de reabilitare pentru acest imobil.

Clădirea de pe strada Mercur, nr. 10 este cea mai veche din lista scurtă a imobilelor care prezintă un risc crescut în caz de dezastru. Construită în anul 1900, aceasta dispune de un demisol, parter, două etaje și o mansardă, iar la prima vedere, nimeni nu pare să locuiască în interior.

sursa foto: Info Sud-Est/ Adrian Anton

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ei si?!!!
    STIU asta de cand autoritatile din Constanta, dar CE AU FACUT cu Harta aia?!
    NIMIC!
    Situatia e la indigo in TOATA Romania!
    Fereasca Doamne, Doamne!!!

  2. In 2017 am facut un Tur de ART NOUVEAU, cu fiul si nora noastra: Arad, Szeged(Ungaria), Novi Sad, Zrenjanin(ultimele 2 in Serbia), Timisoara, toate orase minunate din fostul Imperiu austro ungar!
    Socul a fost urias: Aradul(am locuit in Arad in primul an de stagiatura, deci il stiam!), de departe cel mai apropiat ca stil de Szeged, avea cel putin 25% dintre cladiri in stare jalnica!
    Pe langa multe cladiri existau ingradiri cu atentionari: „Cad pietre”, in timp ce in bijuteria Szeged NU am vazut nici mascar o singura cladire cu un perete degradat!
    Nici una!
    Nici Parisul nu e atat de curat, de ingrijit ca Szeged-ul!
    La fel in Novi Sad sau in Zrenjanin, in Serbia, cladiri superbe si bine intretinute!
    La intoarcere in Timisoara, aceeasi dezamagire ca-n Arad: mai putine cladiri in degradare, dar multe santiere pentru ca se pregateau sa devina Capitala culturala!
    Romania e atat de departe de lumea civilizata care pretuieste mostenirea arhitectonica pretioasa si care atrage turisti si deci DEZVOLTARE pentru multe locuri care ar putea trai din asta…

  3. Oluta vag…uta, a spart 1000000 e in 2013 ca sa devina craiova capitala culturala , ha ha ha.De fapt smecheria e sa te faci ca ai de lucru c sa tapuiesti banii.in final ong ul prin care au tras banii l au pus in spatele unui sofer.A castigat Boc care a cheltuit 80000 e.
    Asa e cu panaramele iti papa banii, ca doar asta e meseria fatucelor alea de la partide, ca si cele din show biz.DNA si atunci dormea.