HARTĂ Sputnik V în Europa: Vaccinul rusesc anti-COVID dezbină UE / Mai multe țări l-au comandat sau îl folosesc deja, iar altele vor să îl producă, deși nu e autorizat
Mai multe țări din Europa au încheiat contracte și folosesc deja vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID. În plus, câteva state membre UE vor produce vaccinul realizat de Rusia. Cu o eficiență de 91%, potrivit celor mai recente studii, Sputnik V așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, însă Kremlinul a început să îl livreze oricărei țări care l-a cerut.
Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat luni, 15 martie, că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului Sputnik V „cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania”, în aşteptarea omologării vaccinului în Uniunea Europeană.
”În prezent sunt în curs alte negocieri, în vederea creşterii producţiei în UE. Acest lucru va permite începerea aprovizionării pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a anunţat într-un comunicat conducătorul fondului, Kirill Dmitriev, a relatat AFP.
Reprezentantul RDIF, care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, nu a anunţat numele grupurilor farmaceutice europene cu care a încheiat acorduri.
La 9 martie, un prim acord de producţie a fost anunţat în Italia, cu întreprinderea intaliano-elveţiană Adienne, care urmează să producă vaccinul rusesc în Lombardia.
Însă la începutul lunii februarie, ministrul german al Sănătății declara că Europa ar putea oferi capacitate de producţie pentru vaccinul Sputnik V. Ruşii au cerut un astfel de sprijin şi ideea este luată în considerare în Germania şi Europa, a spus Spahn în timpul unei conferinţe online organizate de publicaţiile Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz anunța, de la începutul lunii februarie, că Austria are în vedere producţia vaccinului Sputnik V dacă este autorizat în Europa.
„Dacă producătorii de vaccinuri ruseşti şi chineze obţin undă verde în Europa, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţi de producţie în companiile naţionale corespunzătoare” pentru aceste vaccinuri, a afirmat liderul conservator într-un interviu pentru publicaţia Welt am Sonntag. „Exact ca pentru fabricanţii din alte ţări”, a insistat el. „Este vorba de a obţine un vaccin sigur pe cât de repede posibil, nu contează de cine e fabricat”, a continuat Kurz.
În 2 martie, șeful guvernului austriac a declarat că a discutat cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre utilizarea vaccinului Sputnik V în Austria, deşi a condiţionat-o de aprobarea sa de către Uniunea Europeană.
Ungaria, Slovacia, Cehia nu au mai așteptat ca Agenția Europeană a Medicamentului să avizeze vaccinul.
În 12 februarie, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care foloseşte vaccinul rusesc împotriva COVID. Budapesta a comandat două milioane de doze – care urmează să fie livrate în decurs de trei luni -, cu care pot fi vaccinați un milion de oameni.
Cehia, dur afectată de pandemie, a comandat vaccin Sputnik V pentru a suplini întârzieri în livrările vaccinurilor de la Uniunea Europeană şi intenţionează să recurgă de asemenea la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm, a anunţat preşedintele ceh Milos Zeman, la începutul lunii martie. Totuși, vaccinul încă nu este folosit în țară, pentru că Ministerul Sănătății și agenția de resort nu l-au autorizat, ceea ce a dus la un scandal politic la Praga.
Și în Slovacia achiziția vaccinului rusesc a declanșat o criză politică. În 11 martie, ministrul slovac al Sănătăţii și-a anunțat demisia, pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri, care au zguduit coaliţia de guvernare cvadripartită, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu a doua cea mai mare rată de deces COVID pe cap de locuitor la nivel global.
Premierul slovac Igor Matovic şi-a iritat partenerii de coaliţie luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziţia de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Unul dintre partide a ameninţat că va părăsi coaliţia, iar altul a cerut o remaniere. Criticii lui Matovic au spus că Slovacia ar fi trebuit să aştepte mai întâi ca Uniunea Europeană să aprobe vaccinul
Serbia a devenit una dintre țările cu cel mai rapid ritm de vaccinare din lume, apelând la vaccinurile Sputnik și Sinopharm, în timp ce Albania intenționează să înceapă negocierea pentru aprovizionarea cu ambele.
România, Bulgaria, Croația, Estonia și Letonia, membre ale UE, așteaptă aprobarea de către EMA a Sputnik, în timp ce Lituania l-a exclus. De asemenea, Polonia nu intenționează să îl folosească.
Nici Ucraina nu va folosi vaccinul rusesc. Guvernul de la Kiev a interzis orice omologare de vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate sau produse în Rusia. „Omologarea de vaccinuri” împotriva COVID-19 „dezvoltate sau produse în ţara agresoare (…) este interzisă”, se arată în rezoluţia guvernului. Ucraina a declarat oficial Rusia „ţară agresoare” după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi începutul războiului cu separatiştii proruşi din est.
Pe de altă parte, Rusia și grupul AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford au anunțat că vor colabora la o formulă combinată a celor două vaccinuri. Primele teste urmau să înceapă în luna februarie.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început examinarea vaccinului Sputnik V, în vederea autorizării. Totuși, la 8 martie, preşedinta consiliului de administraţie al agenției, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate. „Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF.
Vaccinul rusesc Sputnik V a prezentat o eficienţă de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirilor cu maladia COVID-19, potrivit datelor medicale furnizate de faza III a studiului clinic, care au fost analizate de mai mulţi oameni de ştiinţă şi publicate la începutul lunii februarie în ediţia internaţională a prestigioasei reviste medicale The Lancet.
Rusia a aprobat acest vaccin în august 2020, înainte ca studiul pe scară largă să înceapă, şi a anunţat că era prima ţară din lume care a autorizat un vaccin anti-COVID-19. Vaccinul a fost denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial al omenirii, lansat de fosta Uniune Sovietică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii