Henry Kissinger: Ucraina trebuie să cedeze Rusiei din teritoriul său / ”Sper ca ucrainenii să-și potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea” / Apar semne concrete ale fragmentării coeziunii împotriva Rusiei
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a îndemnat Occidentul să înceteze să mai încerce să aplice o înfrângere zdrobitoare forțelor rusești din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei, scrie The Telegraph.
Kissinger, arhitectul apropierii dintre SUA și China în timpul Războiului Rece a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ar fi fatal ca Occidentul să se lase cuprins de starea de spirit a momentului și să uite care este locul potrivit al Rusiei în echilibrul european al puterii.
Kissinger a declarat că nu trebuie să se permită ca războiul să se prelungească prea mult.
„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi ușor de depășit. În mod ideal, granița ar trebui să fie o revenire la <status quo ante>. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăși”, a declarat el.
El a declarat că Rusia a fost o parte esențială a Europei timp de 400 de ani și a fost garantul structurii echilibrului de putere european în momente critice. Liderii europeni nu ar trebui să piardă din vedere relația pe termen lung și nici nu ar trebui să riște să împingă Rusia într-o alianță permanentă cu China.
„Sper ca ucrainenii să își potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea”, a spus el, adăugând, cu faimosul său simț al realpolitik-ului, că rolul potrivit pentru această țară este să fie un stat tampon neutru și nu frontiera Europei, relatează The Telegraph.
Comentariile au fost făcute pe fondul semnelor tot mai mari că coaliția occidentală împotriva lui Vladimir Putin se destramă grav, pe măsură ce criza alimentară și energetică se adâncește, și că sancțiunile ar putea să-și atingă limitele.
„Vedem ce este mai rău în Europa”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck într-o izbucnire furioasă la Davos, acuzând Ungaria și alte state recalcitrante de paralizarea încercărilor restului UE de a elabora un embargo petrolier în toată regula.
Habeck, care deține și funcția de ministru al Economiei, a declarat că Germania este mai mult sau mai puțin pregătită să suporte șocul unei întreruperi totale a importurilor de petrol rusesc, dar alții vor să continue ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. „Mă aștept ca toată lumea să lucreze pentru a găsi o soluție, și nu să stea degeaba și să lucreze la construirea parteneriatului lor cu Putin”, a spus el.
11 senatori republicani și 57 de congresmeni din SUA au votat împotriva colosalului pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, un prim semn al fragmentării coeziunii la Washington.
„Putin contează pe faptul că Occidentul își va pierde concentrarea și aceasta este adevărata noastră provocare. Oamenii sunt la fel de îngrijorați, sau chiar mai îngrijorați, de creșterea prețului la benzină și alimente”, a declarat senatorul Christopher Coons.
Ministrul indian al energiei, Shri Hardeep Puri, a respins sugestiile potrivit cărora țara sa ar trebui să nu mai cumpere petrol rusesc. „Europenii cumpără mai multă energie rusească într-o după-amiază decât noi într-un trimestru”, a declarat el la Davos.
Cine este Henry Alfred Kissinger
Henry Alfred Kissinger, născut Heinz Alfred Kissinger, în mai 1923, în Fürth, Bavaria a fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford, scrie Wikipedia.
A jucat un rol cheie în diplomația mondială între 1969 și 1977, iar în anul 1973 i-a fost acordat, alături de generalul vietnamez Lê Ðức Thọ, Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam.
Atunci când Henry Kissinger atingea culmile carierei sale, presa americană spunea despre consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Nixon că el este, de fapt, „adevăratul președinte”.
Henry Kissinger a devenit un oficial de rang înalt al organizației evreiești B’nai B’rith și, de asemenea, membru al grupului Bilderberg și al Comisiei Trilaterale.
Aparține Marii Loji francmasonice elvețiene Alpina, Clubului elitist Bohemian și este un membru al Cluburilor Phi Beta Cappa, Cosmos, Federal City și Century.
În ciuda aprecierii și recunoașterii oficiale de care se bucură, acțiunile sale în planul politicii externe i-au determinat pe mulți comentatori, în frunte cu Christopher Hitchens, să-l acuze pe diplomatul american de crime de război. Decernarea Premiului Nobel rămâne o decizie controversată și în zilele noastre, scrie Wikipedia.
Sursa foto: Biografieonline.it
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
58 comentarii