Liberalii le-au propus pesediștilor comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare într-o ultimă încercare disperată de a-l salva pe Nicolae Ciucă.
- UPDATE 15.11 Unii liberali susțin că propunerea ar veni chiar de la Marcel Ciolacu. Mai puțin importantă sursa ideii, ci dacă ea va fi sau nu pusă în practică plus efectele politice.
Un eventual scor dezastruos la primul test electoral care va avea loc pe data de 9 iunie l-ar mătura de la șefia partidului. Dacă la data respectivă vor avea loc doar alegerile pentru Parlamentul European, există un risc major ca PNL să iasă pe locul trei, sub AUR și să înregistreze un scor sub 20%.
În acest scenariu, Nicolae Ciucă nu mai are cum să reziste în fruntea PNL. Dacă va fi dat jos, ratează și candidatura la prezidențiale la care încă mai speră. Pe scurt, europarlamentarele ar putea însemna sfârșitul carierei politice pentru actualul lider liberal.
Dacă, în schimb, pesediștii acceptă să mute localele din septembrie în iunie, atunci liberalii au o șansă bună să-și sporească scorul la europarlamentare peste AUR datorită mobilizării primarilor PNL. Partidul extremist nu dispune de infrastructură locală, astfel că comasarea nu l-ar avantaja. Scorul pe care discursul suveranist și anti-UE l-ar putea aduce la europarlamentare ar putea fi semnificativ mai mare decât al liberalilor dacă în iunie se vor desfășura doar alegerile pentru Parlamentul European, fără alte suprapuneri.
Pesediștii nu s-au grăbit să ia o decizie. Comasarea nu i-ar avantaja atât de mult ca pe liberali din mai multe motive. Partidul este mai disciplinat, se mobilizează mai bine la fiecare șir de alegeri indiferent de natura lor și stă relativ bine în sondaje. Mai mult, pesediștii se tem că o eventuală comasare ar ajuta AUR să câștige mai multe mandate de primari și consilieri locali datorită votului politic de la europarlamentare, unde este de așteptat să performeze dat fiind că partidele de extremă dreaptă câștigă teren peste tot în Europa.
Una peste alta, propunerea liberalilor este un veritabil test de loialitate pentru liderul PSD. Dacă Marcel Ciolacu dorește cu adevărat să-l salveze pe Nicolae Ciucă, atunci ar trebui să accepte comasarea localelor cu europarlamentarele pentru a spori șansele liberalilor de a obține un rezultat mai bun decât AUR. Dacă nu acceptă, atunci rezultă destul de clar că altele sunt planurile sale politice și că se visează el însuși candidat la prezidențiale intrat în turul doi chiar cu candidatul AUR.
În fine, un alt efect politic al comasării ar fi torpilarea USR, căderea în irelevanță. Cu discursul său pro-european, fără infrastructură de primari care să susțină campania, suprapunerea celor două șiruri de alegeri riscă să coboare partidul sub pragul critic de 10%.
Totuși, pesediștii ar putea invoca piedici de ordin constituțional pentru a refuza proiectul PNL. Dacă alegerile locale vor fi mutate din septembrie în iunie și suprapuse peste europarlamentare, s-ar produce o modificare de legislație la limită, în mai puțin de șase luni de la data alegerilor. Astfel de modificări încalcă recomandările Comisiei de la Veneția privind predictibilitatea legislației electorale.
Apoi, România ar ajunge într-o situație destul de bizară de a avea două tipuri de administrație locală care vor funcționa în paralel cel puțin trei luni de zile: o garnitură de primari și consilieri locali aleși, dar care vor fi învestiți în funcție abia la expirarea mandatelor primarului și consilierilor în exercițiu, adică în luna septembrie. Primii vor avea legitimitatea votului, dar nu vor avea autoritate. Ceilalți vor avea autoritate, dar nu vor mai avea legitimitate în a adopta decizii importante pentru comunitățile lor.
În fine, ar mai fi apoi argumentul confuzării alegătorilor. Aceștia ar trebui să intre la urne cu cinci buletine de vot: unul pentru primar, altul pentru consiliul local, unul pentru președintele Consiliului Județean, altul pentru consilierii județeni și, în fine, unul cu lista partidelor pentru europarlamentare. Imaginați-vă apoi cacofonia perfectă a mesajelor din timpul campaniei electorale, când se va vorbi amestecat timp de o lună de zile despre politici europene și politici locale. Nu mai înțelege nimeni nimic.
Ar fi încă un exemplu de democrație originală. Ce va face, așadar, liderul PSD? Îl va salva sau nu pe Nicolae Ciucă?
Citește și
SURSE: Ultima variantă pentru comasarea alegerilor propusă de PNL în coaliția cu PSD – alegerile europarlamentare concomitent cu cele locale în 9 iunie
25 comentarii