G4Media.ro

Iași: Peste 9.200 de persoane s-au închinat deja la racla cu moaștele…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Iași: Peste 9.200 de persoane s-au închinat deja la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva / Din pricina aglomerației mai multe persoane s-au certat cu jandarmii care aisgurau ordinea în zona Mitropoliei

Aproximativ 10.000 de persoane se află sâmbătă la prânz la rândul care se întinde pe câțiva kilometri, aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă în această dimineaţă pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane. Din pricina aglomerației, au existat și neînțelegeri, mai multe persoane declarându-se numlțumite de organizare, a transmis digi24. Au existat și unele certuri între pelerini și jandarmi, a mai relatat digi24.

Majoritatea celor care stau la un rând sunt pelerini veniţi din Voluntari, ei fiind aduşi cu 120 de autocare. Ei au ţinut să fie prezenţi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la procesiunea de scoatere a moaştelor din Catedrală, începând de sâmbătă, de la 06.00.

În primele şase ore ale pelerinajului, pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în care se află racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi racla Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ, un sfânt născut în urmă cu 300 de ani în Ucraina, s-au închinat peste 9.200 de pelerini, timpul de aşteptare fiind de 5-6 ore. Sunt însă şi pelerini care au aşteptat 18 ore, ei venind încă din cursul dimineţii de vineri cu intenţia de a fi printre primii credincioşi care să se închine la raclele sfinţilor, relatează Agerpres.

Anul acesta „Voluntarii Sfintei Parascheva” sunt în număr de 500 de laici, coordonaţi de 200 de preoţi. Ei asigură permanenţa pe întreaga durată a pelerinajului, în ture de 3 sau 4 ore.

„Voluntarii „Sfintei Parascheva” poartă veste roşii specifice şi sunt prezenţi şi la Gară sau în anumite puncte de informare din oraş unde să îndrume pe pelerini, în catedrală şi în curte sau de-a lungul rândului. Preoţii merg de-a lungul rândului de pelerini pentru a discuta cu ei, pentru a le răspunde la întrebări, a le aduce la cunoştinţă anumite informaţii. Există un program numit „Hrană pentru pelerini”, prin care Biroul de Asistenţă Socială al Mitropoliei oferă pachete care constau în alimente ambalate, patiserie ambalată, ceai cald, cafea. La aceste pachete se adaugă ceai cald în fiecare noapte în intervalul 21.00-06.00. Desigur, vor mai fi şi alte instituţii bisericeşti sau laice care vor oferi hrană, ceai sau cafea”, a spus Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, coform Agerpres.

În perioada 8-16 octombrie la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sunt aşteptaţi să vină aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate. În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinţii Trei Ierarhi”.

În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată aici de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ”Trei Ierarhi”.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Au prioritate cele peste 100 de autocare aduse de Pandele și cuvioasa albinuță. 😸

    • Hijabul la femei e obligatoriu ? Ce se întâmplă dacă o femeie intră în biserică fără hijab pe cap ?
      Pățește ca cea din Iran ?

  2. Voie buna la Antol. Obligatoriu pupatul fara dezinfectare prealabila.

  3. Pana nu se cearta, bulucesc, se injura nu sunt adevarati crestini!

  4. Se ceartă cu cine nu trebuie!în altă parte țipați!

  5. Hei,
    De ce nu mia fost publicat comentariul?

    Era chiar ok!!!

  6. „spuma” natiunii 🤯