G4Media.ro

HARTĂ Cum este încadrat violul în legislația europeană. Cele trei concepte

Harta viol Europa ENTR

HARTĂ Cum este încadrat violul în legislația europeană. Cele trei concepte

Sexul fără consimțământ este viol. Este simplu. Nu există o „zonă gri”. În marea majoritate a țărilor din Europa, încadrarea juridică se bazează pe unul dintre aceste trei concepte: 

  1.     Violul implică o formă de constrângere
  2.     Nu înseamnă nu 
  3.     Da înseamnă da

Cea de-a treia opțiune este considerată cea mai progresistă, deoarece necesită consimțământul direct pentru sex și este menită să ofere o protecție mai bună potențialelor victime.

În 1989, Belgia a devenit prima țară din Europa care a introdus condiția consimțământului, în timp ce, de exemplu, Finlanda își reformează în prezent legislația. Dar mai există apoi problema modului exact în care poate fi dovedit acest consimțământ.

Spania a adoptat legea finală „Numai un da este un da”, introducând obligația consimțământului explicit în relațiile sexuale.

În Danemarca, de exemplu, a fost lansată o aplicație care păstrează o evidență a consimțământului timp de 24 de ore – o idee controversată. Ce se întâmplă dacă persoana se răzgândește? 

Pe 25 august al anului acesta, Spania a adoptat legea finală „Numai un da este un da”, introducând obligația consimțământului explicit în relațiile sexuale. Aceasta înseamnă că orice act sexual fără consimțământ va fi considerat ca un viol.

În Europa, noțiunea de consimțământ explicit rămâne însă minoritară. Potrivit unui studiu al Amnesty International datând de la sfârșitul anului 2020, 12 țări europene – printre care Belgia, Danemarca, Suedia și Marea Britanie – din cele 31 analizate de ONG, au definit violul pe baza absenței consimțământului, dincolo de constrângere sau vulnerabilitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Foaie verde si-o lalea, ce se da nu se mai ia =)))

  2. In esenta este o masura fara impact real in lipsa unei probari concrete. Constrangerea este usor de probat prin expertize medico-legale, asta daca masurile se iau cat de repede. Mai mult, sexul nu functineaza ca si in filmele porno, deci consimtamantul explicit in momentul ala este, cat de cinic suna asta, cringe.
    Evident daca nu exista un consimtamant presupune si o constrangere si exercitare a unei actiuni violente. Normal ca daca cineva e retinut si nu prea vrea sa intretina relatii sexuale, iar cealalta parte o forteaza, rezulta in viol.
    Asa ca, again, unde este relevanta concreta a acestei prevederi?

  3. Legi tipice woke, fara cap si coada. Cum demonstrezi consimtamantul, legal? Act facut la notar?…

  4. Banuiesc ca si partenerul se poate razgandi. Merge in ambele sensuri, nu? Oare ce se intampla daca ambii spun ca nu au fost de acord? :d

  5. pe viitor o sa inregistrez cu telefonul cand isi exprima consimtamantul si trimit videoul prin wetransfer la politie procuratura ministere presedintie. sa fiu sigur, cine stie peste cine dau?