G4Media.ro

Îl va salva Ciolacu pe Ciucă?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Îl va salva Ciolacu pe Ciucă?

Liberalii le-au propus pesediștilor comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare într-o ultimă încercare disperată de a-l salva pe Nicolae Ciucă.

  • UPDATE 15.11 Unii liberali susțin că propunerea ar veni chiar de la Marcel Ciolacu. Mai puțin importantă sursa ideii, ci dacă ea va fi sau nu pusă în practică plus efectele politice.

Un eventual scor dezastruos la primul test electoral care va avea loc pe data de 9 iunie l-ar mătura de la șefia partidului. Dacă la data respectivă vor avea loc doar alegerile pentru Parlamentul European, există un risc major ca PNL să iasă pe locul trei, sub AUR și să înregistreze un scor sub 20%.

În acest scenariu, Nicolae Ciucă nu mai are cum să reziste în fruntea PNL. Dacă va fi dat jos, ratează și candidatura la prezidențiale la care încă mai speră. Pe scurt, europarlamentarele ar putea însemna sfârșitul carierei politice pentru actualul lider liberal.

Dacă, în schimb, pesediștii acceptă să mute localele din septembrie în iunie, atunci liberalii au o șansă bună să-și sporească scorul la europarlamentare peste AUR datorită mobilizării primarilor PNL. Partidul extremist nu dispune de infrastructură locală, astfel că comasarea nu l-ar avantaja. Scorul pe care discursul suveranist și anti-UE l-ar putea aduce la europarlamentare ar putea fi semnificativ mai mare decât al liberalilor dacă în iunie se vor desfășura doar alegerile pentru Parlamentul European, fără alte suprapuneri.

Pesediștii nu s-au grăbit să ia o decizie. Comasarea nu i-ar avantaja atât de mult ca pe liberali din mai multe motive. Partidul este mai disciplinat, se mobilizează mai bine la fiecare șir de alegeri indiferent de natura lor și stă relativ bine în sondaje. Mai mult, pesediștii se tem că o eventuală comasare ar ajuta AUR să câștige mai multe mandate de primari și consilieri locali datorită votului politic de la europarlamentare, unde este de așteptat să performeze dat fiind că partidele de extremă dreaptă câștigă teren peste tot în Europa.

Una peste alta, propunerea liberalilor este un veritabil test de loialitate pentru liderul PSD. Dacă Marcel Ciolacu dorește cu adevărat să-l salveze pe Nicolae Ciucă, atunci ar trebui să accepte comasarea localelor cu europarlamentarele pentru a spori șansele liberalilor de a obține un rezultat mai bun decât AUR. Dacă nu acceptă, atunci rezultă destul de clar că altele sunt planurile sale politice și că se visează el însuși candidat la prezidențiale intrat în turul doi chiar cu candidatul AUR.

În fine, un alt efect politic al comasării ar fi torpilarea USR, căderea în irelevanță. Cu discursul său pro-european, fără infrastructură de primari care să susțină campania, suprapunerea celor două șiruri de alegeri riscă să coboare partidul sub pragul critic de 10%.

Totuși, pesediștii ar putea invoca piedici de ordin constituțional pentru a refuza proiectul PNL. Dacă alegerile locale vor fi mutate din septembrie în iunie și suprapuse peste europarlamentare, s-ar produce o modificare de legislație la limită, în mai puțin de șase luni de la data alegerilor. Astfel de modificări încalcă recomandările Comisiei de la Veneția privind predictibilitatea legislației electorale.

Apoi, România ar ajunge într-o situație destul de bizară de a avea două tipuri de administrație locală care vor funcționa în paralel cel puțin trei luni de zile: o garnitură de primari și consilieri locali aleși, dar care vor fi învestiți în funcție abia la expirarea mandatelor primarului și consilierilor în exercițiu, adică în luna septembrie. Primii vor avea legitimitatea votului, dar nu vor avea autoritate. Ceilalți vor avea autoritate, dar nu vor mai avea legitimitate în a adopta decizii importante pentru comunitățile lor.

În fine, ar mai fi apoi argumentul confuzării alegătorilor. Aceștia ar trebui să intre la urne cu cinci buletine de vot: unul pentru primar, altul pentru consiliul local, unul pentru președintele Consiliului Județean, altul pentru consilierii județeni și, în fine, unul cu lista partidelor pentru europarlamentare. Imaginați-vă apoi cacofonia perfectă a mesajelor din timpul campaniei electorale, când se va vorbi amestecat timp de o lună de zile despre politici europene și politici locale. Nu mai înțelege nimeni nimic.

Ar fi încă un exemplu de democrație originală. Ce va face, așadar, liderul PSD? Îl va salva sau nu pe Nicolae Ciucă?

Citește și

SURSE: Ultima variantă pentru comasarea alegerilor propusă de PNL în coaliția cu PSD – alegerile europarlamentare concomitent cu cele locale în 9 iunie

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Politicienii isi iau „bir”-ul, pentru ca cei care stiu sa-l imparta vor fi mereu la putere…

  2. Tot cu pensie speciala ramane domnu’ general 10 stele Kiuka+salariu 4000euro net/luna
    Si cu functia de saf sau fara o sa prinda loc in parlament si o sa mai mearga asa inca un mandat iar dupa…pac..inca o pensie SPECIALA
    Traim sa plateasca kiloaku+kiuca pensii speciale iar dosarele de prescriptie sa fie toate PRESCRISE

  3. Cred ca intrebarea finala din articol se distileaza in: este junta militaro-mafiota mai presus de orice in tara asta, sau nu.

  4. O altă întrebare interesantă este de ce ar trebui domnul Ciucă salvat. Aproape că-mi vine să întreb de ce ar trebui PNL-ul salvat, dar hai să nu fim atât de radicali… O vreme am crezut că domnul Ciucă are probleme în a se exprima eficient, chestie indispensabilă unui politician. De curând, după un interviu relaxat, am avut surpriza să constat că domnul Ciucă nici nu prea are ce să exprime. Deci de ce să rămână? Pentru că e printre puţinii generali pensionari care nu sunt cu extrema dreaptă? Doar ca să nu vină domnul Rareş Bogdan sau mai ştiu eu ce alt caţavenc în loc? Merităm mai mult, şi noi şi chiar şi PNL-ul.

  5. Comasarea este imposibila din punct de vedere logistic. La europarlamentare poti vota oriunde in Romania, chiar si in nu stiu ce sat, in timp ce pentru locale poti vota doar acolo unde ai adresa. Faci sectii de vot diferite? Cred ca doar in mintile bolnave ale lui bode si ciucă este posibil asa ceva. Cum faci exit poll uri apoi. O sa fie de ex Usr cu 15% la europarlamentare si cu doar 10% la locale.Pai inseamna ca cineva a furat la numaratoare nu? etc etc

  6. Nu e deloc complicat să votez primarul și să mă doară undeva de europarlamentari!

    • Matale esti om cu carte. Imagineaza-ti cum o sa fie pentru destula lume din tara asta cand o sa primeasca in mana 5 hartii pe care trebuie sa puna stampila.

      Si nici macar asta nu stiu daca e posibil. Regulile de votare intre cele doua tipuri de alegeri sunt atat de diferite incat vor trebui organizate sectii diferite de vot.

      Nu mai vorbesc despre toata dezbaterea electorala, care va deveni o babilonie uriasa, vor urla la UE, vom acuza primarul ca nu a asfaltat, vom vorbi de Schengen si de caldura si de toate la un loc.

      Ar fi o mare mizerie.

    • Visati dezbateri. Daca va fi sa fie comasate, va fi ceva deranj prin localitatile patriei, mai se carpeste in asfalt, mai se pune un bec, se mai trage o teava de apa/canal/gaz s.a.m.d. Si vor umbla lipitorii de afise cu pungi de malai/faina si PET-uri cu ulei pe strazi.
      Si o parte a boborului o sa voteze USL ca uite, face ceva, ce daca a furat si cealalta parte o sa voteze AUR sa faca in ciuda USL.
      Fie toate la gramada, fie separat, dezbaterile astea vor fi

    • @marcel poate sa fie si invers tinand cont ca in comunitatile mici toti sunt un partid.
      @silicon tu ai impresia ca deranjeaja pe cineva 60 de buletine? A deranjat vreodata? au aparut uninominalele si nu stiu? dar stii ca 3 luni vom avea 2 administrastii? sa nu mai spun ca visezi „dezbateri”. @cip are dreptate. romanul voteaza contra.

    • Nu știți ce prevedea legea în cazul în care 50%+1 din voturile exprimate sunt anulate de către alegători?! Scrutinul respectiv mai are legitimitate sau nu?!

    • Un lucru știu sigur: în afară de primar, niciun fel de candidat la orice nu vă primi votul meu pentru că mi le voi anula PE TOATE!

    • asta fac din 2010 dar se pare ca sunt prea puti care vor sa dea blam clasei politice

    • asta inseamna sa gandesti si sa nu fie lista ci om

  7. hai cu pnl ul sub 10 %

    • si eu ii urasc de la usl 1, dar un 15 tot prind. poate atunci isi revin si pleaca la psd unii sau altii isi fac un partid. dar cei care au demonstrat ceva liberalism in pnl, vor sa ramana la putere , pentru ca numai asa pot face ceva. dar din opozitie… poate ies in fata si schimba mizeria

  8. Mobilizarea primarilor inseamna cumva furtul voturilor?

    • asa cred unii. primarii conteaza nu creierul

    • bineinteles aur si usr care sunt „anti-sistem”, fara istorie fara istorici, cu legaturi in securitate dau in astia „istorici” care nu mai reprezinta istoria, dar se cred . Asa facea si iliescu in 90 si 92, poate chiar mai toxic, dat dadeau in comunisti si ridicau „democratia originala” care dainuieste si azi.

  9. pe ciuca chiar daca il ia gaura ciolacu nu il salveava istoria. pnl-ul a mai avut derapaje in istorie. dar cei care le-au facut aveau scuza ca aveau SCOALA sau EDUCATIE. Votati ce vreti dar daca nu va convin oamenii iesiti in strada

  10. sigaliovii astia stiu sa imparta coliva …traiasca pluralismul de mucava

  11. ….generalul trebuie schimbat….

  12. StatulPARALEL si pocainta lui evidenta
    ds5454%$%$rtREEReRER5454

    Sunt simpatice sondajele lor că le arată crunta disperare că acuma încercă să ne convingă că statul paralel s-a pocăit şi s-a dat cu partidelor anti sistem împotriva lui a sistemului paralel(dacă asta nu este mama tuturor oximoroanelor şi a fracturilor de logică în m/an/i/pu/la/re nu ştim ce este😏).
    ………
    – Propaganda clasică TV-Scrisă care este axată mai mult pe generaţiile bătrâne încearcă să convingă electoratul care nu îi votează să nu iasă la vot şi nici o secundă mu încerca să convingă pe cineva să voteze cu cineva.
    – Propaganda online(prietenii noştri postaci) axată mai mult pe generaţiile tinere de pe net care este mai greu să îi convingi să nu meargă la vot după ce au eşuat la ultimele alegeri să le spună că mai bine să nu voteze cu nimeni decât să voteze cu alţii, acuma au schimbat strategia şi toţi strigă în cor că mai bine să voteaze cu balamalele lor dacă nu vor să voteze cu ei că i-au trădat şi şi-au bătut joc de voturile lor şi guvernarea obţinută tot cu voturile lor(după guvernarea lor şi trădările făcute era evident că strategia cu balamalele o vor folosi că nu este prima oară când au folosit-o).

    Ce vream să vă spunem este că dacă nu vă spun să nu mergeţi la vot vă spun „MAI BINE VOTEZ CU ŞOŞOACA sau SIMION” că nu vă spun chiar în faţă să votaţi cu ei şi vor doar să vă inducă idea să faceţi ca ei. Şi desigur în naivitatea voastră voi credeţi că sistemul ăla paralel doarme între timp şi se uiă de pe margine fără să îi contraatace şi să aibă mai mulţi postaci şi propagandişti decât toţi ceilalţi la un loc că au un stat în spate creat de ei şi care evident ar trebui să contraatace în logica lor propagandistă cu care v-au învăţat cam aşa „MAI BINE VOTEZ CU USR DECÂT CU PSD ŞI PNL”.

    Ca fapt divers vă anunţăm că nu am văzut nicăieri că statul paralel să încerce să spună „MAI BINE VOTEZ CU USR DECÂT CU PSD ŞI PNL”, care ne face să vă întrebăm al cui credeţi că sunt puzderia aia de postaci care dacă nu încearcă să vă spună să nu mergeţi la vot vă spun „MAI BINE VOTEZ CU ŞOŞOACA sau SIMION că unul nu ar spune şi cu USR”.

    Banc nou: cică statul paralel atâta de supărat este că are imagine negativă de nu mai suportă să îl critice propria propagandă din media şi online creată chiar de ei încât au luat decizia să vă convingă să votaţi cu duşmanii lor ca să mai câştige şi ei ceva imagine pozitivă(banc inteligent că are şi morala şi concluzia băgată în el😁).

  13. Da, ar fi o cacofonie infernala daca s-ar comasa cele doua seturi de alegeri.
    Una cu discutii ce abordeaza probleme regionale, despre cum vor fi reprezentate interesele Romaniei la Bruxelle, ba cu vorba buna, ba cu pumnu’n masa, si alta la nivel de ograda, cu cate drumuri si poduri, WC-uri cu apa curenta si stalpi de iluminat cu panou solar si berze de plastic in cosuri tot de plastic – pentru ca orice resedinta de comuna cu administratie buna trebuie sa aiba si berze.
    Oricare ar fi combinatiile decise de cei care isi fac calcule, solutia la indemana imi pare a fi initierea unui dialog amplu in societate, setat pe un sablon de valori la care aderam cu totii (ma rog, majoritatea). Si care „sablon” sa impuna standardul discursului politic. Sub nivelul impus de acest „sablon” discursul ar fi defazat, de neluat in seama, marginal.

  14. Pe Iohannis s-a dat de gol ca nu il vrea asa ca i-a mai ramas doar Ciuca.