G4Media.ro

HARTĂ Sputnik V în Europa: Vaccinul rusesc anti-COVID dezbină UE / Mai…

HARTĂ Sputnik V în Europa: Vaccinul rusesc anti-COVID dezbină UE / Mai multe țări l-au comandat sau îl folosesc deja, iar altele vor să îl producă, deși nu e autorizat

Mai multe țări din Europa au încheiat contracte și folosesc deja vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID. În plus, câteva state membre UE vor produce vaccinul realizat de Rusia. Cu o eficiență de 91%, potrivit celor mai recente studii, Sputnik V așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, însă Kremlinul a început să îl livreze oricărei țări care l-a cerut.

Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat luni, 15 martie, că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului Sputnik V „cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania”, în aşteptarea omologării vaccinului în Uniunea Europeană.

”În prezent sunt în curs alte negocieri, în vederea creşterii producţiei în UE. Acest lucru va permite începerea aprovizionării pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a anunţat într-un comunicat conducătorul fondului, Kirill Dmitriev, a relatat AFP.

Reprezentantul RDIF, care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, nu a anunţat numele grupurilor farmaceutice europene cu care a încheiat acorduri.

La 9 martie, un prim acord de producţie a fost anunţat în Italia, cu întreprinderea intaliano-elveţiană Adienne, care urmează să producă vaccinul rusesc în Lombardia.

Însă la începutul lunii februarie, ministrul german al Sănătății declara că Europa ar putea oferi capacitate de producţie pentru vaccinul Sputnik V. Ruşii au cerut un astfel de sprijin şi ideea este luată în considerare în Germania şi Europa, a spus Spahn în timpul unei conferinţe online organizate de publicaţiile Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz anunța, de la începutul lunii februarie, că Austria are în vedere producţia vaccinului Sputnik V dacă este autorizat în Europa.

„Dacă producătorii de vaccinuri ruseşti şi chineze obţin undă verde în Europa, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţi de producţie în companiile naţionale corespunzătoare” pentru aceste vaccinuri, a afirmat liderul conservator într-un interviu pentru publicaţia Welt am Sonntag. „Exact ca pentru fabricanţii din alte ţări”, a insistat el. „Este vorba de a obţine un vaccin sigur pe cât de repede posibil, nu contează de cine e fabricat”, a continuat Kurz.

În 2 martie, șeful guvernului austriac a declarat că a discutat cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre utilizarea vaccinului Sputnik V în Austria, deşi a condiţionat-o de aprobarea sa de către Uniunea Europeană.

Ungaria, Slovacia, Cehia nu au mai așteptat ca Agenția Europeană a Medicamentului să avizeze vaccinul.

În 12 februarie, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care foloseşte vaccinul rusesc împotriva COVID. Budapesta a comandat două milioane de doze – care urmează să fie livrate în decurs de trei luni -, cu care pot fi vaccinați un milion de oameni.

Cehia, dur afectată de pandemie, a comandat vaccin Sputnik V pentru a suplini întârzieri în livrările vaccinurilor de la Uniunea Europeană şi intenţionează să recurgă de asemenea la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm, a anunţat preşedintele ceh Milos Zeman, la începutul lunii martie. Totuși, vaccinul încă nu este folosit în țară, pentru că Ministerul Sănătății și agenția de resort nu l-au autorizat, ceea ce a dus la un scandal politic la Praga.

Și în Slovacia achiziția vaccinului rusesc a declanșat o criză politică. În 11 martie, ministrul slovac al Sănătăţii și-a anunțat demisia, pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri, care au zguduit coaliţia de guvernare cvadripartită, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu a doua cea mai mare rată de deces COVID pe cap de locuitor la nivel global.

Premierul slovac Igor Matovic şi-a iritat partenerii de coaliţie luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziţia de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Unul dintre partide a ameninţat că va părăsi coaliţia, iar altul a cerut o remaniere. Criticii lui Matovic au spus că Slovacia ar fi trebuit să aştepte mai întâi ca Uniunea Europeană să aprobe vaccinul

Serbia a devenit una dintre țările cu cel mai rapid ritm de vaccinare din lume, apelând la vaccinurile Sputnik și Sinopharm, în timp ce Albania intenționează să înceapă negocierea pentru aprovizionarea cu ambele.

România, Bulgaria, Croația, Estonia și Letonia, membre ale UE, așteaptă aprobarea de către EMA a Sputnik, în timp ce Lituania l-a exclus. De asemenea, Polonia nu intenționează să îl folosească.

Nici Ucraina nu va folosi vaccinul rusesc. Guvernul de la Kiev a interzis orice omologare de vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate sau produse în Rusia. „Omologarea de vaccinuri” împotriva COVID-19 „dezvoltate sau produse în ţara agresoare (…) este interzisă”, se arată în rezoluţia guvernului. Ucraina a declarat oficial Rusia „ţară agresoare” după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi începutul războiului cu separatiştii proruşi din est.

Pe de altă parte, Rusia și grupul AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford au anunțat că vor colabora la o formulă combinată a celor două vaccinuri. Primele teste urmau să înceapă în luna februarie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început examinarea vaccinului Sputnik V, în vederea autorizării. Totuși, la 8 martie, preşedinta consiliului de administraţie al agenției, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate. „Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF.

Vaccinul rusesc Sputnik V a prezentat o eficienţă de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirilor cu maladia COVID-19, potrivit datelor medicale furnizate de faza III a studiului clinic, care au fost analizate de mai mulţi oameni de ştiinţă şi publicate la începutul lunii februarie în ediţia internaţională a prestigioasei reviste medicale The Lancet.

Rusia a aprobat acest vaccin în august 2020, înainte ca studiul pe scară largă să înceapă, şi a anunţat că era prima ţară din lume care a autorizat un vaccin anti-COVID-19. Vaccinul a fost denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial al omenirii, lansat de fosta Uniune Sovietică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Ar trebui sa fim mai buni prieteni cu Rusii .

    • Analizand ultimele tale comentarii si injurii la adresa Astra Zeneca pe care rusii vor sa il scoata din UE si inlocuiasca cu sputnik, e clar ca esti FOARTE bun prieten cu ei. Pe statele lor de plata 😉

    • Ar trebui as te cari tu la tovarasii tai in Siberia. Spalati Putina rusofili nenorociti;)

  2. Sunt gata să pariez că in 2019, toamna, in p-ța de pește din Wuhan se vorbea rusa lângă tarabele cu pangolini…

  3. De ce spuneti ca dezbina? Pur si simplu unele tari nu pot sa astepte dupa livrarile intarziate si dupa birocratia europeana. Nu poti sa astepti dupa marile firme in timp ce populatia si economia sufera.
    Rusia are deja 3 vaccinuri, China tot 3, India unul. Si Romania ar putea importa vaccinuri alternative ca sa se salveze. Dar vor politicienii? Nu prea.

    • Nici noi nu vrem vaccinuri nesigure.
      Si sa mai si platesti pt ele.
      Politicienii, ca si noi, astepta sa fie evaluate de Agentia Europeana a medicamentului. Trebuie sa stii pe ce dai banii si ce iti injectezi in organism.

    • Un vaccin strain poate sa fie aprobat la nivel national, nu neaparat la nivel UE. Ungaria este un exemplu bun. Apropo, chiar si vaccinurile aprobate AEM pot sa aiba surpize, asa cum este AstraZeneca.

    • Eu cred ca vaccinurile aprobate fara testare, cele cu grave probleme in a arata eficienta lor sau cele care folosesc efectiv virusul Sars Cov -2 in compozitie nu ar trebui aprobate niciodata. Aici intra Sputnik care nu ce a functionat pe sobolani a fost aprobat direct pe om, doar sa fie si primii. Astra Zeneca a avut multe sincope in testare, a prezentat doar ce a dorit din teste. Si deasemenea vaccinurile chinezesti care sunt facute cu virusul Sars Cov-2 inactivat cica. Studii prezentare 0. Bineinteles ca disperarea economica e mare, tari din Europa de est care au multe cazuri, gen Ungaria au cumparat si Sputnik si Sinopharm(si prost si mai scump ca Pfizer) , cu toate acestea cazurile nu au scazut deci apa de ploaie. Mai bine mai asteptam un pic sa vina Johnson &Johnson ce e in doza unica si mai ales NOVAVAX ce are la varianta clasica de virus 96% si 89% eficienta pe toate tulpinile, deci peste Pfizer.

  4. Cu cat mai multe, cu atât mai bine. Încet, incet, vom trece peste criza pandemică. Sper ca Johnson&Johnson sa aiba rapid, modalitatea de a produce pe scara larga.
    Facilitatea de a fi conservat, transportat și administrarea intr-o unica doza, este calea spre invingerea virusului.

  5. Si saraci si manipulabili…cum bate vantul, fara coloana vetebrala cu gandul la mitul Mioritei!

  6. Trebuia sa facem front unic pentru sau impotriva unui produs farmaceutic?

    Nu mai bine faceati voi un front unic impotriva mortii fara ingriijiri medicale a lui Nicolae Bahan? sau impotriva extradarii lui Gucifer? sau impotriva lui Work and Travel si a lui Visa Waiver?

    Sau astea sunt problemele romanilor, iar jurnalistilor „romani” le arde mai mult de Germania. DW plateste, DW da tonul la cantec.

  7. Medicii care s-au aruncat voluntar de la etajul 4, după ce au lucrat la vaccinul minune, făcut un Rusia, confirma ca vaccinul e bun…
    Pana și vodka e mai buna in Ukraine sau Polonia decât în Rusia…

  8. Sputnikul asta nu are nici un efect advers? Intreb pentru un prieten…

  9. Se inroseste Europa!

  10. Va avea un efect sigur introducerea vaccinului Sputnik în Europa , nu va mai vrea să se vaccineze nimeni.
    Sunt programați la vaccinare 0,5 milioane, s-au vaccinat 2,2 milioane. Total 2,7 milioane vaccinați și care doresc vaccin.
    Nu cred că se vor vaccina mai mult de 3 milioane de români dacă se continuă în stilul ăsta, cu decizii după ureche, după ce vedem la alții, luate de marii „experți” Arafat și Gheorghiță, care nu inspiră încredere nici familiilor lor.
    Se vor arunca vaccinuri Pfizer la gunoi, ce sens are discuția despre Sputnik în România ?

  11. Nu-i subestimați pe ruși!Rușii primul satelit ,rușii prima ființă în spațiu,rușii primul om în spațiu,mai nou rușii prima rachetă hipersonică,rușii a doua putere militară a lumii,cel mai grav vin chinezii.În 10 ani China depășește PIB-ul SUA.

  12. nu conteaza cine produce un vaccin, conteaza: siguranta, eficacitatea, efectul si absenta reactiilor adverse.
    stiinta, nu are culoare politica sau etnie .

  13. 60% din rusi nu au incredere in vaccinul sputnik si nu vor sa se vaccineze.
    Asta e creditul acordat statului oligarh…

  14. Eu si familia mea nu ne-am injecta cu vaccinuri nesigure.
    Exceptional ca autoritatile romane lucreaza pe dovezi stiintifica si administreaza vaccinurile conform schemei testate de producator si conform verificarilor facute de Agentia Europeana a medicamentului.

    Nu cred nici in zvonurile cum ca Astra Zeneca nu ar fi sigur: Italia deja a clarificat ca moartea de pe teritorilo sau nu e legata de vaccin si la autopsie nu au fost gasite cheaguri.
    Zvonurile par a fi lansate de Russia Today, Astra Zeneca fiind un vaccin care prin pret ar putea rivaliza cu orice alt vaccin.

    Bravo comitetului roman de vaccinare.

  15. Am importat gunoi de marfa din China de.miliarde de USD in ultimii 30 ani și nu am fost in stare cu Institut sub conducerea armatei sa producem un vaccin ..la ce bani sau risipit puteam plati orice creiere din lume sa se ocupe de acest institut să producă vaccinuri necesare populației din RO ….era o chestiune de siguranță națională . Mai conta cat costa? Ne merităm soarta 100%

  16. Romania nu are nici pana acum in schema de vaccinare vaccinul anti- meningitic desi toata lumea civilizata il foloseste by default.Acesti urangutani gen Ghiorghita(ce nume!) nu au ce cauta printre pamanteni! De meningita se moare in 24 de ore, de Covid nu! Despre ce vorbim eminentele voastre? V-au ajuns doctoratele la cap! Halal! Nu avem paturi la ATI? Serios?
    Ia mai luati niste banuti de la doctorate si o sa vedeti cate paturi o sa construiti !
    Si mai invatati si pe acasa nu numai prin toate colturile lumii ca nu aveti voi fata, tarani prosti ce sunteti!