G4Media.ro

Hărțuire morală la locul de muncă: O primărie din Alba trebuie să…

Sursa foto: Unsplash/ Tingey Injury Law Firm

Hărțuire morală la locul de muncă: O primărie din Alba trebuie să îi achite daune morale de 50.000 de lei fostului secretar general al comunei, după o decizie definitivă/ Cum argumentează judecătorii, ce spune secretarul

Fostul secretar general comunei Șona din județul Alba a câștigat definitiv un proces cu Primăria unde a fost angajat, urmând să primească daune morale de 50.000 de lei pentru repararea pagubei cauzate prin emiterea unui act administrativ care avea ca scop să-l îndepărteze din instituție și pentru că a fost hărțuit moral la locul de muncă. Marian Bogdan Matei s-a aflat în conflict deschis cu superiorii săi după ce a depus mai multe sesizări de încălcare a legii. Una dintre consecințe a fost decizia primarului din Șona de detașare a sa, pe același post, la o Primărie dintr-o comună aflată la peste 70 de kilometri distanță, eveniment despre care G4Media.ro a relatat în august 2021. ”Orice luptă pentru respectarea legalității, pentru respectarea unor principii, merită”, a declarat Marian Bogdan Matei pentru G4Media.ro referitor la demersurile sale îndelungate de a-și face dreptate.

Pe data de 26 februarie 2024, Curtea de Apel Cluj a decis ca Primăria Comunei Șona din județul Alba să îi achite reclamantului Marian Bogdan Matei, fost secretar general al Consiliului Local al comunei, suma de 25.000 de lei reprezentând daune morale pentru faptele de hărțuire la locul de muncă și 25.000 de lei pentru faptul că a avut de suferit din cauza unei decizii care urmărea detașarea sa în altă Primărie, în mod abuziv. Decizia este definitivă. Anterior, în iunie 2023, Tribunalul Cluj stabilise ca suma totală a daunelor să fie de 75.000 de lei.

Angajat în cadrul Primăriei Șona în martie 2020, Matei a observat faptul că în instituție aveau loc mai multe fapte despre care a considerat că încălcau legile în vigoare (conflict de interese pentru un consilier local, nelegalitatea unor hotărâri de Consiliu Local, incompatibilitatea unui funcționar public, derularea suspectă a unui concurs de angajare etc). Prin urmare, a făcut sesizări către Instituția Prefectului și, în august 2021, în calitate de avertizor public către G4Media.ro. La acel moment, Matei suporta deja consecințele comportamentului său, edilul Teodor Florin Mărginean (PNL) semnând un document prin care secretarul fusese detașat, fără voia lui, la o altă primărie din județ, aflată la o distanță de 70 de kilometri. Ulterior, realizând că nu respecta prevederile legale, primarul a anulat decizia, iar apoi a decis din nou detașarea, act suspendat de o instanță la cererea lui Matei. În 2021, pentru G4Media.ro, primarul Mărginean nega acuzele lui Matei și susținea că acesta a pornit ”un război personal” în care a apelat la ”provocări ieftine” și că, la rândul său, a depus mai multe sesizări legate de modul de lucru al secretarului comunei.

În procesul pe fond intentat de Matei împotriva Primăriei pe tema detașării abuzive și a hărțuirii sale continue de la locul de muncă, Tribunalul Cluj a stabilit, în iunie 2023, că ”dispoziția de detașare este o veritabilă decizie de sancționare, ca urmare a avertizărilor în interes public pe care reclamantul le-a formulat în calitate de avertizor public (…) fiind evident caracterul șicanatoriu și vexatoriu al actului administrativ a cărui anulare se solicită.”
În replică, Primăria Șona l-a acuzat pe Matei la proces că ”dorește să se răzbune pe pârâți și să formuleze orice acțiune posibilă, fără a avea clarificat nici măcar pentru sine faptele și persoanele care l-ar fi neîndreptățit”.

Pe baza probelor din dosar, însă, inclusiv a spuselor unui martor, completul de judecată a stabilit că situația prin care a trecut Matei ar fi fost ”cu siguranță, un factor perturbator în activitatea oricărui angajat, mai ales în cazul funcționarilor publici care ar trebui să se bucure de stabilitate, fiind evident că actul administrativ supus analizei a produs reclamantului un prejudiciu moral important. (…) reclamantul a demonstrat că împotriva sa s-au exercitat acțiuni repetitive și sistematice în vederea lezării demnității sale personale și a deteriorării climatului de lucru”.

Drept urmare, Tribunalul a dispus obligarea pârâților Primarul Comunei Șona și Comuna Șona, în solidar, la plata către Matei a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale pentru repararea pagubei cauzate prin emiterea actului administrativ atacat – decizia de detașare, care a și fost anulată. De asemenea, constatând că Matei a fost hărţuit moral la locul de muncă, în timpul exercitării raporturilor de serviciu, fiind supus fenomenului de mobbing (agresiuni verbale din partea altor angajați ai Primăriei, mutarea în alt birou și restricționarea accesului la unele dintre resursele instituției, formularea repetată a unor plângeri penale sau sesizări disciplinare împotriva sa etc), instanța a dispus obligarea UAT Comuna Șona la plata către acesta de daune morale în cuantum de 50.000 lei, pentru faptele de hărțuire la locul de muncă, petrecute in intervalul ianuarie 2021 până la data de 16 decembrie 2021, dată la care acesta a plecat din Șona și s-a angajat în Primăria Turda. În recurs, Curtea de Apel Cluj a decis, la sfârșitul lunii trecute, ca daunele totale pe care urmează să le primească Matei să scadă de la 75.000 de lei la 50.000 de lei.

De precizat că, în alt dosar terminat definitiv zilele trecute, Matei a mai câștigat un proces cu Primăria Șona, obținând anularea unui Raport de evaluare a performanțelor sale profesionale individuale pe anul 2021, raport în care primise nota 3,71 din 5. Prin sentință, Primăria este obligată să refacă acest raport.

Despre modul în care acest conflict l-a afectat în mod personal, Matei a declarat într-un mesaj către G4Media.ro că:

  • ”Este extrem de greu de descris complexitatea situației create când ești victima unor acțiuni concertate de hărțuire. Din păcate, sunt convins că unii colegi nu au puterea și pregătirea sa riposteze. Te afectează d.p.d.v. al stării de sănătate, în condițiile în care preexistau boli cardiovasculare cu risc foarte ridicat, internări, tratamente (în condițiile în care, anterior, 20 de ani, nu am avut nicio zi de concediu medical). Îți afectează viața familială (te trezești detașat de pe o zi pe alta). Nesiguranța zilei de mâine, ai rate, nu știi dacă mâine mai ai ceva de lucru, pentru că… mâna partidelor e lungă! Izolare, ostracizare, defăimare, afectare a demnității… Afectare a reputației profesionale.. Ți se creează imaginea de răzvrătit, certăreț, inadaptat, recalcitrant… Se publică materiale defaimatoare în fițuici locale. Nu îți poți îndeplini obligațiile legale pentru că îți este îngrădit accesul la orice ai nevoie… Stres…”

Cu toate acestea, fostul secretar de la Șona consideră că efortul a meritat:

  • ”Orice luptă pentru respectarea legalității, pentru respectarea unor principii, merită. Pentru a avea speranță, trebuie să luptăm. Pentru a lupta, trebuie să avem încredere în instituții. Am avut încredere în VOI și în justiție și nu m-am înșelat… Mi-au înșelat așteptările reprezentantul guvernului în teritoriu, care, prin acțiuni și inacțiuni a încurajat conduita șicanatorie/vexatorie… În rest, eu sunt cu conștiința împăcată că am făcut ce trebuie, că am acționat potrivit unor principii clădite în timp, că mi-am făcut treaba cu profesionalism, în ciuda repercusiunilor de până acum și a celor ce vor urma!!!”
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Secretarul unei comune se numește ”Secretar general” ? Sau e și secretar și general ?