Hong Kong îşi prezintă noua lege asupra securităţii naţionale
Autorităţile din Hong Kong au dezvăluit vineri proiectul noii legi asupra securităţii naţionale, care prevede infracţiuni precum trădarea şi insurecţia, pedepsite cu închisoare pe viaţă, relatează France Presse, transmite Agerpres.
Acest text trebuie să completeze legea securităţii naţionale, impusă de Beijing în 2020 după marile manifestaţii pro-democraţie din 2019 în Hong Kong. Textul a fost prezentat oficial vineri dimineaţă Consiliului Legislativ (LegCo), unde va fi supus unei examinări aprofundate.
Această nouă lege răspunde unei „necesităţi reale şi urgente”, a declarat Chris Tang, responsabilul de securitate al oraşului, în faţa parlamentarilor. „Hong Kong a suferit ameninţări serioase la adresa securităţii naţionale”, a insistat el, referindu-se la manifestaţiile pro-democraţie din 2019.
Preşedintele Consiliului Legislativ, Andrew Leung, a promis că parlamentarii „nu vor economisi niciun efort şi vor lucra împreună pentru a rezolva lacunele existente în materie de securitate naţională”.
Acest proiect de lege enumeră cinci noi categorii de infracţiuni pe lângă cele pedepsite de textul din 2020: trădare, insurecţie, spionaj, sabotaj şi ingerinţă străină.
Potrivit proiectului, trădarea, insurecţia, sabotajul care pun în pericol securitatea naţională şi incită membri ai armatei chineze la rebeliune trebuie pedepsite cu închisoare pe viaţă.
Textul prevede de asemenea să extindă noţiunea de „sediţiune” (care datează din epoca colonială britanică) pentru a include nemulţumirea faţă de conducerea comunistă şi sistemul socialist chinez. El mai propune pedepsirea mai aspră a infracţiunilor de „sediţiune”, prin creşterea pedepsei maxime de la doi la şapte ani.
Conform proiectului de lege, autorităţile din Hong Kong vor putea cere unui tribunal să reţină o persoană fără inculpare până la şaisprezece zile şi să-i interzică să consulte un avocat în timpul perioadei de detenţie.
La fel ca textul din 2020, această nouă lege privind securitatea naţională s-ar aplica infracţiunilor presupuse a fi comise în străinătate.
Textul propune de asemenea adoptarea unei noi definiţii a „secretelor de stat” – care acoperă nu numai tehnologia, dar şi „marile decizii politice” şi „dezvoltarea economică şi socială a oraşului”. De asemenea, el incriminează achiziţia şi deţinerea acestui tip de informaţii.
Autorităţile din Hong Kong au accelerat procesul legislativ şi au dezvăluit conţinutul acestui nou proiect de lege în urma unei luni de consultări publice încheiate pe 28 februarie.
După prezentarea proiectului de lege, consulatul britanic din Hong Kong a cerut autorităţilor locale „să acorde timp pentru o examinare legislativă serioasă”, „să se alinieze la standardele internaţionale şi să apere drepturile şi libertăţile fundamentale”.
Şeful executivului din Hong Kong, John Lee, a declarat, mai devreme, vineri, că există un „consens general” în rândul locuitorilor din Hong Kong că legea ar trebui adoptată „cât mai curând posibil”.
Potrivit autorităţilor din Hong Kong, aproape 99% dintre cele 13.000 de persoane chestionate în cadrul consultărilor publice şi-au exprimat sprijinul pentru crearea acestei noi legi.
Asociaţiile jurnaliştilor, organizaţiile pentru drepturile omului, companiile străine şi diplomaţii şi-au exprimat, la rândul lor, îngrijorările serioase, temându-se că acest text va îngrădi şi mai mult libertatea de exprimare, notează AFP.
Aproape 300 de persoane au fost arestate şi peste 170 acuzate de la intrarea în vigoare a primei legi asupra securităţii naţionale impuse de Beijing, care a reprimat orice disidenţă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii