G4Media.ro

Huawei depune plângere la un tribunal din Texas contra guvernului american/ Gigantul…

Huawei depune plângere la un tribunal din Texas contra guvernului american/ Gigantul chinez, suspectat că spionează instituțiile americane

Într-o afacere deja tensionată, tensiunea a crescut şi mai mult. Gigantul chinez al telecom şi al smartphoanelor Huawei a anunţat joi seara că depune plângere împotriva guvernului american pentru că a interzis agenţiilor federale să folosească produsele sale. Plângerea a fost depusă la un tribunal din Texas, unde este situat sediul social al Huawei în Statele Unite, scrie Le Figaro, citat de Rador.

De anul trecut, Donald Trump şi guvernul lui sunt în război contra Huawei. Compania este acuzată că facilitează spionarea instituţiilor americane prin intermediul produselor sale, în folosul intereselor chineze. ZTE, o altă companie chinezească, a suferit de asemenea de pe urma acestui nou război rece diplomatico-economic, din cauza aceloraşi temeri.

Mai multe alte guverne din lume au stabilit de atunci interdicţii similare faţă de Huawei, ca Noua Zeelandă, Australia şi Japonia. Ele urmăresc în special să împiedice compania chineză să participe la infrastructura reţelelor 5G, o tehnologie foarte în vogă şi care se află la originea unei pieţe foarte râvnite.

Mai recent, Statele Unite au deschis şi o anchetă privind presupusul furt de proprietate intelectuală a unor întreprinderi americane făcut de Huawei. Compania chineză este de asemenea bănuită că a vândut tehnologii Iranului.

O altă plângere în Canada

Plângerea Huawei ţinteşte în special legea de autorizare a apărării naţionale adoptate anul trecut de Congresul american, care este la originea interdicţiei pentru agenţiile federale să se doteze cu produse de la Huawei sau ZTE. Avocaţii Huawei estimează că este vorba de „bill of attainder”, o noţiune din dreptul american care desemnează un act legislativ care declară o persoană sau un grup de persoane vinovate de un delict şi pedepsite fără proces. Or, acest gen de lege este contrar constituţiei americane.

Huawei s-a apărat tot timpul de acuzaţiile Washingtonului, denunţând motivaţiile „politice” ale lui Donald Trump. Directoarea financiară a societăţii, Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost chiar arestată în Canada, în decembrie. Ea este bănuită oficial de Statele Unite de fraudă bancară şi electronică, ea urmărind să ocolească sancţiunile americana contra Iranului.

Eliberată de atunci, lidera are obligaţia să rămână în Canada. Extrădarea ei, cerută de mai multe luni de Statele Unite, a fost aprobată de guvernul canadian săptămâna trecută.

Totuşi, vineri, avocaţii lui Meng Wanzhou au anunţat că vor da în judecată guvernul canadian, agenţia de servicii la frontieră şi poliţia federală pentru încălcarea dreptului constituţional la arestarea ei în decembrie. Plângerea a fost depusă la Curtea Supremă a Columbiei britanice. Potrivit avocaţilor lui Meng Wanzhou, agenţii Agenţiei de servicii frontaliere din Canada au supus-o detenţiei şi unui interogatoriu ilegale pentru a-i smulge dovezi înaintea arestării sale oficiale.

Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducere: Gabriela Sirbu

Citește și

STS nu folosește echipamente Huawei în infrastructura critică – Reuters

Aviz Huawei: Investițiile străine în sectoarele strategice vor fi monitorizate de UE începând cu aprilie

Fondatorul Huawei, în primul interviu de la arestarea fiicei sale: Statele Unite nu ne pot zdrobi/ Compania noastră nu va iniția nici un act de spionaj

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Lumea nu a luat în serios apariția modelului Huawei Mate! Huawei may mate with many governments! 🙂