G4Media.ro

HĂRȚI Începând din acest weekend, mai multe artere din centrul Capitalei devin…

sursa foto: Facebook/ Primaria Capitalei

HĂRȚI Începând din acest weekend, mai multe artere din centrul Capitalei devin pietonale la fiecare final de săptămână, în perioada stării de alertă

Mai multe artere din centrul Capitalei devin pietonale începând din acest weekend, la fiecare final de săptămână, în perioada stării de alertă. Măsura se aplică sâmbătă și duminică, între orele 8.00 și 22.00.

„Avand in vedere instituirea starii de alerta, reamintim faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti, impreuna cu Brigada Rutiera, au decis infiintarea a sapte zone de promenada in centrul Bucurestiului, in zilele de week-end, incepand de sambata, 23 mai, pentru a incuraja atat miscarea in aer liber, cat si utilizarea mijloacelor de transport alternativ”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Municipalitatea precizează că măsura vine ca urmare a faptului că, din cauza restricțiilor de funcționare a spațiilor de alimentație publică și de divertisment impuse de pandemia de coronavirus, bucureștenii vor dori să se plimbe mai mult prin oraș, iar cea mai bună soluție este instituirea unor zone pietonale pe anumite artere din centrul orașului, unde circulația mașinilor să fie interzisă.

Zonele pietonale instituite în București sâmbătă și duminică, între orele 8.00 – 22.00:

• Zona 1 – strada Polona (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionise Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.

• Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnita Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independentei.

• Zona 3 – bd Eroilor – Eroii Sanitari – piata Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.

• Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei

• Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Balcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.

• Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Balcescu.

• Zona 7 – bulevardul Unirii (intre Piata Constitutiei si locala de vest a pietei Unirii).

Proiectul a fost inițiat de ONG-ul ARCEN, cunoscut pentru inițiativele legate de îmbunătățirea calității vieții, care a propus în această săptămână Primăriei Capitalei un proiect pentru lărgirea spațiilor de recreere prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor. Citește aici mai multe detalii despre proiectul ARCEN

Primăria dă asigurări că nu vor fi ambuteiaje. Ce spun specialiștii.

”Traficul rutier se va desfășura pe străzile perimetrale zonelor care se închid.

Zonele de promenadă, precum și perioadele de închidere, au fost alese astfel încât să nu se afecteze semnificativ circulația generală și, mai ales, transportul public.

În afară de tronsonul Căii Victoriei cuprins între bulevardul Regina Elisabeta și Splaiul Independenței (pe care circulă 1 linie STB cu frecvență scăzută, 361, și care se poate devia facil), nu există artere de categorie superioară afectate”, este precizarea Primăriei Capitalei la solicitarea G4media.ro.

”Pietonalizarea și extinderea proiectului nostru este o idee bună în principiu, oricum e puțin față de alte orașe.
Însă e mult mai extins decât o gândeam noi. Am discutat cu mai multe servicii din PMB și pot să vă spun că s-au schimbat câteva date, vor fi restricții de circulație doar sâmbăta și duminica, s-a renunțat la vineri.

În pus, am primit asigurări că zonele pietonalizate nu vor fi transformate în talcioc, cu chioșcuri și tarabe. Nu, străzile vor fi doar închise traficului și destinate pietonilor.

Am propus și ca în acest week-end voluntarii noștri să facă observații și apoi să venim cu propuneri de îmbunățire a proiectului”, a declarat reprezentantul ARCEN, Edmond Niculușcă, inițiatorul proiectului.

“Restricțiile sunt utile în măsura în care obișnuiesc lumea să nu abuzeze în week-end de mașină.

În acest week-end nu vor fi ambuteiaje pentru că oameniisunt încă temperați și încă nu ies frecvent din casă. Dar aceste măsuri nu vor avea efect asupra traficului săptămânal. Iar când activitățile economice vor începe la un nivel apropiat de cel din perioada dinainte, ambuteiajele vor fi mai mari decat înainte”, a declarat pentru G4media.ro și specialistul în mobilitate urbană, Marian Ivan de la OPTAR (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România).

”Măsurile de restricționare a traficului se fac concomitent cu oferirea de alternative (transport public predictibil și rute pentru biciclete), ceea ce nu este cazul în București.

Restricționarea traficului produce ambuteiaje tocmai ca să determine oamenii să folosească mai mult alte moduri de deplasare (și să-i convingă de faptul că mașina nu este o soluție bună de deplasare). Așadar, în niciun caz nu trebuie să se ofere variante de ocolire… ca altfel se iau degeaba astfel de măsuri”, a precizat Marian Ivan de la OPTAR pentru G4media.ro.

Sursa foto: Facebook/ Primaria Capitalei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca nu baga si niste gherete cu vin fiert si prajiturici cu scortisoara , nu cred ca se va inghesui lumea.

  2. Foarte bine! Treceau tot felul de saraki pe acolo, si stricau peisajul cu Daciile lor. Sa se mai duca si in Titan sau Drumul Taberei, ca acolo nu e aglomeratie. Sau nu e aglomeratia care sa ma deranjeze.

  3. urmeaza tarabele de la festivalurile lui firea alea de primesc sute de milioane de euro si vand la bucuresteni mancare mai scumpa ca in restaurant , iar ca bonus stiu sa faca de toate de la cozonaci ca in bucovina,peste ca in delta, gratare , placinte cu aceiasi oameni.