G4Media.ro

Harta corupției la nivel mondial: România, cotată cu scor de mijloc, iar…

sursa foto: Captură foto/ Transparency International

Harta corupției la nivel mondial: România, cotată cu scor de mijloc, iar Ungaria a devansat Bulgaria, fiind considerată cea mai coruptă din UE/ Țările nordice – cel mai scăzut nivel, Coreea de Nord, Siria și țări din Africa – în topul corupției

Harta corupției la nivel mondial realizată de Transparency International situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Conform clasamentului, în 2022, Ungaria a devansat Bulgaria, statul guvernat de premierul Viktor Orban fiind considerat cel mai corupt din Uniunea Europeană, așa cum arată și Bloomberg.

Cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se înregistrează în țările nordice, urmate de Noua Zeelandă, Elveția și Olanda. La polul opus, cu cele mai ridicate niveluri de corupție se află Coreea de Nord, Siria și țări din Africa (Somalia, Sudanul de Sud, Ciad etc), dar și Nicaragua sau Venezuela.

Ucraina este cotată cu scorul de 33, la fel ca, spre exemplu, Mongolia, și mai prost decât Kazahstan sau Belarus.

Republica Moldova este cotată cu un scor de 39, mai bine decât Ucraina dar semnificativ mai prost decât România, în timp de Rusia înregistrează un scor de doar 28.

Transparency International arată în analiză că majoritatea țărilor nu reușesc să pună capăt corupției.

IPC clasifică 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție din sectorul public, acordând un punctaj pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

Media globală rămâne neschimbată de peste un deceniu, fiind de doar 43 din 100. Mai mult de două treimi dintre țări au obținut un scor sub 50, în timp ce 26 de țări au scăzut la cel mai mic scor de până acum. În pofida eforturilor concertate și a câștigurilor obținute cu greu de unele dintre ele, 155 de țări nu au înregistrat niciun progres semnificativ în lupta împotriva corupției sau au înregistrat un declin din 2012.

Conflicte, securitate și probleme în top

Pacea la nivel mondial se deteriorează de 15 ani, arată analiza. Corupția subminează capacitatea guvernelor de a proteja populația și erodează încrederea publică, provocând amenințări de securitate tot mai multe și mai greu de controlat. Pe de altă parte, conflictul creează oportunități pentru corupție și subminează eforturile guvernelor de a o opri.

Chiar și țările cu scoruri ridicate la IPC joacă un rol în amenințările pe care corupția le reprezintă pentru securitatea globală. Timp de decenii, acestea au primit bani murdari din străinătate, permițând cleptocraților să își sporească averea, puterea și ambițiile geopolitice distructive, arată analiza Transparency International.

Ce se întâmplă în întreaga lume?

Deși fiecare țară se confruntă cu provocări diferite în materie de corupție, indicele din acest an relevă o stagnare continuă în întreaga lume.

Țările din regiunea cu cel mai mare punctaj, Europa de Vest și Uniunea Europeană, au stagnat de peste un deceniu sau au înregistrat un declin în ultimii cinci ani. Influența nejustificată asupra procesului decizional, aplicarea deficitară a garanțiilor de integritate și amenințările la adresa statului de drept continuă să submineze eficacitatea guvernelor.

La celălalt capăt al indicelui, țările cu scoruri scăzute nu reușesc, de asemenea, să facă progrese semnificative. În multe părți ale Americii, în Europa de Est și Asia Centrală și în Africa Subsahariană, restricțiile și atacurile asupra spațiului civic și a libertăților fundamentale continuă, în timp ce multiplele crize amenință securitatea și stabilitatea, democrația și drepturile omului.

În mod similar, în diverse țări din Asia-Pacific, autoritarismul în creștere diluează funcția de câine de pază a societății civile, în timp ce mulți lideri acordă prioritate redresării economice în detrimentul eforturilor de combatere a corupției.

În Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, unde puterea politică și economică inegală este profund împletită cu conflictul, corupția subminează procesele democratice, provocând tulburări civile generalizate și alimentând violența.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Afara din Schengen cu Ungaria (USR)

  2. Zise Eugen, postacul de servici al celui mai corupt partid din Romania, si a copilului AUR 👍

  3. Parcă tarile scandinave ,Japonia si Noua Zelandă sunt cele mai deschise la culoare,urmate de Canada si Australia.Oare de ce acestea pot? Și sunt cele mai civilizate.China apare la culoare destul de închisa,daca avem în vedere politica ei dură de combatere a coruptiei.Si daca nu s-ar fi combatut nu ar fi avut rezultate economice atat de performante.Criteriile de evaluare par a fi destul de discutabile.

    • Si au si cel mai ridicat nivel de trai, nefiind coruptie. De ce ar alege cineva sa traiasca in Romania si nu in Danemarca sau in oricare alta tara nordica? Din patriotism? :))

  4. Inaintea sau dupa Politia de Frontiera Romana?

  5. Și cine a făcut harta ?Cine a efectuat sondajul? Ce-i face pe ei sa fie credibili?ce-i îndreptățește să facă hărți ? Același vechi prieten al Ungariei ,Soros Gyuri bácsi și organizațiile lui atotștiutoare , posesori al Sfintului Gral.Cine-i bagă în seamă?

    • Scrie in articol cine a facut-o. Au pe pagina web publicate auditurile daca esti curios.

      Ce il face pe Orban bacsi sa fie credibil?

    • Retorica de rusnac: „cine le a dat voie?”

    • Numai dacă vezi filmele artistice
      americane (care sunt superpolitizate și cenzurate – vezi documentarele cu prigoana actorilor de la Woalihud din perioada anilor ’50, când până și Charlie Chaplin a fost expulzat din SUA pe motiv că a simpatizat cu comuniștii ) și le compari conținutul cu rezultatele acestei anchete iți dai seama că-i o făcătură .
      Oare anglo-saxonii sunt curați ca lacrima??!!
      Bine-a zis cine a zis că nu trebuie luată în seamă această făcătură.

    • „Oare anglo-saxonii sunt curați ca lacrima??!!”

      Nu, nu sunt. Se vede si in rezultatele sondajului, unde cel mai bine stau nordicii si japonezii. Dar oricum stau acceptabil.

      Cel mai simplu lucru e sa refuzi sa iti vezi defectele si sa incerci sa le repari, strigand ca disperatul „lasa, ca si altii sunt la fel, de ce as incerca eu sa ma schimb?”.

  6. În Africa, în țările extrem de sărace, veniturile guvernanților sunt chiar mai mari decât ale guvernanților români. Unde credeți că este corupția mai mare?

    • „zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.”
      Danemarca 90, Finlanda 87, Estonia 74, Uruguai 74, Taiwan 68, Barbados 60, Costa Rica 54, Rwanda 51, Mauritius 50, Namibia 49, Romania 46, Cuba 45, Ghana 43, Senegal 43, Africa de Sud 43, India 40, Tanzania 38, Gambia 34, Rusia 28, Corea de Nord 17 (loc 171), Siria 13 (loc 178), Somalia 12 (loc 180)
      Vazand cine ne precede si cine ne urmeaza cred ca va trebui sa reconsideram unele tarii din Africa(Nu doar in cea ce priveste coruptia ci si educatia).

  7. Maica Tereza in costume de lux. Niet coruptie in Belgia?? loool Ce harta fake.

    • de unde ai tras concluzia asta? asa circula pe la sputnik directiva?

    • Coruptia de nivel inalt cu bani europeni sigur ca exista, inclusiv tot felul de forme de trafic de influenta si licitatii aranjate.
      Dar la nivelul cetateanului de rand nu prea ai de-a face cu coruptia in Belgia.

  8. Hai cu MCV-ul!

  9. Ungaria, stat eşuat! Ar trebui desfiinţată şi împărţită între vecini.

  10. Narcostatul olandez pe locul 8. Austria pe 22. Buna harta.

  11. Austria unde-i?că,dacă-i așa de trainic legată de Ungaria…știți voi,cine se aseamănă,se adună…

  12. Nimic nou, in UE tot Estul este corupt pana la maduva oaselor, deoarece rusii le-au schimbat ADNul pe vecie. In doar 45 de ani. Insa lesi place, coruptia 😉

  13. O mie de vorbe,un ban nu face. Adevărul e că România nu este în primele două corupte din Europa,pentru a sta afară din Schengen.

  14. @Griska – ia citește raportul Frontex! USR-ist ordinar ce ești!

  15. Criteriile sunt discutabile doar cu privire la China.Asta nu înseamnă ca celelalte evaluari sunt subiective.Probabil ca,fiind o exceprie(dictatura plus anticoruptie dură),China nu se incadreaza în tipare si atunci au avut în vedere mai mult aspectul legat de dictatură.Anticoruptia la chinezi,sub puterea partidului unic comunist,este o chestiune de vointa politică pură si nu de sistem,cum este in tarile civilizate,unde instititiile actioneaza împotriva coruptiei si daca,la un moment dat,lipseste vointa politică.Spunea cineva ca pe masa lui Xi JINPING Constitutia s-a umplut de praf,pe cand dincoace principiile constitutionale sunt invocate tot timpul.Maine daca liderul comunist vrea ca luptei anticoruptie sa i se slabeasca intensitatea,asa se va întampla,pe cand în tarile cu coruptie redusa aceasta ar însemna,în ultimă instantă,caderea guvernelor.

  16. @eugen: Nu stiu de ce, dar cand merg „pe tron” si stau putin, parca se aude eugen, atunci cand cade maroniul in fiecare dimineata.

  17. Acești domn de la Foarte Transparent au auzit oare de dl Schtrache,dl Kurz,Ursula von Vaccin,sau doctorii noștri Bode , Ciucă, Predoiu,etc , alegerile originale din USA,dl Routte,dl Scholz,etc sau numai de zecile de mii de analfabeți posesori permis din Romania, dl Trudeau,și lista continua…

    • Am inteles, situatia e groaznica in UE, SUA, Canada si celelalte. Deci sondajul minte.

      Adevaratele societati democratice si transparente, cu niveluri reduse de coruptie, sunt Rusia si China. De aia se si reped milioane de oameni sa emigreze acolo.

  18. Probabil au prelucrat datele statistice oficiale, furnizate de justitia din fiecare tara. In Romania, totul este prescris chiar cu putin timp inainte de hotararea definitiva si condamnarile sunt putine si blande. Cum sa ii condambi pe cumnatii lui M Geoana, de exemplu? De aceea este Ungaria „mai corupta” decat Bulgaria, fiindca justitia functioneaza.

    • Lasand la o parte Romania, unde suntem cica mai bine – insa doar in comparatie cu vecinii dar departe de alte state UE foste comuniste.
      Ungaria e mai rau decat Bulgaria pentru ca sunt mai buni la coruptie, mai organizati.
      Exista doar un singur Orban SRL care vinde gogosi nationaliste pe bani UE sifonați catre firmele de casa si catre parandarat.
      Bani care inca intra intr-un procent de absorbtie mult mai mare decat in Ro sau Bg.

  19. De când Olga cea isteață
    S-a retras strategic
    Corupția e pe față,
    Partidu’i puternic
    Căci în frunte’i stau ciolacii
    Negri și urâți
    Care sunt mai răi ca dracii…
    Îți vine să-i f..