G4Media.ro

Hodor și Demetriade, elogii la adresa conducerii SRI pentru predarea arhivelor la…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Hodor și Demetriade, elogii la adresa conducerii SRI pentru predarea arhivelor la CNSAS și deconspirarea Securității: Noi am reușit. Noi și SRI / Am aflat că actuala conducere a SRI are o formație democratică / Serviciul Român de Informații a înțeles că societatea are alte standarde

Cercetătorii CNSAS, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, publică, joi, un text în care laudă în repetate rânduri conducerea SRI pentru predarea arhivelor la Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și pentru acțiunea de deconspirare a fostei Securități. ”Niciodată până acum nu se întâmplase asta. Noi am reușit. Noi și SRI”, scriu cei doi într-un text comun publicat pe  pagina de Facebook a lui Mihai Demetriade. ”Noi am discutat asta și tot noi am aflat că actuala conducere a SRI are o formație democratică și că atunci când discuți cu ei înțeleg perfect rolul pe care trebuie să și-l asume  (…) Serviciul Român de Informații a înțeles că societatea are alte standarde”, mai scriu cei doi. Hodor și Demetriade fac o serie de precizări după ce G4Media.ro a dezvăluit că Hodor și Demetriade predau la Academia SRI, informație relevantă în contextul în care au exonerat public SRI de orice responsabilitate pentru legile securității și au apărat emisiunea TVR care spăla fosta Securitate.

  • G4Media.ro a eliminat pasajele în care cei doi cercetători CNSAS insultă și calomniază site-ul și pe jurnalista Andreea Pavel și sesizează pe această cale Comisia de Etică a instituției.

Redăm mai jos câteva pasaje relevante din postarea pe Facebook semnată de Mădăli Hodor și Mihai Demetriade:

  • În realitate, în ultimii ani, cei care au făcut consistent ceva pentru deconspirarea Securității, prin predarea arhivelor, demersuri pentru democratizarea trecutului represiv, asumarea culpabilităților, despărțirea de trecutul sinistru al Securității, denunțarea legăturilor imunde cu foștii rezerviști ai DSS, a fost tocmai Serviciul Român de Informații, direct și prin conducerea lui. Știu, nu e mainstream și nici convenabil să spui acest adevăr. Există doar anumiți eroi ai anticomunismului, cu diplomă și certificare. Doar societatea e loială trecutului, instituțiile nu. Statul e criminal. Societatea și presa, nu. Vine însă un moment în viață când adevărul își cere locul. În ciuda zâmbetelor sarcastice, crispărilor pretențioase, aerelor de superioritate atotștiutoare. Momentul ăla tocmai a venit. Vreți onestitate, la sânge? Iat-o!
  • Doar pe noi („noi” inițiatorii scrisorii către Administrația Prezidențială), încă din 2017, ne-a interesat să aducem arhivele sechestrate la CNSAS. Am făcut mai multe demersuri publice în direcția asta, am scris Președintelui și ministrului Apărării. Am avut discuții cu ministrul Justiției și cu ministrul Internelor. Administrația Prezidențială a înțeles nu doar urgența, dar și miza acestui demers democratic, asumându-și rolul de mediator. Imediat după scrisoare, au urmat represaliile interne. Un fost membru al Colegiului CNSAS a propus să fim imediat dați afară, pentru că scriem Președintelui. După scrisoare, SRI asumat predarea tuturor fondurilor arhivistice restante. Dar povestea nu s-a oprit aici. Am discutat și explicat inclusiv necesitatea de a ni se trimite CID-ul, baza de date operativă a Securității. Niciodată până acum nu se întâmplase asta. Noi am reușit. Noi și SRI. Mai mult, ceea ce părea inabordabil acum câțiva ani, din motive care nu merită acum discutate, și anume dosarele de cadre, au început să fie aduse masiv la CNSAS pentru prima oară. S-a putut petrece asta, doar pentru că noi am explicat Serviciului imensa importanță a acestui fond pentru deconspirarea foștilor ofițeri ai Securității. Nu alții. Nu cei care aveau datoria s-o facă și care au preferat să încerce să ne convingă cât de puțin utile sunt astfel de dosare. Nu, nu ei au făcut-o. Noi am făcut-o.
  • Nu ne vorbiți, așadar, nouă de curaj și asumare. Nu ne vorbiți de imunde complicități cu Securitatea.
    Un celebru profesor universitar de peste ocean scria la rându-i, la câteva ore după apariția articolului, cum a refuzat el propunerea de a conferenția la Academia SRI în 1990, cum și-a dat seama imediat cât de periculoasă poate fi contiguitatea. Avea dreptate atunci. Greșește acum folosind propriul exemplu ca o falsă pârghie morală. În realitate, SRI-ul din anii ’90 nu deloc același cu SRI-ul din 2022. Să colaborezi academic cu o instituție a statului român democratic, principalul contributor de informații pentru partenerii NATO, nu e subiect de public shaming, nu credeți? Este SRI astăzi o organizație teroristă, un serviciu care lucrează împotriva intereselor naționale ale României? Dacă ar fi așa, atunci aș înțelege de ce a preda la Academia de informații ar fi o rușine. Dar noi predăm la Academia unui serviciu democratic despre care partenerii noștri din NATO și UE (apropos, cei ale căror valori spuneți dumneavoastră de la G4media că le apărați) spun altceva. La întâlnirile cu Ambasada SUA ați fost avertizați că SRI este o instituție de tipul Securității? Vă rugăm să ne comunicați și nouă dacă este cazul. Apoi, a presupune că actul predării este o complicitate imundă, e o ecuație ale cărei resorturi ne depășesc. În plus, logica culpabilității prin asociere este un mecanism al violenței publice pe care-l credeam revolut. Ne-am înșelat. A rămas, în continuare, o tehnică retorică la fel de infamă.
  • Înțeleg din furia demascatoare a articolului G4 că preferă modelul în care ne luptăm cu instituțiile statului, pe care le prezumăm ticăloase, articulând agende ascunse. Confruntarea cu instituțiile statului, lupta de baricade și tranșee, este o paradigmă fundamental greșită într-o democrație. Ca să le câștigăm loialitatea trebuie să le aducem în câmpul normativ al societății pe care o slujesc. Nu faci asta aruncând peste gard grenade, dând foc la poduri, bănuind de malversațiuni și maleficii pe actorii lor. Ci sprijinind loaial statul, unde toți suntem la fel de responsabili. Creditul încrederii este fundația democrației. Înaintea instituțiilor există instituția încrederii. După ce aproape două decenii modelul relației instituționale CNSAS-SRI a fost de confruntare și neîncredere, din vina ambelor instituții, noi, în calitatea noastră de cetățeni, am ales dialogul argumentativ. Asta a produs rezultate. Pentru prima oară în istoria SRI, conducerea Serviciului și-a asumat responsabilitatea memoriei, condamnând Securitatea în întregul ei. A mai făcut cineva asta până acum? Nu. Cum credeți că s-a ajuns la asta? Prin membrii Colegiului CNSAS, care nici nu îndrăzneau să ridice receptorul telefonului TO să întrebe de ce nu ni se dau dosarele? Prin puterea minții? S-a dus careva dintre marii deontologi care astăzi ne fac praf să discute despre importanța de a face acest gest? Nu. Noi ne-am dus. Noi am discutat asta și tot noi am aflat că actuala conducere a SRI are o formație democratică și că atunci când discuți cu ei înțeleg perfect rolul pe care trebuie să și-l asume. Probabil idea asta o să vă producă un nou șoc. A urmat delimitarea fermă de manipulările achizitive și legitimante ale rezerviștilor DSS. Apoi a urmat predarea arhivelor. Cursul „Democrație și totalitarism”, deschiderea spre cunoașterea celor două totalitarisme, în care prezentăm implicarea agenților statului în crime împotriva umanității, este alt pas important.
  • Serviciul Român de Informații a înțeles că societatea are alte standarde, că raportul cu trecutul totalitar, adică cu un anumit tip de riscuri, este parte integrantă a culturii democratice a instituției. Că șansa de a fi greșit atât de dur și cu costuri atât de mari e un veritabil asset simbolic și istoric. Poți învăța din erori, pentru că din ele înveți cel mai bine. Trecutul, vedem asta la Est, a devenit o armă în mâinile unor autocrați criminali, care-l instrumentează și-l mitizează, devenind o legendă legitimantă. Noi am ales ca el să fie un avertisment, care merită să fie studiat, analizat, discutat și tematizat.
  • Noi am mers să predăm despre crimele și abuzurile Securității acolo unde contează, nu am apărat Securitatea și pe securiști în procese publice și nici nu ne-am oferit „expertiza” foștilor ei colaboratori, împotriva CNSAS. Discreditați-ne pentru că i-am înlocuit la Academia de informații pe Troncotă, Rogojanu și alți foști rezerviști ai Securității și pentru că am încercat să le oferim noilor ofițeri SRI o imagine corectă despre ceea ce a însemnat Securitatea, iar nu elogii și ode. Discreditați-ne pentru că ne-am asumat să contribuim la educarea în spirit democratic a ofițerilor SRI și nu i-am lăsat să fie în continuare pradă narativelor foștilor rezerviști. Discreditați-ne pentru că le-am povestit despre crimele și abuzurile Securității, că specialiștii le vorbesc despre Holocaust, despre importanța valorilor democratice. Dacă asta este condamnabil, atunci construiți un eșafod în piața publică.
  • Modulul postuniversitar „Democrație și totalitarism” are două componente majore: participarea agenților statului la Holocaust, prin urmare complicitatea lor la crime, în Europa și România și Securitatea ca paradigmă a represiunii ideologice, cu metodele, cu strategiile ei conspirate, cu crimele și victimele ei.
  • Noi facem un alt tip de istorie a Securității: arătăm de ce ea nu a fost o instituție ca oricare alta, de ce nu a fost niciodată un serviciu de informații, vorbim despre Securitate ca armă a partidului unic, despre aliații ei instituționali într-o mare ecuație represivă, despre cum se construiesc narațiunile operative, despre captivitatea lor ideologică, despre vasta arhitectură a abuzurilor, despre infrastructura penală și practicile ei ilegale. Vorbim de crimele de la Revoluție, despre eroii anonimi, despre muncitorii care ne-au salvat de comunism. Vorbim despre asasinate la ordin. Despre răpiri. Privim în față acest trecut sinistru, alături de ofițeri. Împreună cu ei. Nu ne e rușine de acest lucru. Dimpotrivă, suntem mândri. Foarte mândri. Suntem mândri că am reușit să ducem povestea asta acolo unde se vor forma viitorii ofițeri de intelligence ai României democrate.
  • Nu uităm nimic, nu omitem nimic, nu ne e frică de nimic. Ofițerii trebuie să afle asta și trebuie confruntați cu aceste erori strategice. Statul nu există fără cunoaștere. Iar ANIMV a asumat acest mandat, fără rest, fără ingerințe, fără cenzură, cooptând oameni care au experiență în domeniile pe care le expun.

Context

Punctul de vedere al celor doi coincide cu declarațiile recente ale șefului SRI, Eduard Hellvig, făcute despe rolul Serviciului în deconspirarea Securității.

”Știu că fantoma Securității este încă atașată de imaginea noastră, așa cum a revenit de multe ori în spațiul public românesc în aceste decenii. Dar și aici am făcut lucruri de care sunt mulțumit. În timpul mandatului meu am predat întreaga arhivă a Securității către CNSAS. Și suntem
singurul serviciu secret din România care a făcut asta. Trebuia să o fi făcut mai devreme, dar sunt totuși foarte bucuros că eu și colegii mei ne-am asumat și am făcut acest lucru absolut necesar. Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor
declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989”, a declarat Hellvig într-un discurs ținut la UBB pe data de 4 octombrie.

Cercetătorii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, care au apărat public legile securității și emisiunea TVR care spăla fosta Securitate, susțin cursuri postuniversitare la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, conform unui răspuns oficial al instituției, la solicitarea G4Media. Academia se ocupă de formarea ofițerilor SRI, dar și a ofițerilor din Ministerul Apărării, de Interne sau de Justiție.

”Vă comunicăm că domnii Mihai DEMETRIADE și Mădălin HODOR susțin activități didactice în cadrul programului postuniversitar de educație permanentă DEMOCRAȚIE ȘI TOTALITARISM. Programul a debutat în martie 2021”, a transmis SRI marți un răspuns la solicitarea G4Media.ro

Hodor a încercat să elimine în spațiul public orice legătură între serviciile secrete și conceperea proiectelor legilor securității, care sporesc semnificativ puterile serviciilor de informații, amintind de puterile fostei Securități.

Încercarea lui Hodor de a absolvi serviciile secrete de orice implicare în conceperea proiectelor de lege a avut loc în contextul în care Serviciul de Informații Externe a recunoscut pentru UmbrelaStrategica.ro că serviciul a fost consultat de administrația prezidențială și Guvern, iar drafturile sunt tocmai rezultatul acestor consultări:

”În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, transmitea SIE. Detalii, aici.

Într-un interviu pentru Spotmedia.ro, Hodor spune că nu crede că ”cineva întreg la minte din serviciile secrete românești din zilele noastre poate să pună așa ceva pe hârtie”, dar și că publicarea drafturilor (în exclusivitate de G4Media) ”a fost o operațiune tocmai pentru a stârni scandal și a opri promovarea noului pachet de legi ale siguranței naționale”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Vor primi pensii speciale și cei cu limba aspră sau doar cei cu buze moi ?
    Mulțumesc anticipat!

  2. E trecut de 5 PM !? Nici n-am observat…
    Pe măine dimineață, dar nu mai târziu de 9 Am…

  3. Se-cur-isti im-pu-titi

  4. I știu din ce cotloane se târăsc ăștia dar miroase urat rău.

  5. Slin0sul de H0d0r era suficient de grețos și fără acest b.j făcut SRI-ului fără a mai folosi batista

  6. Intr-o zi o sa iasa toate nudoar cele pe alese sau credeati ca le aveti pe toate si nu s-au asigurat sa se asigure si impotriva vostra?

  7. Problema nu e ca ei predau la Academia SRI, ci ca, urmare a acestu lucru, au devenit ,,goarnele” mai-marilor din SRI si ANIMV, cel putin Hodor. Mitocania de limbaj o fi pe placul sefilor acestor institutii? Un profesor de la o scoala de tara devine subiect national pentru orice derapaj, in vreme ce Hodor pare intretinut in directia asta.

  8. Mama, ce compunere gretzoasa cu titlul „Noi si SRI-ul, decenii de impliniri marete”. Sa nu fiu gresit inteles. SRI-ul e o instutitie publica ce are rolul ei necesar in arhitectura statului roman. Dar de aici si pana la odele astea inchinate SRI-ului si lui Hellvig e deja prea mult.

    Hodor face pe prostul. Nu l-a acuzat nimeni ca preda la Academia SRI, ca actiune in sine. Acuza este ca a iesit public si a spalat serviciul (de care vedem acum ca depinde direct) de o un proiect extrem de toxic: un pachet legislativ conceput direct de SRI, prin care orice cetatean era obligat prin lege sa colaboreze cu serviciile, seful SRI devenea vesnic, lucratorii SRI erau aproape imposibil de atins de justitie, iar controlul parlamentar devenea si mai jalnic decat e acum.

  9. Ce nu înțeleg smekerii ăștia e ca au făcut o mare greșeala. Pana acum știam ca sunt securiști in politica, in afaceri, in BOR, desigur, dar nu erau coordonați vizibil. Acum însa au voit sa se dea pe fata, sa exercite putere dictatoriala legal. N-au reușit însa decât sa se dea de gol.
    VA VEDEM! Va vânam, javrelor.

  10. O singură întrebare legitimă: România de ce nu a câştigat până în prezent nici o medalie de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă, probele de CURLING? Potenţial avem! Avem superlot valoros! Şi atunci, unde sunt medaliile???

    🥇🏆🏅

  11. De Berevoiesti nu spune nimic?

  12. Niște lingăi ! Mi-e sila de securiști și hoti!

  13. Pai baieti, ati fost la mai toate iesirile publice, cel putin dubiosi, lipsiti de criterii de orice fel. Sugestia mea ar fi sa incepeti la SRI un curs despre personajul preferat din Ciresarii. Cand veti sari sa-l aparati pe dl Helvig pt discursirile atlantiste si vizionare ca cel de la UBB, sa aveti pregatite citatele. Incercati si din Racheta alba, va fi incantat. La schimb, veti primi monopol pe comunism si Holocaust, dupa cum vor dori patriotii din servicii. Astept sa va vad pe la Antene, Realitati sau Romanii tv, desi sinecura buna ar fi TVR.

  14. Se agita foarte tare stimatii jurnaliști progresisti de la g4. Ciudat. Poate vom mai afla și noi niște nume de foști securiști mulțumită lui Hodor. Ce ziceți domnule Thapalaga?

  15. Ar trebui urmarit si articolul din OUG 24/ 2008. Care zice ca din cnsas nu pot face parte lucratorii si colaboratorii Securitatii, dar si ai serviciilor actuale. Ei fiind angajati ca profesori, sunt, daca nu lucratori, macar colaboratori. Ar fi, deci, incompatibili. ART. 25
    (1) Personalul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este alcătuit din funcţionari publici şi personal contractual, care se supun prevederilor legale care le reglementează activitatea. #M2
    (2) Din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii nu pot face parte
    lucrătorii Securităţii sau colaboratorii acesteia, astfel cum sunt definiţi prin prezenta ordonanţă de urgenţă, cei ai altor servicii de informaţii străine şi ai altor structuri informative interne şi străine.