Harta stațiilor GPL din România: Aproape 2400 de instalații autorizate în toată țara/ Inflație de stații în sud: Oltenia are 20% din benzinării, în București-Ilfov sunt 225 de stații
Aproape 2400 de instalații de distribuție de gaze petroliere lichefiate (GPL) funcționează în toată țara și există o inflație de stații în sud: Oltenia are 20% din benzinării, iar în București-Ilfov sunt 225 de stații (9,5%), arată o analiză G4Media și Info Sud-Est documentată în baza informațiilor obținute de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Urmăriți mai jos harta stațiilor GPL din România, realizată în contextul tragediei de la Crevedia. Joi, Tribunalul Bucureşti a decis ca patronii staţiei GPL unde a avut loc explozia de la sfârșitul lunii august să rămână în arest preventiv.
Documentul pus la dispoziție de ISCIR este furnizat de Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), conform răspunsului primit de G4Media, și cuprinde 2375 de stații de distribuție GPL care sunt în funcțiune și figurează cu autorizație de funcționare.
- Reamintim că stația GPL de la Crevedia, unde a avut loc tragedia din 27 august, în care 6 oameni și-au pierdut viața în urma unei explozii și alți zeci au fost răniți, nu figura cu autorizație de funcționare.
Datele ISCIR/CNCIR arată că există o inflație de benzinării GPL în sudul țării și aproape 20% din stații sunt concentrate doar în regiunea Olteniei: Dolj (172), Olt (132), Gorj (59), Vâlcea (56), Mehedinți (34).
În Capitală sunt 123 de stații GPL, iar în județul Ilfov 102 stații. Cele mai puține stații GPL, sub 20 pe județ, sunt în nord-vestul țării: Bistrița-Năsăud (7), Satu Mare (11), Covasna (10), Sălaj (17) și Mureș (16).
- Hartă realizată de Delia Dascălu, Gabriel Mateescu
Tragedia de la stația GPL din Crevedia: Șase morți, zeci de răniți, patronii, în arest de la finalul lunii august
O explozie a avut loc în 27 august la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Aceasta a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor. Șase persoane au murit (una de infarct, la scurt timp după explozie) și zeci de persoane au fost spitalizate, dintre care șase intubate.
Dintre răniți, 43 erau pompieri, polițiști și jandarmi, unii ajunși în stare gravă. România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor, în Viena și Graz (Austria) ori Berlin sau Lubeck (Germania). Sute de pompieri și civili au donat sânge pentru victime.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) anunța că stația din Crevedia nu mai avea autorizaţie de mediu de aproape 3 ani, figurând în acte cu un rezervor de 5.000 de litri şi o pompă. Stația nu trebuia să mai funcționeze din 14 octombrie 2020, după ce titularul a notificat APM Dâmbovita că încetează activitate.
DNA și Parchetul Militar București au deschis dosare penale după tragedia. DNA anchetează speța pentru abuz în serviciu, având în vedere numărul instituțiilor publice care au fost informate cu privire la închiderea punctului de lucru de la Crevedia, dar fără să fi existat controale, susțin sursele G4Media.
Șapte instituții ale Statului au fost informate în 2020 de retragerea autorizației de funcționare a companiei de GPL la care s-a produs incendiul din Crevedia. ISU a dat atunci amenzi de 50.000 de lei.
Primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, s-a autosuspendat din calitatea de membru al partidului și din toate funcțiile deținute în cadrul organizației PSD Caracal. Opt case au fost distruse complet, iar alte 11 au fost avariate. Localnicii sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt despăgubiți, se apropie iarna fără a avea un adăpost sigur, iar în spațiile improvizate unde au fost mutați după explozie nu există apă curentă, conform relatărilor acestora într-un reportaj de vineri, de la Digi24.
Tribunalul Bucureşti a decis joi ca patronii staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, să rămână în arest preventiv, în dosarul în care sunt acuzaţi de distrugere din culpă.
Potrivit procurorilor, faptele celor doi au avut ca urmare: decesul a cinci persoane, vătămarea corporală a 56, şase case distruse total, 83 de case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor aflate pe o rază de aproximativ 1,5 km. Detalii despre acuzațiile procurorilor, aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu