Hong Kong nu vrea să se predea. Protestul este acum o foaie albă
Profesorul Xu Zhangrun era deja pregătit. Îşi pusese de ceva timp o plasă cu o periuță de dinți și lenjerie de schimb lângă ușa din față, în cazul în care ar fi fost arestat fără avertisment. Și, de fapt, aşa s-a şi întâmplat.
Născut în 1962, timp de douăzeci de ani a predat dreptul la Tsinghua, universitatea unde s-a format leadershipul Beijingului și unde a studiat şi Xi Jinping.
Apoi, în 2018, a îndrăznit să ceară public să fie retrasă legea care permite „celui care prezidează totul” să guverneze pe viață: „Întreaga populație, inclusiv elita funcționarilor publici, se simte din nou debusolată din cauza direcției incerte în care a luat-o țara și se teme pentru siguranța personală”.
Universitatea i-a interzis să-și continue activitatea, însă el nu a încetat să publice. În ultima sa scrisoare deschisă cere adevărul și asumarea responsabilităţii pentru epidemia Covid-19, şi concluzionează: „Este foarte probabil ca acesta să fie ultimul lucru pe care îl scriu”.
L-au arestat luni dimineață. Acuzaţia, potrivit soţiei sale, este instigarea la prostituţie. O modalitate de a-i discredita imaginea fără a face referire la criticile aduse guvernului și, în același timp, a transmite un mesaj celor mai liberali intelectuali, inclusiv celor care, de-a lungul anilor s-au refugiat la Hong Kong convinşi că sistemul juridic lăsat în urmă de britanici le-ar fi protejat opiniile.
Numai ca Beijingul combate cea mai vizibilă bătălie a sa exact la „Portul parfumat”. La o săptămână de la intrarea în vigoare a legii privind securitatea națională, primului tânăr acuzat de „activități secesioniste și terorism” i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune. Tong Ying, în vârstă de 23 de ani, riscă închisoarea pe viață pentru că a derapat cu motocicleta într-un grup de polițiști în timp ce flutura un steag care evoca libertatea.
Guvernul a ordonat apoi școlilor să retragă cărțile aflate în contrast cu noua lege și a extins puterile forţelor de ordine, care acum pot efectua percheziţii fără mandat și pot cere anularea conținuturilor publicate pe internet sau pe hârtie.
În timp ce Facebook și Telegram au refuzat să „proceseze cererile de date referitoare la utilizatorii din Hong Kong până când nu se va ajunge la un consens internațional privind schimbările politice care au loc în oraș”, ambasadorul chinez a avertizat Marea Britanie asupra „consecințelor gravei interferențe a premierului în afacerile interne chineze”.
Boris Johnson a catalogat noua lege drept o „încălcare clară și serioasă” a acordului sino-britanic din 1997 și a promis pentru aproape jumătate dintre locuitorii Hong Kong-ului o metodă privilegiată de obținere a cetățeniei.
Dar, pe măsură ce diplomațiile din întreaga lume se confruntă cu gigantul asiatic, fosta colonie continuă să-l sfideze. Protestatarii se întorc în piață cu pancarte albe, iar în unele magazine au apărut afișe propagandistice din epoca maoistă.
Nu a fost nevoie să se schimbe nici măcar un singur cuvânt: „Revoluția nu este o crimă, rebeliunea este rezonabilă”.
Cei care protestează preiau chiar primul vers din imnul național al Republicii Populare: „Ridicaţi-vă, dacă nu vreţi să fiţi sclavi”.
Şi, aşa cum scrie pe un graffiti care a apărut recent pe zidurile orașului, „O persoană care comite o infracțiune este o problemă de securitate, dar două milioane de criminali sunt o problemă politică”.
Și iată cum ultima lucrare a lui Xu Zhangrun dă naştere unui nou curent, intitulat, semnificativ: „Când furia învinge frica”.
Sursa: La Stampa / Articol de Cecilia Attanasio Ghezzi / Traducerea: Cătălina Păunel (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii