G4Media.ro

Hotelieri: Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu…

Sursa foto: Pixabay

Hotelieri: Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă / Suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creştem plafonul şi să simplificăm procedurile de aducere

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.r

„Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce.

Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde”, a afirmat Ile.

Liderul organizaţiei patronale a hotelierilor, care a participat, recent, la un eveniment de lansare a unui nou hotel în Bucureşti, a menţionat că una dintre măsurile urmărite de către aceştia pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea plafonului numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România.

„Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă. Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcţii: suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creştem plafonul şi să simplificăm procedurile de aducere a străinilor; investim în educaţie, în tineri şi în liceele de turism, de unde putem lua forţă de muncă, şi sperăm că vom reuşi să reglăm împreună cu autorităţile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie că va fi prin proiectul susţinut de domnul Năsui (ministrul Economiei, Claudiu Năsui, n.r.) – zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susţinem şi facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi.

Deci, sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat reprezentantul FIHR.

Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Daca romanul nu are cum sa traiasca cu salariul oferit de voi cum vreti sa vina? La straini e simplu, ii cazati gratis si le dati un salatiu de nimic pt Romania care la ei in tara inseamna ceva dar daca s-ar muta aici situatia ar fi alta. In rest din economia facuta mai bagam la patron un bemveu sau daca da dombu multi fraieri un ferarri.

    • Dacă patronul are 2000 de dolari de folosit ca salariu in SUA dă 700 dolari statului si 1300 dolari angajatului. Dacă are 2000 dolari in România va da 1100 dolari statului si 900 dolari angajatului. Normal că angajatul va fi mai trist cu salariul in mână 3600 lei decât dacă ar fi avut in mână 5200 lei!
      Din acei bani mulți luați de la tine statul dă salarii astronomice amantelor, pretenarilor de băutură, dă pensiile speciale, samd, salarii la milițieni, servicii, magistrați, pensii pentru aceștia, sinecuri peste sinecuri, etc.
      Dacă i impui patronului sa dea cât in SUA 1300 dolari pe luna acesta va trebui sa consume pe un angajat 3000 de dolari lunar si atunci produsul lui va fi necompetitiv si va da faliment si vei ramane si fara aia 900 de dolari și va ramsne și târfa cuiva din una din milioanele de sinecuri fără „post”.

    • @Raoke
      🤮🤢

  2. Vai ce rau imi pare de teparii hotelieri. Cresteti salariile, imbunatatiti serviciile, nu va mai lacomiti, sacalilor.

  3. Sper ca realizati ca muncitorii români din horrecca s-au facut toti manageri si din cauza asta nu mai are cine sa munceasca.
    Nici nu stiu daca ai nevoie de diploma sa fii patron de restaurant sau manager.
    Trebuie sa-i acceptam asa cum sunt sau sa-i evitam.

    • @Raoke
      🤮🤢

  4. Am folosit servicii HoReCa numai in situatii de extrema urgenta ( la hotel nu imi amintesc sa ma fi cazat mai mult de trei ori , catering nu am folosit vreodata iar in restaurant am intrat de maxim cinci ori …. la invitatii ce nu am putut sa le refuz ) dar de astazi incepind industria asta nu va mai avea parte de banii mei .

  5. In Horeca aunt joburi sezoniere, grosul lor, sunt joburi de start pentru studenti, dar nu fac multi cariera in ospatarie, …asta e situatia peste tot, de aia sunt programe gen work and travel, creste cererea in sezon, aduci muncitori de unde se gasesc, …la Brasov sunt filipinezi, in Bucuresti de toate natiile, inclusiv africani…nu e un fenomen nou….la restaurant are salariu mare bucatarul, restul traiesc din tips,….problemele sunt pe alte ramuri, la constructii de exemplu…, chiar si in industrie au adus vietnamezi

  6. Poate de acum avem și „noi” niste servicii mai decente, că de conaționalii care rag pe aici după salarii dare curge scuipat pe piept de atâta competență m.am lămurit…

  7. @ Rin Tin Tin

    In opinia dumitale nu exista alternative ?!