HARTĂ Țările europene unde a fost depistată Omicron, varianta COVID-19 considerată riscantă de specialiști
Nouă state europene au depistat până în acest moment pe teritoriul lor persoane infectate cu Omicron, noua variantă de coronavirus provenită din Africa de Sud și considerată de specialiști, până în acest moment, mai riscantă. Începând de vineri, țările europene, inclusiv România, au început să își închidă granițele cu țările din zona Africii de Sud, unde a fost descoperită noua variantă.
Primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529 în Europa a fost identificat în Belgia, vineri, 26 noiembrie. E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.
Tot vineri, Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a coronavirusului B.1.1.529.
Sâmbătă, primele cazuri au fost confirmate și la Munchen, în Germania. Cele două persoane contaminate au intrat în Germania pe 24 noiembrie, venind pe calea aerului din Africa de Sud, a precizat ministrul sănătăţii al landului Bavaria, Klaus Holetschek.
Au urmat apoi confirmări ale Omicronului pe teritoriul Olandei, Marii Britanii, Italiei, Cehiei și Danemarcei.
Luni, 29 noiembrie, au fost identificate primele cazuri și în Portugalia, Scoția și Austria.
Aceste noi desfășurări ale situației epidemiologice au forțat membrii G7 să organizeze o întâlnire de urgență, luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre această evoluție a lucrurilor.
În afara Europei, au mai fost identificate infectări cu Omicron în Israel, Hong Kong, Australia și Canada.
Aşa cum arată prima „imagine” a acestei noi variante depistate în Africa de Sud, varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de Delta.
Pe această „imagine” tridimensională, care seamănă cu o hartă, „se vede bine că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care deja prezintă ea însăşi un număr mare de mutaţii), concentrate într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, a explicat echipa de cercetători de la prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma.
Principalele companii producătoare de vaccinuri anti-Covid-19 au anunțat deja că analizează noua tulpină și eficacitatea vaccinurilor împotriva acesteia.
Deși cercetătorii spun că există motive reale de îngrijorare, ei transmit în același timp că sunt și multe necunoscute – precum gradul de contagiozitate, dacă noua tulpină cauzează forme mult mai grave de boală sau dacă afectează într-adevăr eficacitatea vaccinurilor.
Doctorul Anthony Faucci, reputat medic și imunolog american și unul dintre liderii grupului de combatere a coronavirusului din SUA, a declarat pentru CNN că „în acest moment vorbim despre un fel de steag roșu care ne avertizează, dar multe răspunsuri nu avem acum. Trebuie făcute mai multe teste și apoi vom ști cu certitudine dacă răspunsul imun există în cazul acestei variante prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, dacă ai fost infectat”.
De asemenea, testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii