Hunedoara: Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată în cazul barajului de la Mihăileni / Asociația Declic ceruse în instanță oprirea lucrărilor şi a funcţionării barajului a cărui construcție a început în anii ’80
Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată depusă de o asociaţie nonguvernamentală prin care a solicitat oprirea lucrărilor şi a funcţionării barajului de la Mihăileni, din comuna Buceş, a informat miercuri Prefectura Hunedoara.
Printre cei chemaţi în judecată de către asociaţie se află Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, iar stadiul procesual este „pe fond”.
„Soluţia pe scurt a completului de judecată este: Admite excepţia inadmisibilităţii şi, pe cale de consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ‘Asociaţia Declic’ în contradictoriu cu pârâţii”, a precizat sursa citată.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara au semnat, pe 27 septembrie, un memorandum în care atrăgeau atenţia asupra riscurilor care decurg din oprirea lucrărilor la amenajarea hidrotehnică de la Mihăileni. Asta în condiţiile în care operaţiunile de construcţie-montaj au fost suspendate în urma unor hotărâri ale Tribunalului Cluj şi Curţii de Apel Cluj.
Membrii CJSU Hunedoara spuneau atunci că au analizat stadiul construcţiei hidrotehnice de la baraj, și au ajuns la concluzia că în situaţia în care investiţia nu va fi finalizată într-un timp relativ scurt există „riscul major” de inundaţii în aval, pe sectorul râului Crişul Alb, între Mihăileni şi comuna Vaţa de Jos.
De asemenea, exista pericolul ca 16 imobile aflate în cuveta lacului de acumulare să fie inundate iar alte 20 de case, să fie izolate.
Totodată, autorităţile menţionau posibilitatea degradării lucrărilor deja executate şi faptul că va fi nevoie de fonduri mari pentru conservarea şi întreţinerea acestora.
Lucrările de construcţie de la Mihăileni au început în anul 1987, iar până acum a fost finalizat barajul lacului de acumulare, evacuatorul de ape mari şi sediul exploatării. Parţial au fost executate regularizarea în aval a Crişului Alb, devierea DN 74 Brad-Abrud şi strămutarea unor gospodării.
În primăvară, Asociația Declic a anunțat că depune plângere penală împotriva ministrului Mediului Tanczos Barna și a companiei Apele Române, după ce au recepționat și inaugurat barajul de la Mihăileni, în ciuda unei decizii judecătorești de suspendare a lucrărilor.
”Este o sfidare fără margini a justiției române, făcută de ministrul Mediului. De protejarea mediului nici nu mai poate fi vorba. Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație, au dispus suspendarea lucrărilor pe 22 martie, însă autoritățile, o săptămână mai târziu, pur și simplu au încălcat decizia judecătorească. Este un act grav pentru care ministrul Mediului și cei responsabili trebuie să răspundă”, a declarat atunci Roxana Pencea-Brădățan, reprezentanta Comunității Declic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii