G4Media.ro

Cât de curat este aerul pe care îl respirăm. Harta poluării din…

Cât de curat este aerul pe care îl respirăm. Harta poluării din București: s-a lansat platforma Aerlive.ro

Platorma Aerlive.ro, care monitorizează calitatea aerului și poluarea din București, a fost lansată de o coaliție de ONG-uri în variantă de test, potrivit unui comunicat de presă. Bucureștenii pot consulta online platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului, iar ținta e ca în 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați.

În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare. Cele mai multe depășiri – 11 zile – au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3).

Platforma e lansată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate.

“Datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății fiecărui bucureștean. Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă”, spune Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate.

Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare,
până la pragurile de alertă.

În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2.

„Bucureștiul nu are o rețea funcțională de măsurare a calității aerului gestionată de către Agenția de Protecția Mediului, așa cum ar trebui să aibă. Cele 8 stații amplasate în București și Ilfov măsoară selectiv și îndoielnic calitatea aerului, motiv pentru care România a fost chemată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană. Prin urmare, ne-am hotărât să susținem noi, organizațiile partenere, o platformă de senzori de măsurare a calității aerului, să furnizăm informațiile către cetățeni și să implicăm apoi cetățenii în acest proces. Credem că acest demers trebuie să vină în completarea și nu în înlocuirea rețelei oficiale și ne propunem să și trezim autoritățile cu ocazia asta, la realitatea bucureșteană, unde suntem sufocați de poluare!” Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis

Aaerlive.ro este și despre implicarea cetățenilor în procesul de măsurare a calității aerului. Prin intermediul platformei online echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 Martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua sa deruleze teste și va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătățirea calității serviciului.

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare și zilnice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Acum ca le-am dat aproape o jumatate de miliard de euro fratilor Micula, o sa vi-l curete ei. Cu un aer doua.

  2. Mulțumim primarilor pentru poluare, în special meseriașului de la s4, cel care a reușit performanța să rezolve Piața Sudului, s-o transforme în cea mai poluată zonă din București.

  3. Nu mai mințiți atât populația nu este așa mare poluare astea sunt baliverne sa luați bani de la noi prostimea terminați cu poluarea din cauza mașinilor poluarea e unde sunt ferme de animale o ferma poluează cît trei combinate siderurgice tot va legați de mașini și mai terminați odată cu defrișarea pădurilor și spațiilor verzi ca ați făcut capitalanumai beton voi o poluați nu mașinile căpușelor care nu va mai satura dumnezeu odată amin

  4. Locuiesc langa Piata Sudului, iar ieri am umblat prin tot orasul si, cand am ajuns acasa, mi s-a parut ca e aerul cel mai curat. Ori, platforma spune exact pe dos. Piata Sudului mai poluata decat Centrul sau Mosilor? ma cam indoiesc.
    Pe urma, platforma afiseaza indicatiile din cam 14 locuri. Putin, foarte putin pentru un oras ca Bucurestiul. Nimic de exemplu din mari cartiere rezidentiala Titan, Balta Alba, Drumul Taberei.
    Nu prea pare treaba serioasa.

  5. „Cancer is in the air. ” Pacat de plamanii pacatosilor … Si-au luat toate mamiferele SUV-uri ca sa nu se rastoarne in Dambovita … Acum isi trag arfele.

  6. Sa o lase balta cu taxele pe poluare ca pana la urma se vor plati taxale si masinile tot vor circula…sa interzica complet circulatia masinilor vechi si in special a celor disel ca degeaba respecta norma euro in talon daca masinile au dezactivate filtrele..scoase catalizatoarele…etc. Sa se faca controale in oras la masini chiar de aparent sunt noi.Aerul a ajuns sa fie irespirabil.Daca mergi o zi intreaga pe jos realizezi,altfel…daca stai numai in masina si te misti 5 minute pe jos ..nu ai zice ca sunt probleme.Pacat de copii ca sunt obligati sa respire nenorocirea din aer..Doar cand ajungi sa te inbolnavesti realizezi..pana atunci…fuduleala mare…