Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienți care mor din altă cauză. 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum
Bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidități, diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, afirmă secretarul de stat din Ministerul Sănătății, citat de Europa Liberă.
„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.
Oficialul a mai vorbit despre exemplul Germaniei care ar raporta la bilanțul deceselor doar persoanelor care au încetat din viață exclusiv ca urmare a COVID-19 și de aici „performanța” ei în statistici, din care se vede că în ciuda numărului mare de cazuri de infecții înregistrate, spre deosebire de alte țări, are puține decese.
Conform secretarului de stat, medicamentele care se folosesc acum în tratarea COVID-19 au o eficiență discutabilă, într-o anumită măsură, fiind împrumutate conceptual de la tratamentele pentru alte infecții. El crede, pe de altă parte, că este foarte puțin probabil ca până în toamnă să fie găsită o schemă de tratament ideală, specifică acestui coronavirus, care să vindece garantat cazurile de COVID-19.
România a înregistrat, până la ora publicării acestui articol, un număr de 827 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus dintr-un total de 13.512 cazuri.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii