Hotnews: Două firme înființate de nepotul lui Marcel Ciolacu au obținut bani din PNRR pentru parcuri fotovoltaice și au primit avize de racordare de la Transelectrica, firmă de stat controlată de PSD / Nepotul Mihai Cristian Ciolacu vinde proiectele către o companie cehă ajutată constant de PSD
UPDATE: Contractele de finanțare dintre Ministerul Energiei și cele două companii sunt datate 30 și 31 decembrie 2023, sâmbătă și duminică, adică ultimele două zile din an, după cum arată un răspuns al Ministerului Energiei pentru Economedia.
Articol inițial: Firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, înființate de Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, au obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru două parcuri fotovoltaice în decembrie 2023, a confirmat Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews. Acum, firmele sunt în proces de achiziție de către firma cehă Premier Energy, prezentă deja pe piața română de energie.
În aprilie 2022, a înființat firmele Mihai Cristian Ciolacu. În martie 2023, a obținut Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la Transelectrica, o companie de stat condusă la acel moment de Gabriel Andronache, fost consilier și apropiat al fostului premier PSD Mihai Tudose.
În iunie 2022, a aplicat la fonduri PNRR, după cum a scris Economedia la acel moment. pentru care a primit aprobare în decembrie 2023.
Ministerul Energiei a precizat, la cererea HotNews, că fondurile PNRR au fost date către firmele lui Mihai Cristian Ciolacu prin „Contractul de finanțare nr 174/30.12.2023, respectiv Contractul de finanțare nr 261/31.12.2023″.
Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group, controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc.
„Premier Energy Group va furniza detaliile suplimentare atunci când tranzacția va fi închisă și aprobată de Consiliul Concurenței”, a transmis Premier Energy pentru HotNews. Firma lui Jiří Šmejc a confirmat că e vorba de două companii din Buzău, dar nu le-a nominalizat. Surse din companie au confirmat că e vorba despre proiectele lui Mihai Cristian Ciolacu.
De remarcat că ambele firme recent înființate de nepotul lui Marcel Ciolacu au raportat venituri minuscule, de 10-13 lei, dar își propun să deruleze proiecte de sute de milioane de lei, potrivit Economedia.
Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group, controlat de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc. „Premier Energy Group va furniza detaliile suplimentare atunci când tranzacția va fi închisă și aprobată de Consiliul Concurenței”, a transmis Premier Energy pentru HotNews. Firma lui Jiří Šmejc a confirmat că e vorba de două companii din Buzău, dar nu le-a nominalizat. Surse din companie au confirmat că e vorba despre proiectele lui Mihai Cristian Ciolacu.
Firma cehă Premier Energy a fost ajutată în martie 2020, în plină epidemie de coronavirus, de arbitrul pieței energiei (ANRE), condus de Dumitru Chirță (PSD). ANRE a decis să majoreze cu circa 20% prețul gazelor naturale furnizate clienților casnici de firma Premier Energy, pe fondul scăderii dramatice a cotațiilor internaționale la hidrocarburi (petrol și gaze), dar și al scăderii consumului global și național din cauza stopării multor activități economice.
G4Media a scris atunci despre ”băieții deștepți din criza coronavirusului – o firmă cehă protejată de PSD a obținut creșterea prețului gazelor livrate populației chiar de la omul pus de PSD la conducerea sistemului energetic”.
Premier Energy este o companie care furnizează gaze mai ales în sudul României, unde a concesionat acest serviciu. Face parte dintr-un conglomerat de trei companii românești deținute de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, deținut, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine – Serenity Resources Limited. Šmejc are afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români.
Premier Energy, alături de Premier Energy Trading și Timgaz SA, sunt mari beneficiari ai controversatei OUG 114/2018 (ordonanța lăcomiei), grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță. Mai precis, aceste companii cumpără de la Romgaz gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh.
Citește tot articolul pe HotNews
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii