Horațiu Moldovan: Suntem încă într-o perioadă de creștere a epidemiei, însă ritmul nu este exploziv / Nu e cazul să facem o testare în masă, ar fi o risipă de resurse / Vom crește „siguranța testării”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, joi, că suntem încă într-o perioadă de creștere a epidemiei de coronavirus, însă ritmul nu este exploziv. Moldovan susține că nu este cazul ca România să facă o testare în masă a populației, pentru că ar fi o risipă de resurse, însă se iau măsuri pentru a crește „siguranța testării”.
„Măsurile care produc relaxare trebuie luate cu prudență atât timp cât situația epidemiei nu este stabilă. (…) Suntem încă într-o perioadă de creștere, însă ritmul nu e exponențial. Nu avem de-a face cu o explozie. Este relativ constantă cifra de 1300 de cazuri pe zi, cam 400 și ceva de pacienți la ATI. Ritmul creșterii nu e exploziv, dacă el se stabilizează putem să avem speranța să ne îndreptăm într-o fază de platou”, a afirmat Horațiu Moldovan.
Secretarul de stat a spus că, de la începutul epidemiei, capacitatea de testare a crescut foarte mult, se fac peste 20.000 de testări pe zi, însă „problema e de creștere a siguranței testării, pentru că s-au ridicat diverse probleme”.
Întrebat la ce se referă atunci când vorbește despre siguranța testării, Moldovan a replicat că testele PCR au siguranță foarte mare, „însă numărul mare de testări poate pune probleme de gestiune, transfer al probelor”, iar aceste lucruri sunt verificate continuu.
„Nu este cazul să facem o testare în masă. Argumentele sunt epidemiologice. Nu vom face o testare în masă. Vom testa pacienții care trebuie testați conform definiției de caz. Nu e relevant să testăm pe toată lumea. Ar fi o risipă de resurse”, a mai declarat Horațiu Moldovan.
Secretarul de stat a precizat că numărul de pacienți în creștere la ATI este elementul care îngrijorează cel mai tare, pentru că numărul de paturi este finit. El a menționat că în prezent sunt ocupate jumătate din paturile de Terapie Intensivă destinate pacienților cu COVID-19, însă repartiția în teritoriu nu este uniformă, iar la un moment dat paturile pot fi ocupate într-un anume loc și atunci să fie transferați pacienți.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii