G4Media.ro

HIV: un nou caz de vindecare confirmat după un transplant de măduvă…

Sursa foto: Pixabay

HIV: un nou caz de vindecare confirmat după un transplant de măduvă osoasă

„Pacientul din Düsseldorf” nu mai are nici o urmă de virus în organism, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Medicine, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Doar două vindecări similare au fost descrise până acum în publicații științifice: pacientul din Berlin, în 2009, și cel din Londra, în 2019.

Alte două vindecări au fost detaliate anul trecut în cadrul unor conferințe științifice, dar nu au fost încă publicate.

Cel de-al treilea pacient, un bărbat monitorizat la Düsseldorf, a primit un transplant de celule stem pentru tratarea leucemiei și a putut apoi să întrerupă tratamentul antiretroviral pentru HIV, a descris în studiu consorțiul internațional IciStem, din care Institutul Pasteur este partener.

În analizele lor, cercetătorii nu au descoperit nicio particulă virală, niciun rezervor viral activabil și niciun răspuns imunitar împotriva virusului în organismul acestei persoane, în ciuda faptului că a întrerupt tratamentul timp de patru ani.

Pacienții care s-au vindecat au avut în comun o situație foarte specifică. Aceștia sufereau de cancere de sânge și au primit un transplant de celule stem care le-a reînnoit complet sistemul imunitar.

Donatorul lor avea o mutație rară la o genă numită CCR5, o mutație genetică despre care se știe că împiedică HIV să pătrundă în celule.

„În timpul unui transplant de măduvă osoasă, propriile celule imunitare ale pacientului sunt complet înlocuite cu cele ale donatorului, ceea ce permite dispariția marii majorități a celulelor infectate”, a explicat virologul Asier Sáez-Cirión, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat de presă.

„Este o situație excepțională când toți acești factori coincid, astfel încât acest transplant este un dublu succes în vindecarea leucemiei și a HIV”, a mai spus cercetătorul.

Având în vedere că mai puțin de 1% din populația generală este purtătoare a acestei mutații protectoare împotriva HIV, este într-adevăr foarte rar ca un donator de măduvă compatibil să aibă această mutație.

În 2018, echipa medicală nu a mai detectat prezența virusului și a planificat împreună cu pacientul să întrerupă tratamentul antiretroviral împotriva HIV.

Dar, deși aceste cazuri de remisiune le dau cercetătorilor speranța că HIV poate fi învins într-o zi, un transplant de măduvă osoasă rămâne o operațiune foarte dificilă și riscantă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează