G4Media.ro

Huawei câştigă teren în disputele din Europa iar SUA caută să găsească…

sursa foto: Huawei

Huawei câştigă teren în disputele din Europa iar SUA caută să găsească alternative. Germania pare hotărâtă să urmeze exemplul Marii Britanii, permiţând producătorului chinez să-şi impună reţelele de ultimă generaţie în pofida ultimelor apeluri lansate de Statele Unite

În general, campania de anvergură mondială a Americii pentru a-şi împiedica aliaţii cei mai apropiaţi să apeleze la serviciile Huawei, gigantul chinez al telecomunicaţiilor, întru lansarea ultimei generaţii de telecomunicaţii mobile, a eşuat, o serie de lideri străini respingând public argumentul Statelor Unite potrivit căruia această firmă ar reprezenta o ameninţare de neimaginat la adresa securităţii.

(analiză preluată din The New York Times, via Rador)

Marea Britanie a calificat deja drept ratate eforturile Administraţiei Trump, prezicând că oficialii nu vor lua în seamă ameninţarea potrivit căreia orice ţară care acceptă compania Huawei printre reţelele sale de telecomunicaţii va fi exclusă din schimbul de informaţii. Cu excepţia unei conversaţii telefonice încordate între preşedintele Trump şi premierul Boris Johnson, Marea Britanie nu pare să renunţe la decizia de a permite companiei Huawei să aibă un acces limitat la reţelele sale, acces care, potrivit britanicilor, va fi totuşi riguros supravegheat.

Germania pare acum şi ea să opteze pentru acelaşi drum în pofida neîncetatelor ameninţări lansate de secretarul de stat Mike Pompeo, de secretarul apărării, Mark T. Esper, şi de alţi oficiali americani cu ocazia unei reuniuni pe teme de securitate organizate la München, la sfârşitul săptămânii trecute.

În discursurile publice şi în conversaţiile private, dl Pompeo şi dl Esper au continuat să evidenţieze pericolele pe care le-ar implica accesul firmei chineze la reţele care asigură nişte comunicaţii extrem de delicate, cei doi subliniind că asta i-ar oferi guvernului chinez capacitatea de a spiona – sau, în cazul unui conflict – chiar de a întrerupe comunicaţiile respective. Ei au avertizat că riscurile în materie de securitate sunt atât de mari, încât Statele Unite nu vor mai putea să schimbe informaţii cu nicio ţară ale căror telecomunicaţii folosesc firma Huawei.

„Dacă ţările optează pentru Huawei, asta ar putea periclita întregul schimb de informaţii despre care tocmai am discutat, alianţa ar putea fi subminată sau măcar relaţiile noastre cu ţara respectivă”, le-a spus dl Esper reporterilor, sâmbăta trecută.

Şi totuşi, oficialii simt că, în Europa, valul lor de avertismente îşi pierde rezonanţa, astfel încât administraţia îşi schimbă abordarea. Acum, Statele Unite vor să pună la zid firma Huawei lipsind-o de accesul la tehnologia americană de care are nevoie şi încercând să înjghebeze o alternativă americano-europeană care să-i facă o concurenţă.

Conflictul cu Huawei e doar o parte a unei bătălii mai mari între SUA şi China, având în vedere că Washingtonul încearcă să reţină influenţa şi forţa Beijingului ca să se asigure că cea de-a doua mare economie a lumi nu va ajunge să deţină nişte industrii de înaltă tehnologie care i-ar putea întări capacitatea economică şi militară. În această luptă se înscriu şi telecomunicaţiile de ultimă generaţie pe care le oferă Huawei, cunoscute sub genericul 5G. Aceste reţele ultrarapide vor controla telecomunicaţiile, infrastructura de mare importanţă şi, cel mai îngrijorător pentru oficialii americani, „internetul unei aparaturi” care controlează deja fabricile, vehiculele autonome şi operaţiunile de zi cu zi ale bazelor militare.

În  absenţa unei strategii americane coerente, un grup format din importante firme de telecomuicaţii mobile, s-a gândit la o altă soluţie prin care companiile să poată contracara firma Huawei. Grupul pledează pentru un design comun de software şi hardware care să poată gestiona reţelele 5G – o idee care a câştigat teren printre unii politicieni americani din domeniu.

Un asemenea sistem ar permite companiilor mai mici să-şi fabrice individual piese prin care să se poată conecta între ele, punând astfel capăt dominaţiei Huawei de pe piaţă. Într-un discurs, procurorul general William Barr a dclarat că ideea e „iluzorie”

Propunerea a avut însă priză printre alte personalităţi de la Washington şi din administraţie. În ianuarie, doi importanţi congresmeni, şeful comisiei din senat penttru activitatea serviciilor de informaţii, Richard M. Burr, un republican din Carolina de Nord, şi Mark Warner, un democrat dn Virginia, a prezentat o lege prin care se oferă $750 milioame pentru cercetări şi perfecţionare a unui astfel de sistem, Potrivit aceleiaşi legi, alte $500 de milioane sunt alocate în vederea „accelerării adoptării unei asemenea aparaturi de siguranţă la nivel mondial”.

Larry Kudlow, directorul Consiliului Naţional Economic, a declarat recent în Th Wall Street Journal că Statele Unite sprijină eforturile care ar face ca aparatura software să poată bloca firma Huawei.

Articol de David A. Sanger şi David McCabe / Traducrea: Alexandru Danga

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Toate țările din NATO ar trebui sa contracteze doar furnizori agreați de alianță, in special pe partea de 5G. Cum sa oferi asemenea contract de importantă strategica unei companii cu sediul intr-o tara care este aliatul nr1 al Rusiei? Genul asta de greșeli pot sabota in timp întreaga alianță.
    Ma surprinde ca NATO nu are in strategia de management al riscului niște reguli stricte impuse tuturor statelor membre cu privire la furnizorii de servicii informaționale, 5G, inteligenta artificiala si alte servicii cu risc ridicat de spionaj.

    • Mi-ati putea spune, va rog, unde sunt fabricate toate mobilele Apple? Unde sunt fabricate marea majoritate a echipamentelor de telefonie americane?

  2. “EUropenii” sunt niste cacanari fara coloana vertebrala ca de obicei!

    • Sa speram ca SUA va interveni si a III-a oara sa apere fundul european fara coloana vertebrala. Din pacate fundul european devine din ce in ce mai mult fund pakistanez, indian, tunisia, algerian, senegalez, somalez, etc…
      Grele vremuri se vad la orizont…

  3. Si atunci Europenii se mai mira de ce nu au access la achizitiile publice din SUA ?
    Germanii au uitat ca re-unificarea Germaniei s-a facut pentru ca SUA au decis sa sprijine ideea?
    Nu sunt surprins de pozitia Francezilor (care oricum joaca la doua capete si nu are nimeni incredere in ei, si sunt numai luati la misto cu ideile lor de marire). Dar sunt surprins de pozitia UK si a Germaniei – daca se confirma. Daca UK si Germania decid sa abandoneze Occidentul pentru „cinzeci de galbeni”, atunci Occidentul trebuie redefinit (si relatiile Romaniei cu Occidentul re-definite si ele. Poate c-ar trebui sa iesim din UE si sa aderam la SUA, oricat ar parea ideea asta de neobisnuita acum)

  4. SUA și UE nu sunt în stare să vină cu alternative tehnologice sigure și mai ieftine decât Huawei ?!? Nu cred că aceasta este problema, Problema constă de fapt în „războiul” comercial și cine să „controleze” informațiile vehiculate prin intermediul tehnologiei 5G. Americanii, considerând China un fel de paria, au luat plasă cu includerea tehnologiilor chineze în sistemele de armament și cele spațiale, pe bază de „eficiență” economică și au fost surprinși când au constatat că acestea au început să răspundă la comenzi străine.

    • nu exista SUA si UE in cazul asta. exista companii de echipamente care au sediul in sua si ue. dar nu guvernele in sine, cum se intelege din ce zici tu.

      si sunt in stare, dar momentan sunt rau in urma cu dezvoltarea 5g fata de huawei. asta e problema. plus ca s-ar putea sa fie mai sigure, dar si mai scumpe. iar companiile de telecom deja au contracte pentru a incepe implementarea 5g. si cu cine crezi ca le au? de regula cu ala cel mai avansat. care in cazul asta e huawei. si sa refaci totul e cam scump.

  5. Pretul oferit de Huawei este de 2 ori mai mic decât a concurentului american Motorola. Si in rate!!!!
    Asistam la apusul dominatiei tehnologice a Occidentului. Si nu numai. In toate domeniile.

    • vezi Ioane sa nu cumperi o gaina chinezeasca pe 2 lei si sa afle ca are coronavirus.
      dupa ce o papi!

    • Vezi ba ivane sa nu îți intre in morții ma-ții vreo tehnologie rusească in cur…

    • Turbinca, vezi ca merica n-are nici un concurent. Concurentii huawei pe 5g sunt ericson si nokia, doua firme europene.

    • Motorola nu fabrica 5G. Principalii concurenti sunt Ericsson si Nokia. Ericsson a anuntat ca va reduce preturile in scopul de a-si re-castiga cota de piata.

  6. Ce este ciudat in toata tarasenia asta este ca niste tari Europene arata degetul din mijloc companillor europene din domeniu, adica Ericsson si Nokia. US NU are nici o companie care sa faca infrasturctura de telecomunicatii, deci nu poate nimeni sa spuna ca ar avea un interes direct. Sigur, probabil ca o sa dea apa la moara catre Qualcomm, singurii care pot emite ceva pretentii sa miste ceva in domeniu, dar Qualcomm face numai chipuri si este cam imposibil sa „recuperezi” know-how-ul in domeniu si sa faci retele peste noapte.

  7. Occidentul e in cadere libera. Totul porneste de la cap – moartea spirituala duce la degradarea corpului ( economiei). Moartea spirituala insemnand – renuntarea la valorile crestine, degradarea democratiei si consolidarea sistemului de stat politist, dominarea generala politicilor stangiste si lgbt-ste, primirea migrantilor si multe altele. Asa au pierit toate imperiile – de la cap. Chestiunea cu 5G este un semn mic. Urmeaza multe altele.

    • Probabil acelasi discurs il aveau si cei din Imperiul Roman, cand au aparut crestinii in imperiu 😉

  8. Americanii au ajuns in halul in care încearcă sa se impuna pe piata nu printr-o oferta de calitate si preț, ci prin protectionism si minciuni denigratoare a concurentului. Au si arestato pe fiica patronului Huawei!!! Exact in spiritul valorilor occidentale pe care le promoveaza. Ca la noi cu DNA . Daunazi ati publicat pe g4 aberatii pe tema ale ambasadorului american, iar postacii vostri platiti il laudau. Ei uite ca si aliații europeni semneaza cu Huawei. Sinteti patetici…. De fapt, la nivelul asta de protectionism si coruptie generalizată au ajuns toata UE. Ambasadorii din București numai asta si fac – lobby, santaj, protectionism agresiv pentru companiile lor in cârdășie cu politicienii nostri – totul pe banii si cârcă noastră.

  9. Dacă nu exista protectionismul agresiv si santajul UE, toate licitatiile in România erau castigate de chinezi si alte state non UE – de la autostrazi pana la achizitii de mijloace de transport public. Altminteri noi „circulam” pe autostrazi facute de Bechtel… Si f… si cu banii luati.