Ilan Șor, oligarhul moldovean condamnat la 15 ani de închisoare, promovează interesele rusești în Moldova din refugiul său din Israel ( Jewish Telegraphic Agency)
Așezat pe o canapea undeva în Israel, oligarhul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare de justiția de la Chișinău, promovează interesele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova din refugiul pe care l-a găsit în Israel, scrie Jewish Telegraphic Agency, care notează că prezența oligarhului pro-rus a devenit frecvent incomodă pentru Israel, care în ultimii ani a devenit mai dispus să își extrădeze cetățenii care se confruntă cu acuzații în străinătate.
Cu sprijinul Rusiei, Ilan Șor a devenit o figură de frunte în campania Moscovei de destabilizare a Moldovei, o țară mică și săracă, situată între Ucraina și România. Confruntat cu acuzații – și, de săptămâna trecută, cu o condamnare în contumacie – că a furat 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean în 2014, el s-a refugiat în Israel.
De acolo, liderul opoziției, care este încă membru al parlamentului moldovean, a denunțat acuzațiile la adresa sa ca fiind motivate politic, a organizat proteste regulate în țara sa natală și a răspândit dezinformări despre care criticii spun că sunt menite să submineze eforturile Moldovei de a se alinia mai aproape de Uniunea Europeană și de a se îndepărta de Rusia. În iunie anul trecut, Moldova – care a condamnat în mod repetat războiul rusesc din Ucraina – a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, alături de Ucraina.
Șor este cetățean israelian și a fost sancționat de Statele Unite în octombrie și de Regatul Unit în decembrie. Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze orice aspect legat de activitățile lui Șor, oficialii afirmând că este vorba despre o problemă juridică.
„Nu vrem ca teritoriul altor țări să fie folosit ca rampă de lansare pentru atacuri hibride împotriva noastră și pentru încercări de a aduce violența aici”, a declarat un oficial de rang înalt din Chișinău, capitala Republicii Moldova, atunci când a fost întrebat ce părere au despre prezența lui Șor în Israel.
Săptămâna trecută, un tribunal din Chișinău l-a condamnat pe Shor la 15 ani de închisoare pentru implicarea sa în jaf și a dispus confiscarea a 290 de milioane de dolari din activele sale. Șor susține că verdictul a fost „o răzbunare pentru mișcarea de protest” și a promis că acesta va fi „anulat a doua zi după schimbarea regimului”.
Înainte de recenta condamnare, Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova, a declarat pentru Agenția Telegrafică Evreiască dcă Moldova are informații despre „o coordonare clară între Șor și Rusia în încercările lor comune de a destabiliza Moldova”.
„Realitatea este că Șor încearcă să aducă violența în stradă”, a adăugat Popescu. „El acționează de pe teritoriul israelian și acest lucru este problematic. Această situație legată de Șor este un factor care este problematic pentru țara noastră, pentru stabilitatea ei și pentru stabilitatea regiunii. Amploarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova prin mijloace violente a crescut în ultimul timp și asta contează foarte mult.”
Înaintea unui protest din centrul Chișinăului de luna trecută, unde 54 de persoane au fost arestate, poliția din Moldova a declarat că a reținut șapte persoane cărora li s-a promis până la 10.000 de dolari fiecare pentru a provoca violențe în timpul protestelor. Presa din Moldova a relatat că Partidul Șor, creat de Șor în 2015, a mituit oameni pentru a participa la proteste și i-a adus cu autobuzul din orașe din întreaga Moldovă.
JTA a solicitat un interviu cu un reprezentant al formațiunii politice a lui Șor, dar nu a primit niciun răspuns.
Ilan Șor s-a născut în Israel din părinți evrei moldoveni care s-au mutat în Israel la sfârșitul anilor 1970, apoi s-au mutat înapoi la Chișinău în 1990. El a moștenit de la tatăl său un lanț de succes de magazine duty-free moldovenești și a construit o rețea de afaceri în întreaga țară. A intrat în politică în 2015, într-o mișcare considerată pe scară largă ca fiind un efort de a încerca să se protejeze de consecințele juridice ale scandalului bancar și a fugit în Israel în 2019.
Evaluările serviciilor de informații atât în Republica Moldova, cât și în Statele Unite au stabilit că Rusia a încercat să folosească aceste proteste ca platformă pentru a răsturna guvernul Republicii Moldova. Șor abordează în mod regulat protestele în videoclipuri realizate în locația în care se află în Israel.
Oficialii ucraineni și occidentali spun că Șor are legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, care a canalizat bani în Republica Moldova ca parte a încercărilor sale de a sprijini vocile pro-ruse, potrivit The Washington Post. Șor, care este căsătorit cu o vedetă pop rusă, ar fi cunoscut de FSB sub numele de „Tânărul” (are 36 de ani).
„Moldova se confruntă cu amenințări hibride”, a declarat Popescu. „Ne luăm securitatea foarte în serios și instituțiile noastre fac tot ce pot pentru a menține pacea și calmul, dar este total inacceptabil ca oameni precum Șor să încerce să aducă violența pe străzile din Moldova”.
Republica Moldova a înaintat o cerere de extrădare către autoritățile israeliene pentru rolul lui Ilan Șor în scandalul bancar, dar nu a primit niciun răspuns, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe moldovean. Unii oficiali de la Chișinău spun că Israelul ar fi așteptat finalizarea procesului de apel al lui Shor și că acum ar putea exista o mișcare în urma condamnării sale în absență. Șor este, de asemenea, în prezent investigat ca suspect într-o serie de alte cazuri.
„El operează de pe teritoriul israelian și asta este problematic”, a spus Popescu. „Instituțiile noastre iau și vor lua foarte în serios securitatea cetățenilor noștri și, știind cât de atent este Israelul la propria securitate, sunt sigur că Israelul poate avea multă simpatie.”
„Șor este cel mai important aliat politic al Rusiei în Moldova”, a declarat Valeriu Pașa, directorul thinktank-ului moldovean Watchdog.MD. „Partidul Șor funcționează ca un grup clasic de crimă organizată și se pare că este gata să fie parte a unor scenarii dure ale influenței rusești în Moldova.”
„El a primit controlul aproape total asupra presei afiliate la Rusia care emite în Moldova”, a adăugat Pașa. Șor deține o serie de canale, în timp ce posturi precum Perviy Kanal din Rusia, sau Channel One, sunt retransmise în Moldova, unde limba română este limba de stat, iar rusa este vorbită de ruși, ucraineni și alte minorități etnice. Pașa a declarat că Șor joacă un „rol critic” în răspândirea narațiunilor pro-rusești despre războiul din Ucraina și despre guvernul moldovean.
Oficialii de la Chișinău au declarat că sunt îngrijorați de faptul că Șor ar putea fugi în Rusia. „Am dori să îl vedem extrădat acum”, a declarat Veronica Dragalin, procurorul-șef anticorupție al Republicii Moldova, „pentru că nu dorim ca acest lucru să se întâmple”.
Dragalin respinge acuzațiile lui Șor și ale aliaților săi că dosarul împotriva sa este motivat politic.
„Această tactică de a încerca să pretinzi că ești persecutat politic este ceva ce se întâmplă destul de des în astfel de situații în Moldova”, a declarat Dragalin. Aducerea lui Șor în fața justiției în Moldova „ar avea un efect de propagare semnificativ în ceea ce privește descurajarea criminalității”, subliniind faptul că există consecințe pentru cei „bogați și puternici” atunci când încalcă legea.
Unii dintre cei aproximativ 15.000 de evrei din Moldova – care și-au petrecut ultimul an confruntându-se cu un aflux de refugiați evrei din Ucraina – se tem că furia tot mai mare față de Șor, care are o serie de asociați evrei apropiați în țară, s-ar putea întoarce asupra comunității. Însă Șor este, de asemenea, cunoscut ca nefiind deosebit de apropiat de comunitatea evreiască din Moldova.
Există însă și sprijin pentru Șor în rândul populației evreiești locale, care este în majoritate covârșitoare vorbitoare de limbă rusă. Într-o zi recentă, la Orhei, un oraș adormit din centrul Moldovei, al cărui primar a fost cândva Șor și al cărui deputat în parlament este în continuare, liderul micii comunități evreiești locale a întâmpinat un grup de vizitatori evrei din Chișinău. Iziaslav Mundrean, aflat în fața muzeului evreiesc din oraș, a spus că Șor a fost „un om bun”.
Șor, a spus el, a plătit pentru construirea unei noi alei de acces pentru cimitirul evreiesc și pentru instalarea unei noi porți. De asemenea, finanțase ferestrele pentru o sinagogă veche, care a fost transformată între timp în muzeul evreiesc al orașului.
Alți doi evrei din Chișinău care se aflau în apropiere au ridicat din sprâncene la comentariile lui Mundrean și s-au lansat într-o dezbatere despre faptul dacă există ceva de respectat la Șor.
Pur și simplu, lui Șor „nu i s-a dat ocazia”, a continuat Mundrean, adăugând că antipatia răspândită față de el în întreaga Moldovă se datorează faptului că „oamenilor, în general, nu le plac evreii bogați”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu