Harta diasporei. Campioni în UE la migrația internă. Câți români trăiesc în afara țării
Românii au început să plece din România încă dinainte de 89, exodul a luat amploare în anii 90 după mineriade, dar numărul celor care au luat calea străinătății a început să crească vertiginos după intrarea României în UE în 2007, când au fost eliminate vizele. Tot de atunci, cu perioade tranzitorii pentru anumite state, românii au câștigat și dreptul de a munci legal în alte state UE, astfel că în prezent, numărul românilor aflați în străinătate se ridică la 5 milioane de oameni. Unu din cinci români muncește în afara țării, ceea ce ne plasează pe locul unu în UE la imigrația internă. Românii care muncesc afară trimit în țară anual peste 5 miliarde de dolari, aproximativ 4,3 miliarde de euro numai anul trecut.
Cei mai mulţi dintre cei care au plecat se află în Italia şi în Spania, unde numărul românilor înregistrați oficial depășește 2 milioane. Potrivit wired.it, numărul românilor din Italia se ridica în 2017 la 1.168.552, sursa citată menționând că nicio altă comunitate de imigranți nu atinge astfel de cifre. Astfel, următoarele două comunități din Italia sunt cele din Albania și Maroc, dar care sunt de două ori și jumătate mai mici decât cea a românilor.
În Spania trăiesc în prezent 1.000.030 de români cu rezidență. Aceasa reprezintă cifra oficială conform observatorului permanent al migrației din Spania, dar neoficial cifra se poate ridica la 1,4 milioane de români.
Peste 600.000 de români sunt în Germania, iar în Regatul Unit şi peste Ocean, în Statele Unite, sunt câte 500.000 de români.
În luna mai, BBC News anunța că persoanele cu cetățenie română au devenit a doua cea mai mare comunitate fără cetățenie britanică din Regatul Unit. Potrivit Oficiului Național de Statistică, numărul cetățenilor români a crescut cu 25% între 2016 și 2017, ajungând la 411.000. Dintre cei peste 62 de milioane de rezidenți din Marea Britanie, 6,2 milioane au altă cetățenie decât cea britanică, cifra crescând cu 4% în perioada menționată.
Statisticile arată că unul din cinci români apţi de muncă locuia, anul trecut, în alt stat membru al Uniunii Europene, cel mai mare procent din Uniune. Potrivit Eurostat, în 2015, proporția relativă a imigranților resortisanți, și anume imigranții cu cetățenia statului membru al UE de destinație, din numărul total de imigranți a fost cea mai ridicată în România (87 % din totalul imigranților), Lituania (83 %), Ungaria (56 %), Croația (55 %), Letonia (52 %), Estonia (52 %) și Portugalia (50 %). Acestea au fost singurele state membre ale UE care au raportat că proporția imigrației propriilor resortisanți a fost mai mare de jumătate din numărul total de imigranți
Conform estimărilor din Raportul ONU citate de Adevărul privind migraţia din anul 2015, numărul românilor care au emigrat era de aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni, acest fapt plasându-ne pe poziţia a 17-a la nivel mondial în ierarhia privind dimensiunea emigraţiei. ”Prin urmare, se observă o creştere netă a diasporei româneşti cu 2,3 milioane de persoane între anii 2000-2015, interval care cuprinde atât ridicarea parţială a barierelor de călătorie şi şedere în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, cât şi liberalizarea totală a accesului pe piaţa muncii în statele membre UE după 1 ianuarie 2007”, menționa Adevărul într-un articol publicat în luna mai.
Potrivit Digi24, un studiu recent arăta că peste jumătate dintre români ar vrea să lucreze în străinătate. Astfel că ne putem aştepta ca România de peste hotare să fie din ce în ce mai mare.
(Foto: Facebook, Diaspora Europeană)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii