G4Media.ro

Hoțul presupus al pietrelor prețioase furate de la British Museum le-a vândut…

Foto: Petru Clej

Hoțul presupus al pietrelor prețioase furate de la British Museum le-a vândut către cel puțin 45 de cumpărători pe eBay, acuză muzeul

British Museum de la Londra a lansat o procedură împotriva unui fost angajat, despre care se crede că a furat și deteriorat cel puțin 1.800 de obiecte ale sale, relatează BBC News.

Muzeul a cerut Înaltei Curți să ordone divulgarea înregistrărilor eBay și Paypal din contul eBay al suspectului, fostul curator Dr. Peter Higgs. Muzeul spune că aceste înregistrări conțin dovezi că obiectele sale au fost vândute online.

Instanța a fost informată că Dr. Higgs intenționează să conteste aceste afirmații. Acesta nu s-a simțit prea bine pentru a participa la proceduri, dar instanța a fost informată că a fost înștiințat despre audiere.

Muzeul a declarat în fața instanței că are acum dovezi că Dr. Higgs a vândut obiecte din colecție timp de peste 10 ani, către cel puțin 45 de cumpărători din întreaga lume, și că și-a acoperit urmele „folosind nume false, creând documente false și manipulând înregistrări”.

Piese prețioase dispărute și furate

Muzeul spune că multe dintre obiectele dispărute și furate proveneau din colecții neînregistrate, ținute în depozit, care nu aveau o înregistrare individuală în niciunul dintre cataloagele muzeului.

Reprezentanții legali ai muzeului, Daniel Burgess și Warren Fitt Legal, au relatat instanței cum un audit din 1993 al unei magazii a arătat că erau prezente 1.449 de obiecte neînregistrate, dar în timpul unui alt audit din 2023, 1.161 – puțin peste 80% din aceste obiecte – lipseau din aceeași magazie.

Dr. Higgs a lucrat în cadrul departamentului grec și roman al muzeului din 1999 până în vara anului 2023 și a negat toate acuzațiile.

El a fost promovat în funcția de custode interimar al departamentului în ianuarie 2021, o poziție descrisă de Burgess ca fiind „o poziție foarte înaltă și prestigioasă”.

Obiecte returnate

Muzeul a evidențiat un exemplu de obiect listat de Dr. Higgs pe eBay, și ulterior eliminat, în cazul în care a considerat că dovezile care îl leagă de obiect sunt deosebit de puternice.

În acest caz, un fragment de camee care a fost înregistrat ca aparținând muzeului, a fost anunțat pe eBay pe contul de eBay al Dr. Higgs, înainte de a fi retras de la vânzare câteva ore mai târziu.

Muzeul a declarat în fața instanței că dovezile lor au arătat că Dr. Higgs a modificat înregistrarea muzeului cu privire la acest obiect în aceeași zi, astfel încât o fotografie a acestuia să nu mai apară alături de intrarea în catalog.

Reprezentantul legal al muzeului, Burgess, a declarat în fața instanței că 356 de obiecte furate au fost returnate muzeului până în prezent și că orice alte informații ar putea ajuta la recuperarea obiectelor dispărute.

Alterarea înregistrărilor

În 2021, Burgess a declarat că muzeul crede că Dr. Higgs a încercat să își acopere urmele în muzeu după ce a fost alertat de suspiciunile care îl vizau.

Dr. Higgs era șeful interimar al departamentului de grec și roman la acea vreme.

Suspectul a editat cel puțin 83 de înregistrări interne digitale care se refereau la obiecte furate, deteriorate sau dispărute, a auzit instanța.

Instanței i s-a spus că Poliția Metropolitană a percheziționat locuința suspectului în august 2023 și a confiscat o colecție de monede și medalii antice din bronz, despre care muzeul spune că se potrivește cu o colecție de monede înregistrate și neînregistrate păstrate în departamentul grec și roman al muzeului. Muzeul a declarat că Dr. Higgs a negat acest lucru, susținând că monedele și medaliile proveneau de la o rudă decedată, a aflat instanța.

Poliția a confiscat, de asemenea, notițe scrise de mână și instrucțiuni tipărite despre cum să modifice înregistrările muzeului.

British Museum a deschis, de asemenea, un proces împotriva Poliției Metropolitane, despre care spune că are în custodie 11 dispozitive mobile și laptopuri aparținând suspectului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...