G4Media.ro

Hunor, după ce a fost reales președintele UDMR: ”Nu susținem comasarea alegerilor/…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Hunor, după ce a fost reales președintele UDMR: ”Nu susținem comasarea alegerilor/ E inacceptabil ca un magistrat să iasă la pensie la 50 de ani/ Nu pot vorbi despre austeritate, ci despre măsuri pentru stoparea risipei”

Kelemen Hunor a făcut mai multe declarații după ce a fost reales președintele UDMR, între care și faptul că uniunea nu susține comasarea alegerilor, e inacceptabil ca un magistrat să iasă la pensie la 50 de ani și nu este vorba de ”austeritate, ci despre măsuri pentru stoparea risipei”.

Hunor a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că formaţiunea sa nu susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liderul UDMR a subliniat că în chestiune sunt două aspecte care ţin de oportunitatea politică şi de constituţionalitatea şi legalitatea comasării alegerilor.

  • „Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.ro.

Liderul UDMR a mai spus că este „inacceptabil” ca un magistrat să iasă la pensie la vârsta de 50 de ani, când are experienţa necesară şi „societatea are nevoie de această experienţă”, mai transmite Agerpres.ro. Întrebat cum vede rezolvarea acestei probleme, Kelemen Hunor a spus că „tranşa a treia din PNRR este legată de acest jalon, de această reformă” şi că banii nu trebuie pierduţi.

  • „Tranşa a treia urmează să fie solicitată de la Comisie spre sfârşitul anului, în toamnă. Până atunci ar trebui să rezolvăm sau să cerem o rediscutare a acestui punct din PNRR. Sunt multe state care doresc o rediscutare, nu contează în acest moment la ce reformă se referă această rediscutare, dar există această posibilitate. Sigur, din punctul meu de vedere, noi nu trebuie să pierdem banii şi trebuie făcută această reformă”, a subliniat liderul UDMR.

El a adăugat că „înainte de a face acest pas, miniştrii de resort, cei care au în sistemul public pensionari cu pensie de serviciu, trebuie să ducă un dialog intens cu cei interesaţi şi trebuie să vină cu o propunere”.

  • „Eu cred că se poate găsi o soluţie, o soluţie în care principiul contributivităţii rămâne baza, pentru anii petrecuţi în serviciul public, cu toate interdicţiile, incompatibilităţile, se găseşte o soluţie, dar nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul. Furia oamenilor se referă la acele pensii mari care nu au nicio legătură cu contributivitatea şi care depăşesc de foarte multe ori salariul cu care pensionarul respectiv a ieşit la pensie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, un aspect important este vârsta de pensionare, mai ales la magistraţi, „fiindcă la militari lucrurile sunt puţin diferite”.

  • „Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să iasă la pensie un magistrat la 50 de ani, când are experienţa necesară – atât experienţa profesională, cât şi experienţa de viaţă – şi societatea are nevoie de această experienţă, dar pleacă la pensie”, a declarat liderul UDMR.

În final, Kelemen Hunor a subliniat că „este absolut important” să se facă ceea ce a fost asumat în PNRR şi că UDMR aşteaptă propunerile de la miniştrii de resort. Hunor a mai spus, după câştigarea celui de-al patrulea mandat în funcţie, că nu poate vorbi despre austeritate şi despre măsuri în acest sens pe care să le ia Guvernul, ci doar despre oprirea risipei acolo unde trebuie, fără a fi afectate investiţiile şi sectorul de personal.

  • „Nu aş vorbi despre austeritate, ci despre o atenţie sporită pentru a înlocui risipa, acolo unde există. Aceste decizii pe care trebuie să le luăm în săptămânile care urmează se vor referi doar la anumite tipuri de cheltuieli, la cheltuielile legate de servicii, la lucruri care sunt necesare, dar acolo unde se poate face economie, trebuie făcută. Măsurile nu se vor referi la tăieri de personal, la salarii şi la investiţii. Sunt două domenii mari unde aceste decizii nu vor afecta bugetele local şi naţional, de niciun fel. Investiţiile publice reprezintă motorul economiei, deci trebuie duse mai departe. Marea majoritate a investiţiilor sunt susţinute din bani europeni, absorbţia a fost una bună anul trecut. Partea cealaltă a investiţiilor – sunt susţinute din bugetul naţional”, a explicat Kelemen.

El a susţinut că nu vor fi tăieri de salarii, de pensii sau de personal în sistemul bugetar, dar noile angajări în sectorul public vor fi făcute doar cu aprobarea Guvernului.

  • „Vom stopa angajările care ar fi trebuit să se facă în continuare. Cei care sunt în momentul de faţă angajaţi rămân iar ocuparea posturilor vacante cu personal nou se va putea face doar cu aprobarea Guvernului”, a precizat Kelemen.

Pentru liderul UDMR, problemele serioase rămân economia şi inflaţia, pe care o estimează, până la finele anului, la mai puţin de 10%.

  • „Cred că inflaţia, până la sfârşitul anului, va fi sub 10%. În primele trei luni deja simţim o scădere a acesteia, iar acest lucru se datorează atât investiţiilor directe, cât şi măsurilor luate de Guvern privind preţul energiei. Cred că economia, după o scădere lentă în primul trimestru, se va relansa, fiindcă urmează o perioadă în care investiţiile publice vor fi vizibile. Nu cred că trebuie să vorbim despre austeritate, dar într-adevăr, inflaţia şi consumul au crescut, iar economia în primele trei luni ale anului a încetinit puţin”, a arătat Kelemen Hunor.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E greu să vorbești de oprirea risipei când îi urezi ”bun venit” acasă ( după calvarul din Ungaria) unuia care a sifonat bugetul de stat cu MILIOANE de euro ! O perioadă Hunor avea câștigată încrederea unui electorat cu mult mai mare decât al UDMR…acum e ”Baia Mare” zici că au fost alegerile la FRF.