Ilie Năstase, condamnat definitiv la 9 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru că a condus sub influența alcoolului / Fostul tenismen nu are voie să conducă niciun autovehicul vreme de 2 ani
Curtea de Apel București l-a condamnat marți definitiv pe Ilie Năstase 9 luni și 10 zile de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru că a condus sub influența alcoolului, potrivit sentinței publice.
Judecătorii au dispus și un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care Ilie Năstase nu are voie să conducă niciun autovehicul pentru care este nevoie de permis (vezi aici ce înseamnă amânarea executării pedepsei).
La ultimul termen din proces, care a avut loc în iunie, Ilie Năstase le-a mărturisit judecătorilor că regretă faptele. ,,Regret faptele (…) până la 35 de ani nu am consumat alcool”, a spus fostul jucător de tenis. Avocata sa a cerut reducerea pedepsei de 9 luni și 10 zile, primită în primă instanţă.
,,Independent de cine este Ilie Năstase, trebuie să se țină cont de vârsta lui, de 73 de ani. (…) Aș vrea să ne raportăm la o persoană de 73 de ani care își recunoaște vinovăția și este conștientă de urmările faptelor sale”, a declarat Eliza Ene-Corbeanu, avocata lui Ilie Năstase, în fața judecătorilor Curții de Apel.
Avocata lui Ilie Năstase a solicitat două luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru sustragere de la prelevarea de probe biologice și 10.000 de lei amendă penală, pentru conducerea cu permisul suspendat.
Apărătorul a afirmat și că infracțiunile comise de acesta nu reprezintă pericol social, că pedeapsa trebuie raportată la persoana fiecărui individ și că, uzând de recunoașterea vinovăției, Ilie Năstase conștientizează faptele, repercusiunile acestora și le regretă.
De asemenea, apărarea lui Ilie Năstase a reiterat că indiferent de cine este el în spațiul public și de realizările sale, pedeapsa trebuie raportată la o persoană de 73 de ani, care își admite vinovăția. Totodată, avocata a spus că atitudinea a fost greșită atât la clientul său, cât și la organul de poliție: ,,Când s-a urcat pe motoscuter, exista la fața locului un reprezentant al poliției rutiere, cu toate televiziunile (…) episodul s-a derulat sub ochii poliției rutiere (…) niciun moment nu s-a pus problema să îl oprească sau să îl prevină”.
De cealaltă parte, procurorul de ședință a criticat primul verdict, pe care l-a catalogat ca fiind nelegal și netemeinic.
“Deși i-a fost reținut permisul de conducere, inculpatul a continuat să conducă. Comportamentul denotă lipsa de respect față de normele legale. Circumstanțele personale nu ar trebui să aibă prioritate. Comportamentul poate fi sancționat doar prin aplicarea unei pedepse cu suspendare.
Pedeapsa trebuie să aibă și un element de exemplaritate”, a susținut procurorul în instanță.
Context. Pe baza declarației date de Ilie Năstase și a altor probe adunate de anchetatori, instanța a ajuns la concluzia că, la data de 25.05.2018, în jurul orelor 04:45, pe Şoseaua Nordului, zona Ambasada Chinei, poliţiştii Brigăzii Rutiere l-au oprit pe acesta pentru un control.
Întrucât se afla într-o vizibilă stare de ebrietate, fostului tenismen i s-a solicitat să fie testat cu aparatul alcooltest, moment în care a devenit recalcitrant, a adresat injurii poliţiştilor, motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la sediul INML pentru recoltare de probe biologice.
Acolo a fost verificat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. După testare, agenții de poliție i-au pus în vedere că este obligat să ofere probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, dar a refuzat, considerând că testarea cu aparatul etilotest este suficientă.
Înainte de a se urca la volan, după cum el însuși a recunoscut, Năstase a consumat băuturi alcoolice, respectiv trei beri, două pahare de vin și un pahar de șampanie.În aceeaşi zi, la câteva ore distanţă, Ilie Năstase a fost prins din nou de poliţişti, de această dată în timp ce conducea, fără permis, un scuter. Fostul sportiv fusese la spital pentru a fi examinat întrucât a fost încătușat și acuza dureri ale încheieturilor mâinilor.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Alexandru Busca
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii