Ileana Racheru: Îmi e foarte greu însă să cred că Ucraina poate să evolueze negativ, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației
Ileana Racheru, cercetătoare în cadrul Institutului Diplomatic Român și expertă în spațiul ex-sovietic, nu crede că Ucraina ar putea urma o evoluție negativă, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației.
„Îmi este foarte greu însă să cred că Ucraina poate să evolueze negativ, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației”, a spus ea, invocând faptul că, în toată perioada care a urmat desprinderii de URSS, „societatea ucraineană a avut experiența unei democrații în care oamenii se puteau exprima foarte, foarte liber, cel puțin, și în care alegerile au fost destul de libere”.
„În Ucraina a existat destul de multă libertate. Nu se poate compara nici cu Federația Rusă, nici cu Azerbaidjanul”, a subliniat ea, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant „Războiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”.
Narciz Bălășoiu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, nu crede că aceste două componente – consolidare militară versus parcurs democratic, se exclud reciproc și ar fi greșită încercarea de a le prioritiza și a le contrapune.
„E adevărat că perspectiva s-ar putea să fie distinctă de dincolo de Atlantic unde, cu siguranță vor o consolidare de manieră securitară, hard, în fața Federației Ruse, și noi, aici, în Europa”, a notat acesta.
Narciz Bălășoiu a fost de acord cu Ileana Racheru în privința faptului că, deși regimul din Ucraina nu este perfect, „are sporii, are reflexele unei democrații”.
Acesta a exemplificat prin faptul că, în 2014, a existat o „revoluție prin care poporul a alungat de la putere un regim care, peste noapte, a încercat să retragă parcursul pro-european al acestei țări și acel lider a fost, până la urmă, evacuat în Federația Rusă”.
„Deci acolo există un deziderat la nivelul poporului. Sigur că e această oligarhie, această cleptocrație. A parazitat și continuă să paraziteze această țară și, din această perspectivă, este critic, este cardinal ca Ucraina să fie angajată pe calea reformelor, pentru că numai așa poate beneficia de fonduri. Numai așa poate beneficia, cum să spun, de o absorbție, de o metabolizare corectă a acestor resurse, pentru că dacă ele vor ajunge pe mâna oligarhilor vor fi spoliate. Atunci nu am rezolvat nimic și Ucraina nu va constitui niciodată o parte a soluției, ci parte a problemei. Deci cele două procese (consolidare militară și democratizare) este obligatoriu să meargă în paralel, să meargă concomitent. Mai mult decât atât, ele nu se exclud”, a subliniat Narciz Bălășoiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii