G4Media.ro

ICI Bucureşti şi AGERPRES au lansat proiectul ”Agerpres Daily News | Hold…

Sursa foto: Photo 244701657 © Hollyharryoz | Dreamstime.com

ICI Bucureşti şi AGERPRES au lansat proiectul ”Agerpres Daily News | Hold History” pentru combaterea dezinformării

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, au lansat luni proiectul „Agerpres Daily News | Hold History”, care are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT).

„Într-o eră în care dezinformarea şi ştirile false câştigă tot mai mult teren, ICI Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, lansează luni, 21 octombrie 2024, ora 11:00, la Palatul Victoria, proiectul „Agerpres Daily News | Hold History”. Iniţiativa are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti.

Proiectul îşi propune să transforme ştirile autentice şi verificate în NFT-uri unice, oferindu-le consumatorilor de media posibilitatea de a colecţiona şi de a deţine o parte dintre cele mai relevante momente din actualitatea zilnică. Fiecare NFT va reprezenta o selecţie a celor mai importante informaţii ale zilei, oferite de o sursă de încredere, având inclus un certificat de autenticitate digitală, garantat de tehnologia blockchain, care previne modificările sau manipularea informaţiilor.

Tehnologia blockchain asigură transparenţa şi securitatea informaţiei, garantând că ştirile distribuite nu pot fi modificate ulterior.

„Noi îl considerăm total inovator (n.r – proiectul pilot). (…) Vom folosi tehnologia blockchain pentru a certifica şi a valida ştirile. În audienţa noastră, majoritatea studenţilor sunt de la Comunicare, Jurnalism, partea de matematică aplicată şi zona de tehnologie. Cred că ei sunt viitorii consumatori ai acestui program. Este un proiect care a pornit derivat din alte două proiecte”, a spus Adrian-Victor Vevera, directorul ICI, adăugând că pe 1 noiembrie ar putea demara alte două proiecte.

Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a explicat oportunitatea unui asemenea proiect, menţionând că sunt cititori, cu un background informaţional, care susţin că întotdeauna verifică ştirea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Presă şi a subliniat că numărul tinerilor care ”intră” pe site este destul de mic.

„Tinerii din ziua de astăzi nu vin pe canalele pe care media le livrează. Ei aşteaptă ca media să vină acolo unde sunt ei prezenţi. Aşa a început în urmă cu doi ani proiectul cu NFT, fotografie din arhivă. (…) Care este oportunitatea? Cred că e esenţial să unim, să conectăm jurnalismul tradiţional şi jurnalismul care, cu siguranţă în viitor, va folosi tehnologia. Este important să păstrăm ceea ce noi, jurnalişti cu experienţă, şi voi, mai departe, avem deja în ADN-ul nostru: informaţia trebuie verificată, trebuie certificată, trebuie să ne asumăm informaţia pe care noi o livrăm, dar trebuie întotdeauna să ne preocupăm şi de canalul care va duce această informaţie. Pentru că s-ar putea, de la informaţia noastră pură şi reală, fără niciun dram de subiectivitate, să ajungă spre alte canale o informaţie care este profund afectată. Aici cred că ar trebui să lucrăm. Este un proiect pilot. Sper din tot sufletul să fie un început în informaţia viitorului”, a arătat Claudia Nicolae.

„Dezinformarea este una dintre provocările majore ale erei digitale. Utilizarea tehnologiei blockchain în lupta împotriva dezinformării permite înregistrarea transparentă şi verificabilă a informaţiilor. În plus faţă de platforma #nofake, lansată deja de MCID, astăzi facem încă un pas important spre un ecosistem digital mai sigur şi mai bine informat”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat în comunicat.

În fiecare zi, o echipă de jurnalişti cu experienţă va selecta cele mai importante ştiri, care vor fi transformate în NFT-uri. Aceste NFT-uri vor fi disponibile pe platforma ICI D|Services, prima platformă instituţională din Europa dedicată gestionării şi tranzacţionării activelor digitale.

„Ne aflăm într-un moment critic în lupta împotriva dezinformării. Prin lansarea acestui proiect, dorim să oferim o soluţie modernă, care să îmbine tehnologia blockchain cu jurnalismul de calitate. Agerpres Daily News | Hold History este mai mult decât un proiect de colecţionare digitală, este un manifest pentru adevăr şi transparenţă în media”, a precizat Adrian-Victor Vevera, director general ICI Bucureşti.

Proiectul îşi propune să devină un instrument educativ şi informativ, ajutând cetăţenii să distingă între informaţiile veridice şi ştirile false, folosind NFT-urile pentru a disemina rapid şi creativ informaţii autentice. De asemenea, luni vor fi anunţate surprize pentru colecţionarii de NFT-uri, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.