G4Media.ro

Human Rights Watch acuză Frontex că sprijină „eforturile forțelor libiene de a…

Sursa foto: Facebook / Frontex

Human Rights Watch acuză Frontex că sprijină „eforturile forțelor libiene de a intercepta ambarcațiunile” cu migranți, în ciuda „dovezilor covârşitoare de tortură şi exploatare în Libia”

Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) că sprijină, în special cu ajutorul unei drone, ”eforturile forţelor libiene de a intercepta ambarcaţiunile” cu migranţi, în pofida ”dovezilor covârşitoare de tortură şi exploatare în Libia”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană a ”retras propriile nave şi a instalat o reţea de mijloace aeriene gestionate de societăţi private” pentru a ajuta la respingerea migranţilor şi a refugiaţilor către coastele libiene, subliniază ONG-ul într-un raport.

Începând din 2021, Frontex a ”desfăşurat o dronă dinspre Malta”, ale cărei ”scheme de zbor arată rolul crucial pe care îl joacă în detectarea ambarcaţiunilor din apropierea coastelor libiene”, adaugă HRW.

Acelaşi raport arată că Frontex transmite că ”informaţiile culese de dronă autorităţilor costiere, printre care Libia”.

Conform aceleiaşi surse, ”Frontex afirmă că supravegherea este menită să ajute la salvare, dar informaţiile facilitează interceptările şi returnările spre Libia”.

Trecerea de la supraveghere maritimă la supraveghere aeriană contribuie la ciclul de abuzuri extreme în Libia, insistă HRW, care acuză Frontex de lipsă de ”transparenţă”.

Acuzaţiile HRW contra Frontex se adaugă unui alt raport, deocamdată confidenţial, al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), document consultat recent de publicaţia germană Der Spiegel, cotidianul francez Le Monde şi site-ul de investigaţii Lighthouse Reports.

Conform acestui raport, fosta conducere a Frontex avea cunoştinţă despre respingerile ilegale de migranţi în Grecia şi chiar ar fi co-finanţat aceste returnări.

Haosul care a urmat căderii regimului Muammar Gaddhafi în 2011 a făcut din Libia un traseu preferat de zeci de mii de migranţi originari din Africa Subsahariană, din ţări arabe şi din Asia de Sud, care încearcă să ajungă pe coastele italiene, aflate la numai 300 de km de nordul Libiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Frontex e acuzat de niste spalati pe creier ca face exact ceea ce ar trebui sa faca aceasta agentie – sa protejeze granitele europene si sa descurajeze traficul de persoane in regiunea Marii Mediteranene. Autorii probabil nu inteleg acest fenomen: fiecare migrant plateste mii de dolari traficantilor ca sa ajunga in Europa, banii respectivi fiind mai departe folositi in traficul de arme, droguri si persoane. Vrei sa vii in Europa? Nicio problema, aplica pentru o viza si treci prin procedeul existent de verificare, e atat de simplu. Ah, nu poti sa urmezi pasii respectivi? Atunci incearca sa intri in oricare alta tara care este vecina cu a ta, si abia apoi poti sa afirmi ca esti „refugiat”.

    • Vad ca esti obsedat de Putin, iti recomand un control cat mai rapid. Ce treaba au rusii cu organizatiile nonguvernamentale europene inregistrate prin Italia, Germania sau Franta, care se implica in mod activ in traficul de persoane, preluand migranti chiar de pe coasta Libiei si aducandu-i in Europa? Bre, ONG-urile respective, controlate de europeni, castiga enorm de multi bani de pe urma acestui trafic de persoane, in Italia erau mana in mana cu anumiti politicieni si cu mafia italiana, care preluau migrantii si ii angajau la negru, intr-o forma de semi-sclavie, pentru a-si majora profitul si pentru a accesa fondurile de coeziune oferite de Uniunea Europeana pentru firmele/companiile care „angajau” refugiati. Totul s-a transformat intr-o industrie foarte profitabila pentru multi oameni, de la traficantul de persoane libanez pana la politicianul european care militeaza pentru „diversitate” si „incluziune”.

    • Cine dle Tarant, astia occidentalii din ,,vest” sa faca ce spui dumneata??!!! Ce mafii in vest, nu exista, am aflat noi de la comentatorii de pe acest site, tarile vestice sunt pure ca apa de izvor. Trafic de migranti, munca la negru, abureli, nu exista, astea au fost inventate in Romania si se cer permanent demisii pentru asta. Serios vorbind, exista un intreg sistem de discreditare a organizarii statale in care este probabil sa fie implicate multe entitati cu interes in zona financiara

  2. Europa nu are nevoie de imigranți leneși.

  3. Europa sa schimbe o data legile astea ale migratiei, ca sa putem sa ne aparam granitele. Ajunge cu vaicarerile ONG-urilor. We’ve reached capacity!