G4Media.ro

ÎCCJ a decis că furtul comis de persoana care poartă masca obligatorie…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

ÎCCJ a decis că furtul comis de persoana care poartă masca obligatorie COVID-19 este infracțiune calificată/ Sesizarea, după ce un bărbat care purta mască a furat un iPhone dintr-un magazin

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în ședința de joi că furtul comis de persoana care poartă masca obligatorie COVID-19 este infracțiune calificată.

  • ”Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel București – Secţia a-II-a penală în dosarul nr. 16037/301/2021, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.”, și, în consecință stabilește: Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27 ianuarie 2022”, se arată pe portalul Instanței Supreme.

Context

Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de un complet de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la lămurirea unei probleme de drept cu care s-a confruntat: În cazul unui furt comis de o persoană care poartă masca sanitară obligatorie, în contextul pandemic, infracțiunea este una calificată sau simplă?

În cuprinsul sesizării se arată că, în forma calificată, furtul este comis de către o persoană mascată, deghizată sau travestită. În cazul în care se ia în calcul forma calificată pedeapsa este mai mare față de furtul simplu. În cazul furtului calificat, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani, în timp ce pentru forma simplă, legea prevede până la maximum 3 ani de închisoare.

Problema a fost ridicată din oficiu, de Curtea de Apel București, în cadrul unui proces în care un bărbat este judecat pentru furtul unui IPhone, cu prejudiciu de 4.000 de lei.

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dragut.
    dar drobul de sare, ce ase mai aude despre el ?!

  2. 🤦‍♂️mdeah…
    Contează că era obligatorie masca? Tot masca era.

    Ar fi de cascadorii rasului sa dea hotul in jidecata guvernul pentru daune. Ca l-a obligat la circumstante agravante in comiterea infractiunii. 🤣

    • ”Contează că era obligatorie masca? Tot masca era.”
      Păi, contează. Una este să stai la răcoare până în 3 ani și cu totul alta să stai 10 ani.

      ”Ar fi de cascadorii rasului sa dea hotul in jidecata guvernul pentru daune. Ca l-a obligat la circumstante agravante in comiterea infractiunii.”

      Cascadoria râsului este că de 2 ani românii poartă pe fața lor o cârpă infectă prin care virușii trec precum trece vulpea prin codrul des.

      Impunând purtarea obligatorie a măștii de ”protecție”, statul s-a făcut, cel puțin în mod indirect, colaborator cu hoții și traficanții de carne vie. Masca împiedică stabilirea identității infractorului. Impunând purtarea obligatorie a măștii, statul împiedică stabilirea indentității infractorului. Nu este aceasta o colaborare a statului cu infractorii?