Iepurașu’ in Love: Tot ce înseamnă educație sexuală este încă considerat un subiect tabu / 66% dintre tineri se informează online în ceea ce privește educația sexuală, doar 8% apelează direct la medicul specialist
Educația sexuală reprezintă un subiect controversat, atât în rândul adolescentelor, cât și în rândul femeilor. Acestea preferă să caute informațiile pe internet, în loc să ceară părerea unui specialist. Iepurașu’ in Love, un cont pentru educație sexuală creat pe Instagram, distribuie conținut pentru tineri și nu numai.
Întrebat cine este în spatele contului, acesta spune că, de fapt, nu se află o persoană, ci o întreagă platformă, mai exact platforma online de educație sexuală și contraceptivă “Planifică Neprevăzutul”, lansată în 2013. Platforma informează și educă publicul cu vârste cuprinse între 16-24 de ani. Această pagină are ca scop informarea despre metode contraceptive, avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele, modul de folosire și demontarea miturilor despre acest subiect.
Din discuțiile avute cu tinerii ajunși pe pagină, acesta spune pentru G4 Media că “nu doar educația femeilor din România este un subiect tabu, ci tot ce înseamnă educație sexuală este încă considerat un subiect tabu. Din fericire, tinerii au acum acces la informație foarte ușor și își găsesc și alte resurse și surse de învățare despre acele subiecte despre care nu prea vorbim.”
Sunt multe lucruri pe care tinerii aflați într-un cuplu nu le fac, dar, din spusele specialiștilor, cel mai important pas într-o relație fiind comunicarea. Este important ca cei doi să vorbească despre ce anume le face plăcere, dar și despre cum pot evita anumite situații nedorite în viața de cuplu.
“Câteva dintre subiectele pe care orice cuplu ar trebui să le abordeze sunt: metode contraceptive și protecție (împotriva unei sarcini dacă este cazul sau împotriva unor boli cu transmitere sexuală), care sunt așteptările fiecăruia de la relație, educația și obiectivele financiare, gestionarea stresului, limite, dar și deal-breakers.”, adaugă acesta.
În timpul unei relații, foarte multe lucruri se pot schimba, iar anumite persoane tind să nu mai reia anumite discuții din viața de cuplu.
“Ne place să spunem că o relație este un organism viu care crește și se transformă pe parcurs. Drept urmare, și nevoile unei relații se pot modifica. Dacă nu comunicăm și continuăm să băgăm sub preș lucrurile care nu ne fac să ne simțim bine, acestea vor refula.”, mai adaugă acesta.
În timpul pandemiei, conform rezultatului unui sondaj realizat pe pagina de Instagram “Iepurașu’ in love”, un procentaj de 66% din tineri preferă să caute informațiile pe internet și nu merg să ceară sfaturile unui specialist.
“În vara anului 2021, am creat un sondaj pentru a afla cum a transformat pandemia viața sexuală a tinerilor. Conform rezultatelor, 66% dintre tineri se informează online în ceea ce privește educația sexuală, în timp ce doar 8% își iau informațiile direct de la medicul specialist.
Procentul de 66% este în creștere față de anul 2020, când doar 52% dintre tineri se informau de pe internet.”
Specialiștii mai spun că toate informațiile pe care un tânăr le găsește pe internet trebuie verificate și luate din surse sigure, de aceea, cea mai bună metodă de informare este să se asigure că acele declarații vin din partea unei persoane autorizate.
Metodele de contracepție reprezintă un subiect care trebui să fie discutat în orice relație de cuplu. Aceasta trebuie aleasă după mai mulți factori, iar pastilele contraceptive trebuie luate doar la îndrumarea unui specialist.
“Există o serie de aspecte de care un cuplu trebuie să țină cont când vine vorba de alegerea metodei contraceptive. De exemplu: Cât de des are nevoie de contracepție? Este o relație stabilă, de lungă durată? În acest caz, recomandăm alegerea unei metode contraceptive care protejează pe termen lung, cum ar fi anticoncepționalele sau steriletul. Pe de altă parte, dacă relațiile sunt pasagere, este la fel de importantă protecția împotriva unei boli cu transmitere sexuală. Iar singura metodă care protejează împotriva lor este prezervativul. Care este stilul de viață al partenerilor? Ce vârstă au partenerii?”, mai adaugă specialiștii pentru G4Media.
Cele mai multe mituri sunt legate de viața sexuală și de cea de cuplu, iar specialiștii încearcă să schimbe părerea celor care vedeau într-un alt mod lucrurile.
“Folosirea unui prezervativ diminuează semnificativ plăcerea din timpul sexului.>> Fals. Există chiar și studii efectuate atât pe femei cât și pe bărbați, tineri și adulți între 14-94 de ani. Ambele tabere au afirmat că sexul cu prezervativ este la fel de bun ca sexul fără prezervativ. Mai mult, prin faptul că folosesc această metodă de protecție, cuplurile sunt mult mai relaxate în timpul actului și se pot concentra pe momentele de intimitate, fără să aibă grija unei posibile sarcini nedorite.”, mai spune specialistul.
Există semne de întrebare și cu privire la primul contact sexual, dacă partenera poate sau nu rămâne însărcinată
“<<Prima dată partenera nu poate rămâne însărcinată.” Fals. Orice contact sexual neprotejat, inclusiv primul, reprezintă o ocazie pentru o posibilă sarcină dacă partenerii nu folosesc o metodă contraceptivă modernă, sigură și eficientă.>>, confirmă acesta.
În timpul unei relații intime, pot apărea și diferite semne de întrebare, cum ar fi: “Dacă s-a întâmplat ceva neprevăzut în timpul actului sexual?” Astfel, specialistul oferă o serie de recomandări atunci când această întrebare are nevoie de un răspuns.
“Când spunem „neprevăzut” ar trebui să avem în vedere mai multe situații. În primul rând, ne referim la o situație de urgență cum ar fi următoarele:
- Partenerii nu au folosit nicio metodă contraceptivă și se regăsesc în situația unui contact sexual neprotejat care poate conduce la o sarcină;
- Metoda contraceptivă folosită a eșuat (de exemplu, prezervativul s-a rupt sau a alunecat);
- Contraceptivul regulat nu a fost administrat corect;
- Nu sunt siguri de metoda retragerii sau de metoda calendarului
În toate aceste cazuri, dacă partenera are peste 16 ani, poate apela la pilula de a doua zi. Aceasta este metoda contraceptivă care se administrează în maxim 72 de ore după producerea unui „accident” (după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat) pentru a preveni o sarcină nedorită.”
Pilulele contraceptive reprezintă o metodă sigură de aproape 100%, iar în acest caz, probabilitatea ca “neprevăzutul” să apară este scăzută.
“Dacă vorbim despre o sarcină, anticoncepționalele administrate corect au rata de eficiență de 99,7%, așadar șansele sunt extrem de mici să apară „neprevăzutul”. Prin administrare corectă se înțelege administrarea acestora la aceeași oră în fiecare zi și neadministrarea unor antibiotice ce pot interfera cu efectul contraceptiv.”
Există și o serie de presiuni care apar în viața de cuplu, acestea fiind cele care pot duce la ruperea relațiilor, iar limitele impuse de aceștia nu fac decât să destrame ce au construit.
“Conform datelor și informațiilor pe care le deține Iepurașul și Planifică Neprevăzutul, cele mai mari presiuni într-un cuplu sunt date de către parteneri. De exemplu, nu se setează limite realiste între parteneri, timpul petrecut între ei nu pare niciodată suficient și nu se oferă suficientă intimitate.”, spune specialistul.
Informațiile de pe internet, atâta timp cât sunt furnizate de specialiști în măsură să ofere anumite indicații, rămân printre preferințele tinerilor, iar acestea pot veni în ajutorul numeroaselor cupluri care sunt în căutarea unor răspunsuri.
“Ceea ce ne dorim noi, atât Iepurașu’ in Love, cât și Planifică Neprevăzutul, este să oferim un spațiu sigur tinerilor, de ascultare, acceptare și îndrumare. Așadar, le punem la dispoziție adresa de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro unde un medic specialist le va răspunde la întrebările lor, dar și posibilitatea de a se abona pe www.planificaneprevazutul.ro la newsletter-ul PLANIFICAT, un newsletter bilunar gratuit despre educație sexuală și metode de contracepție.”, încheie specialistul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii