G4Media.ro

Harta psihologică a României și răspunsul pe județe la restricțiile din starea…

Harta profilurilor psihoculturale ale romanilor / Foto: UBB

Harta psihologică a României și răspunsul pe județe la restricțiile din starea de urgență. Daniel David: Au respectat regulile oamenii din zone foarte tradiționale și cei cu nivel mare de autonomie. Din cauza alegerilor, astăzi autoritățile vorbesc pe limbi diferite

Răspunsul românilor la restricțiile de circulație impuse în timpul stării de urgență a fost influențat de profilul psihocultural al zonei țării, susține un studiu derulat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Contactat de Edupedu.ro, rectorul Daniel David, coordonatorul studiului, a declarat că “marea concluzie este că la constrângerile impuse în timpul stării de urgență au răspuns oameni din zone foarte tradiționale – în care concentrarea puterii e foarte mare, și oamenii din zona în care nivelul de autonomie este mai mare – care e semn de modernitate”.

“Zona de trecere între cele două profiluri a răspuns mai prost și asta e foarte prost. În zonele în care s-au păstrat elementele tradiționale, părerea mea este că au reacționat în logica fricii. În zona unde autonomia era ridicată, oamenii și-au impus singuri să respecte regulile anunțate de autorități, pentru că oamenii autonomi sunt atenți la propria sănătate și disciplină și își impun asta singuri”, a explicat psihologul Daniel David, pentru Edupedu.ro.

Potrivit studiului UBB, județele cu profil puternic tradiționalist, unde concentrarea puterii e foarte mare – adică în care puțini conduc mulți – sunt următoarele: Vâlcea, Argeș, Sibiu și Covasna

Județele cu un nivel crescut de autonomie (individualism) sunt: Sălaj, Cluj, Mureș, Sibiu (care are în același timp și un puternic profil tradiționalist), Argeș (care are în același timp și un puternic profil tradiționalist).

Județele cu nivel ridicat al concentrarii puterii (stanga) și județele cu nivel ridicat al autonomiei (dreapta) / Foto UBB

Ca răspuns la reguli, “noi am dat rateuri după starea de urgență”, a precizat rectorul UBB. Astăzi, discursul autorităților nu mai este unitar, altfel am avea un răspuns similar celui din timpul stării de urgență, a declarat Daniel David.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Uau, ce mare descoperire. Au respectat oamenii din zonele in care sentimentul de comunitate si traditiile sunt puternice. Astea sunt legate, spre surpriza lui D.David. Acolo îl intereseaza pe om ce se intîmpla cu semenul lui. Ăia cu traditiile stiu si de ce sa se sperie, ca istoria te invata chestii. Ia vezi in Bavaria cum e ? Studiul mai arata ca D.David e un blablablablarbolog, ca psihologia e la fel de stiinta ca si ghicitul in palma – nu conteaza ce iese in data daca umpli convingator cu o poveste. Doar ca el e pe bani publici pt „studii” despre apa lichida. Hai cu Filantropica domnu rektore.

  2. M-a spart cu individualismul de Sălaj.

  3. D. David este un neobolsevic, cu studii profunde în marxism-leninism, propulsat de onegheuri în funcția de rector. Din curiozitatea i_am citit o carte. De acord ca este blablablarbolog.In general, psihologia nu este o știința ci tine mai mult de vrăjitorie. Nu o spun eu ci o zice D Staniloaie unul din cei mai invatatati oameni ai sec. 20. Psihiatria e știința nu datul cu părerea numit psihologie.

  4. PENTRU PESEDISTUL rafila, CARUIA I SE FACE LA TELEVIZIUNI CAMPANIA GRATIS?, ORICE MASURA LUATA DE GUVERN NU I SE PARE BUNA.
    PESEDIST ADEVARAT! PANGLICI PE GURA! MANIPULARE, PROPAGANDA!

  5. Super, deci nu sunt singurul carui i se pare ca omul bate campii, am incercat sa-i citesc cateva articole, scrieri de nivel de liceu, link catre studiile/statisticele citate lipsa, sau studii pe 300 de persoane din CT pe baza carora extrapoleaza la SM

    • Ei,nu,zău,nivel de liceu??
      Atestat ca formator și supervizor în domeniul psihoterapiei de unele dintre cele mai importante instituții la nivel internațional: Albert Ellis Institute și Academy of Cognitive Therapy. În anul 2007 a fost numit ca „Fellow” al acestei din urmă instituții.
      Preocupat de studierea mecanismelor psihologice implicate în sănătate și boală, activitatea lui de cercetare a vizat în principal investigarea rolului credințelor raționale și iraționale.Alături de Steven Jay Lynn și Albert Ellis,editorul unuia dintre cele mai importante tratate în domeniu de până în prezent, publicat la Oxford University Press. Profesorul Daniel David este unul din editorul serieri Best Practices in Cognitive-Behavioral Psychotherapy publicată de editura Springer⁠(en). A avut contribuții inovative în domeniul utilizării realității virtuale și a roboților pentru tratamentul sau prevenția tulburărilor mentale, fiind unul dintre pionierii domeniului la nivel național și internațional.
      Nivel de liceu poate aveți dvs.,cu tot respectul.

  6. Domnul Tudor , daca nu admiteti ca domnul profesor Daniel David este un geniu care nu poate gresi niciodata , va taxeaza imediat d-na Maria Rusu si/sau d-na Mimi ( eventual una si aceeasi persoana cu un statut special pe forum ) care nu admit drept la replica si va si insulta mintenaş. ..