Huawei, vizat de programul de guvernare Orban: licitația 5G va respecta memorandumul de la Washington care interzice de facto participarea companiei chineze la licitație
Programul de guvernare al PNL prevede explicit lansarea licitației pentru licențele de telecomunicații 5G, cu respectarea memorandumului semnat între guvernele român și american la Washington în 20 august 2019. Memorandumul introduce filtre stricte pentru participanții la licitație și, în condițiile actuale, ar interzice intrarea companiei chineze Huawei în licitație.
Ce scrie în programul de guvernare: ”Lansarea licitației pentru licențele 5G, respectând condițiile memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat în 20.08.2019, la Washington D.C”.
Ce prevede memorandumul semnat la Washington: ”Evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:
”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.
Or, în acest moment, Huawei este supus unui regim de sancțiuni impuse de administrația Trump, ceea ce ar exclude de facto compania chineză de la licitația din România.
În plus, memorandumul arată că cele două guverne adoptă documentul numit ”Propunerile de la Praga” – o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga din luna mai 2019 (Citește aici Propunerile de la Praga în engleză).
”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea ca rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”, arată memorandumul citat.
Reamintim că PNL anunța în martie 2019 că va declanșa o investigație publică privind contribuția Huawei la infrastructura critică. „Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni”, a declarat la acel moment pentru Reuters deputatul PNL Pavel Popescu, care face parte din Comisia pentru tehnologia informației a Camerei. „Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”, a spus el.
Foto: Facebook / Huawei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii