G4Media.ro

Horia Petran: Numărul insuficient de muncitori calificați riscă să devină o barieră…

Sursa foto: Pixabay

Horia Petran: Numărul insuficient de muncitori calificați riscă să devină o barieră care împiedică progresul în construcția locuințelor eficiente energetic

Sectorul construcțiilor se confruntă cu o dublă problemă în ceea ce privește forța de muncă: lipsa generalizată de muncitori, la care se adaugă lipsa de muncitori calificați, iar dacă aceste fenomene negative nu vor fi contracarate, riscă să devină o barieră de dezvoltare, a declarat inginerul Horia Petran, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant „Casele pasive, soluția green pentru locuințele viitorului?”.

„Există o problemă și pe piața forței de muncă. Problema aici e dublă. Una este legată de numărul de persoane, numărul de lucrători și a doua problemă este legată de nivelul de calificare”, a explicat Petran,  senior researcher la NIRD URBAN-INCERC și președinte Cluster pRO-nZEB.

Chiar dacă în prezent nivelul de calificare, în principiu, „este unul bun, aproape suficient”, acesta nu ține pasul cu tendința către clădirile cu consum de energie foarte scăzut, care devine din ce în ce mai pregnantă în societățile dezvoltate.

„Practic, este nevoie de o specializare la nivelul fiecărei ocupații, astfel încât să putem să avem, în număr și în calitate, calificarea potrivită. Dacă nu, acest lucru devine critic și, într-adevăr, este o barieră care împiedică avansul”, a avertizat Horia Petran.

Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive, consideră că lipsa forței de muncă, atât calificate cât și necalificate, reprezintă o „provocare majoră” cu care s-a confruntat recent în plan personal.

„Orice fel de forță de muncă în construcții lipsește cu desăvârșire. Programul meu zilele astea a luat-o razna, pentru că mă bazam pe niște echipe și pe niște oameni. Am fost lăsat de căruță și sunt niște chestii pe care pe șantierul meu trebuie să le fac eu cu mâna mea. Noroc că știu, și noroc că am toate degetele, dar asta este o problemă la nivel de forță de muncă”, a explicat Șoflete.

Un aspect pozitiv este legat însă de creșterea interesului tot mai multor producători în a face sisteme și produse mai bune: „Am văzut că a crescut piața de sisteme de etanșare şi de folii, benzi, accesorii aferente. Și aici e un interes din ce în ce mai mare. A crescut piața caselor prefabricate din lemn. Iarăși, asta înseamnă că este un interes pe piață”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Poate ar trebui să fie plătiți mai bine!!!! Să renunțe domnul patron la ultimul model de Mercedes! Se numește „economie de piață”!

    • E doar partial adevarat. Salariile sunt intr-adevar mici. Dar si grosul pietei e format dintr-un public care nu isi permite decat produsul de 60-80 de mii de Euro finantat prin prima casa. Deci nu stiu cine va cumpara casele eficiente energetic cinstruite cu mana de lucru mai bine platita. Exista o nisa si pe tru asta, dar e mica. Clientii vor cat mai multa casa oe cat mai outini bani, fara sa-i intereseze efectele secundare urbanistice sau ecologice. Inclusov cei cu buzunar mai adanc aleg marfa aproape exclusiv dupa pret.

  2. Multi dintre ei(care trebuiau sa lucreze in domeniu) sunt absolventi de fabrici de diplome,cu care „se înghesuie”sa patrunda în structurile statului.

  3. noroc că am toate degetele… interesant amănunt. O spune un domn constructor, poate că mulți angajați în domeniu nu mai au toate degetele. Plătiți prost, fără echipamente de protecție, fără o masa asigurata sau măcar bonuri de masă, cam așa lucrează oamenii in construcții. Sa nu le plângă nimeni de milă patronului român, in general. E un magazin in apropiere care merge foarte bine de ani de zile. Patronul schimba mașina cam la 2-3 ani, mașini scumpe nu Logan 2 cu Logan 3, iar angajatele stau de dimineață până seara pe salariul minim sau undeva pe acolo.