G4Media.ro

Hotărâre CEDO: Statul român trebuie să restituie în natură 17.000 de hectare…

Facebook, Composesorat Borșa

Hotărâre CEDO: Statul român trebuie să restituie în natură 17.000 de hectare Composesoratului Borșa sau să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus marți că statul român trebuie să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Asociației Composesorale Borșa, în termen de 12 luni de când hotărârea CEDO este definitivă. În cazul în care nu va restitui terenul reclamat, statul român va trebui să plătească despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro.

“Acum, după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă,  autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO. În caz contrar, Ministerul de Finanțe va achita 61.540.966 milioane de euro din banii noștri, ai tuturor”, a declarat pentru G4Media avocata Nicoleta Popescu, care a reprezentat Composesoratul la CEDO.

Statul român poate contesta această decizie la Marea Cameră a CEDO,  însă doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.

Potrivit sursei citate, Curtea Europeană a constatat încălcarea dreptului de proprietate a reclamantei alături de alți 27 de reclamanți în Hotărârea Văleanu și alții împotriva României,  definitivă la data de 8 noiembrie 2022.

Avocata Nicoleta Popescu a precizat că CEDO a acordat un termen de grație de peste 2 ani autorităților naționale pentru a respecta dreptul de proprietate al reclamantei și a pune în executare o sentință judecătorească executorie din 2005 care obliga comisia locală Borșa și comisia județeană să restituie cele 17.000 de ha de pădure, proprietatea reclamantei.

“În acești 2 ani de la prima hotărâre a Curții,  reprezentanții reclamantei au avut numeroase întâlniri cu agentul guvernamental, autoritățile locale și centrale fără niciun rezultat. Am întâlnit reprezentanți ai statului aroganți, zeflemitori și incompetenți care nu erau conștienți ce înseamnă o hotârâre de condamnare a statului român și că, dacă nu vor restitui proprietatea, cetățenii întregii țări vor trebui sa plătească ei, valoarea proprietății reclamantei. Funcționarii statului ne-au râs în față, ne-au spus și ”ce dacă aveți o hotărâre de condamnare, instanțele au greșit, nu aveți dreptul la nimic fiindcă NU vrem noi”, a mai spus avocata.

Pe lângă această despăgubire de peste 61 de milioane de euro, CEDO a mai condamnat statul român să plătească despăgubiri pentru alţi 27 de reclamanți.

Vezi comunicatul CEDO aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Frumos, psdnl duce tara la sapă de lemn

  2. Statul roman plateste amenzi după amenzi de hot și prost ce este!

  3. Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca toata stirea, la CEDO nu s-a judecat retrocedarea propriu-zisa, ci doar faptul ca statul roman nu a pus in aplicare o hotarare judecatoreasca executorie. Deci retrocedarea a fost dispusa de instantele din Romania. Fac comentariul pentru ca am observat ca sunt multi cititori care nu au habar care sunt atributiile CEDO.

    • Ce treabă are? Judecătorii au dispus retrocedarea

  4. Dar cei care ”nu vor” pentru că-și închipuie că sunt dumnezei, ei vor mai fi în funcții ? Nu vor plăti deloc pentru aroganța afișată ?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.