G4Media.ro

Hossu (Cartel Alfa), despre şomajul tehnic pentru bugetari: Va provoca o comprimare…

Hossu (Cartel Alfa), despre şomajul tehnic pentru bugetari: Va provoca o comprimare a cererii interne distrugătoare pentru economie

Intenţia Guvernului de a trimite jumătate dintre angajaţii sistemului public în şomaj tehnic va determina o comprimare a cererii interne care va fi distrugătoare pentru relansarea economică, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

„Ideea că jumătate din administraţia publică centrală va intra automat în sistemul de şomaj tehnic prin rotaţie este deficitară pentru că fără o analiză profundă se vor crea alte crize care se vor adăuga crizei actuale. Măsurile propuse fac parte din marota că astfel se rezolvă problema resurselor financiare pentru buget. Să nu uităm că toţi experţii sprijină păstrarea puterii de cumpărare a marii majorităţi a lucrătorilor, chiar în perioada de criză şi de reducere a capacităţilor economice, în sensul că dacă nu se păstrează puterea de cumpărare, capacitatea de relansare economică va fi foarte redusă, pentru că practic va exista o comprimare a cererii interne legată de produse, inclusiv legată de produse de strictă necesitate, pentru că în momentul în care unui cetăţean i se înjumătăţesc veniturile, inclusiv pentru familia lui, el îşi va înjumătăţi solicitările de consum sau (le va scădea, n.r.) chiar mai mult de jumătate, cât este reducerea de venit, tocmai pe ideea că nu ştie cât va rezista în viitor cu venitul lui înjumătăţit. Iar de aici va apărea o comprimare a cererii interne care va fi distrugătoare pentru relansarea economică. Sunt măsuri care de fapt au fost combătute, experienţa din 2008-2010 a demonstrat că măsurile de austeritate sunt cele mai proaste măsuri care se pot lua într-o situaţie de criză şi care au efecte negative asupra capacităţii de reintrare într-o dezvoltare normală economică şi socială pentru toată lumea”, a declarat Bogdan Hossu.

Liderul organizaţiei sindicale a afirmat că sistemul public nu poate funcţiona cu doar jumătate din personal, deoarece digitalizarea sistemului este relativ redusă în prezent.

„Ne îngrijorează poziţia domnului prim-ministru, în sensul că agreăm ideea unor măsuri de securitate sanitară pentru personalul din sectorul instituţiilor publice, dar ideea că, în afară de Sănătate, de personalul de ordine publică angrenat în sistemul actual de securizare a cetăţenilor, restul instituţiilor publice vor merge pe sistemul jumătate sunt la serviciu şi jumătate sunt în şomaj tehnic şi fac rotaţia este îngrijorătoare. Se dă imaginea că de fapt sectorul public ar putea funcţiona perfect numai cu jumătate din personalul existent, ceea ce este fals, şi înseamnă că reluăm marota care a mai fost vehiculată înainte, legată de faptul că sectorul public este supradimensionat. Dacă suntem de acord că în anumite aspecte este supradimensionat, în multe alte capitole este subdimensionat, şi ideea de a reduce personalul nu face decât să scadă capacitatea de satisfacere a nevoilor cetăţenilor legată de interfaţa lor cu instituţiile publice. Digitalizarea pe care o avem astăzi implementată este relativ redusă şi practic este strict necesară interfaţa cu funcţionarii, cu personalul din instituţiile publice”, a adăugat Bogdan Hossu.

Pentru obţinerea de fonduri la buget, liderul „Cartel Alfa” a recomandat renunţarea la cota unică şi creşterea datoriei publice.

„Există câteva elemente care ar trebui reconsiderate în politicile fiscal-bugetare: cota unică este depăşită, lucru recunoscut pe sub masă de marea majoritate a experţilor, inclusiv a miniştrilor de Finanţe. Revenirea la sistemul european cu un sistem fiscal în tranşe este strict necesară, tocmai ca reţeta bugetară să revină la normal legată de acest lucru. Evident, măsurile (actuale, n.r.) afectează marea majoritate a populaţiei cu venituri mici şi mai puţin populaţia cu venituri mari. Subvenţionarea partidelor politice ar trebui redusă la jumătate, indemnizaţiile de deplasare în teritoriu ale parlamentarilor, deci sunt elemente care se pot reduce. Toate ţările vest-europene şi SUA merg pe creşterea deficitului. Să nu uităm că îndatorarea publică a României este foarte bună, suntem la 36%, deci cu mult sub pragul de 60% care era prevăzut de măsurile europene legate de buna funcţionare a statelor. În acest sens se pot face depăşiri care să ajungă cu datoria publică undeva la 50%, dar care să permită Guvernului de a avea resursele publice necesare pentru susţinerea dezvoltării economice, adică a producţiei economice, dar în acelaşi timp pentru susţinerea marii majorităţi a cetăţenilor pentru a nu avea un şoc datorită acestor condiţii deosebite în care ne desfăşurăm activitatea astăzi”, a precizat Bogdan Hossu.

Preşedintele CNS „Cartel Alfa” a menţionat că măsura propusă de Guvern ar putea duce la scăderea cu peste 50% a veniturilor salariale în anumite domenii din sistemul public.

„Ideea indirect exprimată de a aplica aceeaşi măsură din sistemul economic (din sistemul privat, n.r.) ar însemna că de fapt veniturile salariale pentru sectorul bugetar să fie scăzute cu cel puţin 35%, estimarea este că se va ajunge în anumite domenii la mai mult de 50%, pentru că practic nivelul de salarizare din sectorul bugetar este mult mai ridicat decât cel din sectorul economic. Dacă ne uităm că ordonanţa 30 limitează ajutorul social la 75% din salariul mediu pe economie, ţinând cont că media salariilor din sectorul bugetar este mult mai ridicată, asta înseamnă că în anumită domenii scăderea va fi substanţială”, a afirmat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a subliniat că Guvernul nu s-a consultat cu sindicatele înainte de publicarea propunerii.

„Nu am fost consultaţi asupra documentului în care se spune, cel puţin în prezentarea prim-ministrului şi al ministrului Muncii, că este aproape finalizat. Nu am văzut niciun text, nu am avut consultări. Tocmai că noi am specificat că sectorul bugetar trebuie şi el cuprins în problemele de şomaj tehnic, pentru că datorită unor ordonanţe militare anumite activităţi din sectorul bugetar au fost parţial suspendate – exemplul cel mai tipic este în domeniul Culturii, unde o parte din personal, evident, nu mai are activitatea pe care o avea în momentele normale”, a încheiat Bogdan Hossu.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat miercuri seara, printr-o postare pe Facebook, că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.

Citește și

Ludovic Orban: O parte dintre bugetari vor intra în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună

Foto: Bogdan Hossu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Somajul tehnic la privat e de bun augur.Cel la stat e groaznic.Mentalitate de bou

  2. Daaa … vine apocalipsa sa mor
    Dar oare nu e u test misto sa vdm ca merge treaba si cu mai putini oameni la stat?!

  3. Cica relansarea economiei se va face de catre sistemul bugetar.Tu chiar traiesti intr-o lume paralela

  4. Ce vorbesti, frate!
    „Cureaua de transmisie intre partid si clasa muncitoare”.
    Lasa ca daca le scade puterea de cumparare bugetarilor se prabuseste economia.
    Pai bagati direct banii taiati din salariile oricum nesimtite, in investitii de la buget si se scurteaza calea de recuperare.
    Partea proasta este alta, ca bugetarii nemultumiti se vor pune de-a curmezisu’ la orice si vor bloca institutiile statului care, oricum functioneaza ca dracu, tot din cauza lenei si incompetentei lor.

  5. Sa intelegem ca economia ar decola daca s-ar tripla salariile bugetarilor|
    TAMPITI!

    • Sa nu le treaca prin cap sa le mareasca de 10 ori, ca va trebui sa ne gandim cu ce dobanda ii acordam imprumuturi lui Trump, vai de mama lui!

  6. Cum adica sa renunte la cota unica si sa dea inca o data in cei din mediul privat care ies in somaj intr-un ritm accelerat in perioada asta. Imbuibatul asta nu mai bine ar renunta el la una din cele 5 mese zilnice care le ia ca sa isi mentina „forma”? De pensii speciale si alte rahaturi nu se mai aude nimic?

  7. ca o concesie, pentru inceput da.

  8. Are dreptate, bugetarii nu trebuie trimisi in somaj tehnic ci concediati. Sunt macar cu 500.000 prea multi.

    • Daca o mai tine mult asa, s-ar putea sa se intample si una si alta: 500 de mii sunt total inutili iar restul muncesc prea putin. E din ce in ce mai evident si mai revoltator.
      Criza asta ii face sa iasa la iveala ca paduchii in frunte.
      In fiecare zi se vede cat rau poate face incompetenta bugetarilor angajati pe merite de „pile”. Culmea e ca au si tupeu, sa nu fie deranjati ca restul salariatiilor, care nu traiesc din buget ci din ce produc si care platesc salariile lor platind taxele …

  9. trebuie sa manance si gura lui o paine

    digitalizare si concediu tehnic definitiv e solutia sa evolueze tara asta

  10. „Se dă imaginea că de fapt sectorul public ar putea funcţiona perfect numai cu jumătate din personalul existent, ceea ce este fals”
    Ba este foarte adevarat.

  11. Pentru cei care îşi dau cu părerea fără cunoştintă de cauză, ţin să-i informez că în instituţia la care lucrez am fost obligaţi din motive de securitate să ne luăm concediile. Dar cu toate acestea majoritatea suntem obligaţi să stăm „clandestin“ pentru a face faţă situaţiei. Deoarece digitalizarea României e doar un deziderat nerealist, atâta timp cât peste 40% din populaţia tării stă în analfabetism digital. Şi încă ceva. Un post economisit prin digitalizare se traduce prin 5 alte locuri de muncă în alte sectoare. Cu respect un consilier in IT.

  12. Mon cher… Hai sictir… La privați când a trecut toată lumea la șomaj tehnic, s-a putut orice, dar la stat nu, că-s mironosițe.

  13. Numai patronii au interes sa fie concediati bugetarii. Daca si angajatii de la privat gandesc asa, nu fac decat sa-si dea singuri cu ciocanul in cap. Somerii astia noi vor pune presiune pe locurile voastre de munca. Patronii iubiti va vor spune: ” Nu va convine salariul asta mai mic? Sunt 100 la poarta”. Salariile asa zis mai mari ale bugetarilor, de fapt va tine si voua castigurile mai mari, deoarece patronii sunt siliti sa va ofere castiguri mai mari, pentru ca altfel va puteti duce la stat. Sa nu mai vorbim ca daca bugetarilor li se reduc veniturile nu vor mai putea cumpara marfa patronilor. Si uite asa un cerc vicios. Cand se vorbeste de salarii mici la privat, toata lumea se face ca nu vede ca salariile impozitate legal sunt mici, restul venitului e la negru!

    • Nu-i problema , cu cat mai mare concurenta ca atat mai bine. Dar ma indoiesc.

    • hahahahahhahahahhahhahahhahahhahahhhahahha
      Hai ca esti tare! Logica de fier!
      Unde lucrezi si cu ce te ocupi?

    • Pai, de ce nu te-ai angajat de la inceput la privat, daca esti asa de bun!
      Toti vorbiti ca si cum ati fi medici, asistenti, profesori, armata, etc fara de care, e adevarat, nu se poate.

      Haha! si mai vad unu Zeno sau cred ca avrut sa zica Zero, … cica e IT-st la stat.
      Taticu’ n-am vazut softuri mai imbecile decat la stat, oriunde te-ai uita: vama, administratie, impozite, trezorerie, orice …parca-s facute de aia din „Las Fierbinti”

  14. Cum ar vrea Hossu sa tragă tot pe ăștia de la privat, măriți cota unica, sa plateasca in continuare salariile babane de la stat. Dar nu zice nimic de salariile pe care si le-au tras băieții prin primarii si din cauza asta nu mai au bani de nimic. Cum sa aiba o secretară 8000 net?

  15. Ni mă ce se ambalează escrocul ăsta, nu ai vrea bre Hoțule ca toți bugetarii să stea în permanență acasă, iar restul proștilor contribuabili să le plătească salariile babane, măcar pe perioada acestei epidemii? Astfel ar fi protejați, nu ar risca să intre în contact cu toți săracii și pricăjiții care vin la instituțiile publice să-și rezolve o problemă sau să-și plătească dările către stat, am uitat, dările pot fi plătite și online. Să fiu bine înțeles, avem nevoie de sistem bugetar, dar de unul suplu și eficient, compus din oameni responsabili, serioși și muncitori. Nu cum este în prezent, puțini muncesc, iar mulți încasează. Toate târfele, pilele, inculții lingătorii de dosuri de politicieni, dosiți în toate instituțiile publice, trebuie să zboare, trebuie trimiși în șomaj etern. Nu am nimic cu bugetarii care chiar își fac treaba, îi respect ca pe orice individ de bună-credință, dar pentru lingăii de clanțe nu manifest nicio undă de empatie, sunt niște trântori și escroci ce fentează viața pe cârca celor ce muncesc. Răscoală-te hoțule, scoate-i în stradă, fi-r-ai să fii tu. Auzi mă, scade cererea… Cresc economiile la bugetul statului sau la bugetele locale, impostorilor!

  16. Aparatul de stat poate funcționa perfect cu jumătate de personal, fiindcă majoritatea freacă menta pe acolo și mulți sunt angajați pe pile, ca să fiu bland.
    Poate funcționa doar cu jumatate de personal și pe timp normal, nu numai acum, cand oamenii au restricții de deplasare.
    Ideea este că trebuie puși profesioniști in locul celor care populeaza acum aparatul de stat.
    Cu mulți ani in urmă erau mai puțini angajați si faceau față cu brio, lucrurile se mișcau mult mai repede pentru cetățean.

    • Nt! Este un proces natural care se auto-intretine si nu poate fi rasturnat decat printr-o reforma agresiva, care sa cuprinda toate straturile din administratie.
      Hai sa-ti fac un desen:
      Sa presupunem ca esti un sef de compartiment, ceva, dintr-o primarie sau alt servciu al statului. Ai un salariu ca lumea si „meserias” fiind, stii sa-ti rezolvi problemele curente, adica sa le stingi astfel incat la ora 15.00 sa inchizi tot si sa fii gata sa pleci acasa cu mintea odihnita, ca sa nu-ti stresezi familia cu probleme de servici. Iti mai poti permite un solitairem, ceva, sau ce o mai fi acum…
      Si, cumva, intr-o (ne)buna zi te pune dracu sa angajezi un subaltern care, din intamplare sau din neatentie, e competent. In 2-3 luni apari in situatia penibila ca cei din jur vor observa cat esti TU de incompetent. Asa ceva nu poti tolera, chiar daca respectivul nu are neaparat ambitie de promovare si nici nu-i trece macar prin cap sa-ti ameninte postul. Deci, cu prima ocazie, tipul va fi eliberat din functie pentru nu-conteaza-care-motiv, intemeiat sau nu. Nimeni nu plange pentru el. Da-l in ma-sa, ca ne strica armonia!
      Sau alt exemplu: imagineaza-ti ca esti angajat la vama si NU vrei sa iei spaga. Ha! Cat crezi ca rezisti in viata! Sa zici mersi daca esti dat afara fiindca ai uitat sa semnezi formularul x17171.
      Ce vreau sa zic: functionarocratia se autointretine si, mai mult decat atat, este deasupra politicii. (ex: orice culoare ar avea primarul, 90% din angajatii primariei din diverse servicii, sunt aceeasi de jde ani, personal sau prin transmiterea postului mostenire – fiecare , dupa rang, poate sa realizeze in 20 de ani, adunand zi de zi, ca furnica, cam cat poate sa traga un primar din 1-2 tunuri pe mandat, doar mai putin expus ca nu se califica pentru DNA).

  17. bineînțeles că nu e nici o problemă dacă scade puterea de cumpărare a celor din mediul privat,important e să nu scadă a celor din sistemul bugetar căci astfel ar fi afectate și încasările la sindicat și implicit viața de huzur a acestui parvenit.

    • Mi-e mila de voi, spalati pe creier. Vorbeste ura si nu ratiunea. Nimic din banii astia nu va ajunge la voi, ci la patronii vostri, care vor vrea mai mult si mai mult. Voi nu aveti sindicate care sa va apere, sa puna presiune pe patroni, sa va mareasca leafa. O sa va dea afara, cand gasesc pe altul cu salariu mai mic.

  18. Nu e vorba ca nu trebuie trimisi oameni in somaj ci criteriile pe care o faci. Are perfecta dreptate dl Hosu, in continuare o lipsa totala de viziune, logica si etica, masuri arbitrare ale guvernantilor, exact ca cele care au dus la stuatia aceasta. De ce nu se evalueaza in ce domenii se justifica masura, in ce domenii trebuie si este continuata activitatea si cu ce proportie din angajati. E evident de exemplu ca anumite agentii structuri nu mai au activitate, si acolo nu ai de ce sa pastrezi jumatate din oameni (inclusiv in invatamant acolo unde cadrele didactice nu desfasoara cursuri on line – ce legatura are ce se va intampla ăpe final de an, ca peste tot atunci va trebui recuperat ce nu se face acum) si ce rost are sa rotesti angajatii, trebuie ca cei care chiar au cevade facut, in sectoare cheie, oameni cheie sa lucreze si sa intre in somaj tehnic umplutura, cei intrati pe pile tinuti de neamuri sau sindicate etc.
    Iar chestia cu solidaritatea e nesimtire cat nu tai pensii speciale, indemnizatiile parlamentarilor sau guvernantilor dar iei de la plebe. Solidaritate doar pentru unii, pt catei. Un os aruncat celor care ii urasc. nu poti fi solidar cu cheltuielile nejustificate din buget cu masti cumparate pe firme fantoma, cu firmele care au declarat casele de la munte ale patronilor drept sedii secundare si masinile amantelor inamatriculate pe firma, nu au platit impozite dar acum vor ajutor de la buget. Sa vorbit de teleworking. Ar trebui un audit, ar trebui ca cei care conduc institutiile sa isi asume ca activitatile care sunt efectuate in teleworking sunt necesare si derulate efectiv – fiindca altfel e delapidare iar restul, care nici nu merg la sediu sa intre in somaj tehnic.. Asta cu rotatia e noaptea mintii, un criteriu ce putea veni la o sueta, nu o propunere serioasa a guvernului a ministerelor de resort, nu e vorba de dat pomana ci de derularea judicioasa a activitatii, doar pe criterii obiective, bazate pe necesitati si posibilitati. Suntem o tara condusa de diletanti care propune solutii de clasa a doua, nu o sa ne mai revenim niciodata, singurul criteriu e populismul

  19. Are dreptate bovina asta! Din cauza lui si a restului de bugetari creste deficitul balantei externe, pentru ca au suficienti bani sa creasca consumul si sa cumpere marfuri cu precadere din import!
    Propun sa li se acorde si o diploma pentru contributia la principalul motor de crestere economica al Romaniei, sau pensie speciala pentru cei care inca nu au apucat!

  20. Buna seara!Pareri multe,idei la fel dar problema cea mai mare este ca ,de fapt doar o parte din bugetari sunt loviți și,ca de obicei tot amaratii și din acest sector!!!Adică,nu trimit acasă șefii cu indemnizații de conducere care,mare parte sunt proveniți din cei cu pensii speciale ,deci foarte capabili!!!pentru ca au si salariu dar și…pensie!!!Lovesc tot în forța de muncă cel mai prost plătită în buget:referenți,ingrijitori persoane cu dizabilitati,muncitorii de la ADP,casieri,în general personal contractual nu,aceea specie deosebita:”funcționarul public”!!!Pe cei din invatamant i-au bagat in concediu (au 72 zile/an concediu de odihna!!!pentru norma didactica de maxim 16 ore/saptamana!!),de cei din justitie nu se ating, sănătatea,poliția și armata sunt elementele de bază ale momentului deci,ce ministere mai fac diferenta???Ca de obicei dai tot în ăla care trage,chiar dacă este la stat sau în privat!!!