G4Media.ro

Ileana Racheru: Îmi e foarte greu însă să cred că Ucraina poate…

Foto: Facebook Euromaidan-Warszawa

Ileana Racheru: Îmi e foarte greu însă să cred că Ucraina poate să evolueze negativ, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației

Ileana Racheru, cercetătoare în cadrul Institutului Diplomatic Român și expertă în spațiul ex-sovietic, nu crede că Ucraina ar putea urma o evoluție negativă, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației.

„Îmi este foarte greu însă să cred că Ucraina poate să evolueze negativ, în sensul unei militarizări excesive în dauna democrației”, a spus ea, invocând faptul că, în toată perioada care a urmat desprinderii de URSS, „societatea ucraineană a avut experiența unei democrații în care oamenii se puteau exprima foarte, foarte liber, cel puțin, și în care alegerile au fost destul de libere”.

„În Ucraina a existat destul de multă libertate. Nu se poate compara nici cu Federația Rusă, nici cu Azerbaidjanul”, a subliniat ea,  în cadrul dezbaterii Sierra QuadrantRăzboiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”.

Narciz Bălășoiu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, nu crede că aceste două componente – consolidare militară versus parcurs democratic, se exclud reciproc și ar fi greșită încercarea de a le prioritiza și a le contrapune.

„E adevărat că perspectiva s-ar putea să fie distinctă de dincolo de Atlantic unde, cu siguranță vor o consolidare de manieră securitară, hard, în fața Federației Ruse, și noi, aici, în Europa”, a notat acesta.

Narciz Bălășoiu a fost de acord cu Ileana Racheru în privința faptului că, deși regimul din Ucraina nu este perfect, „are sporii, are reflexele unei democrații”.

Acesta a exemplificat prin faptul că, în 2014, a existat o „revoluție prin care poporul a alungat de la putere un regim care, peste noapte, a încercat să retragă parcursul pro-european al acestei țări și acel lider a fost, până la urmă, evacuat în Federația Rusă”.

„Deci acolo există un deziderat la nivelul poporului. Sigur că e această oligarhie, această cleptocrație. A parazitat și continuă să paraziteze această țară și, din această perspectivă, este critic, este cardinal ca Ucraina să fie angajată pe calea reformelor, pentru că numai așa poate beneficia de fonduri. Numai așa poate beneficia, cum să spun, de o absorbție, de o metabolizare corectă a acestor resurse, pentru că dacă ele vor ajunge pe mâna oligarhilor vor fi spoliate. Atunci nu am rezolvat nimic și Ucraina nu va constitui niciodată o parte a soluției, ci parte a problemei. Deci cele două procese (consolidare militară și democratizare) este obligatoriu să meargă în paralel, să meargă concomitent. Mai mult decât atât, ele nu se exclud”, a subliniat Narciz Bălășoiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da, este exlus?

  2. fetile astea ”n-a” fost niciodata macar pana la Cernauti ,se vede treaba

  3. ucrainenii sunt foarte nationalisti si extrem de agresivi. dupa ce se incheie razboiul armata ucrainei va fi cea mai puternica din estul europei. primii care vor avea de suferit vor fi moldovenii, care vor ramane fara transnistria pe motiv de denazificare. apoi moldovenii vor ramane fara surse de apa, deoarece ucraina va finaliza hidrocentralele de pe nistru pe motiv ca au nevoie de electricitate dupa ce rusia le/a distrus termocentralele si hidrocentralele.

    apoi va avea de suferit romania, in special pe partea economica. ucraina va trece la exploatarea gazelor din marea neagra cu ajutor american, iar romania abia va avea loc sa se mai miste in marea neagra. exporturile de cereale din porturile ucrainene vor lua toate vasele cerealiere disponibile, asa cum acum au inchiriat toate tirurile si vagoanele cerealiere (grain hoppers) din moldova si partial din romania.

    • Mi-a placut asta cu „romania abia va avea loc sa se miste”. Chiar asa de mica e Marea Neagra ? Nu mai e loc sa te misti prin ea ? In rest, baliverne.

  4. Distractiva dezbatere. Pe alocuri chiar au dreptate. Ucraina nu va fi „militarizata” excesiv. Pentru ca mafioții care o conduc nu vor ceda locul militarilor.
    Referitor la evenimentele din 2014 doamna Nuland („fuck the EU!”) a explicat foarte bine despre ce a fost vorba și nu are nicio legătură cu „parcursul european”.
    Dar una peste alta e bine ca încă se mai poate discuta pe tema asta.

    • Deocamdata majoritatea oligarhilor au cam renuntat la averi sau au ramas fara ele datorita razboiului ( vezi Mariuopol). Pe ceilalti i-a expropiat Zelenski. Categoric Ucraina de dupa razboi va reface tot ce au distrus rusii si va evolua mai bine decat am evoluat noi in 30 de ani.

  5. Femeia si-a scris in CV „limba rusa – incepator”. Hai s-o vedem vorbind in rusa o data, si dupa aia poate o credem si in alte privinte.

  6. Nu se poate „evolua negativ”…se poate „involua”-opusul lui „evoluție”e „involuție”;iar democrația cu un singur partid și presă controlată strict…
    .