G4Media.ro

Imagine controversată: Viktor Orban îi arată premierului Poloniei harta Ungariei Mari, din…

Foto: Viktor Orban / Facebook

Imagine controversată: Viktor Orban îi arată premierului Poloniei harta Ungariei Mari, din care face parte şi Transilvania

O fotografie postată de premierul maghiar Viktor Orban pe contul său de Facebook îl înfăţişează pe acesta în timp ce îi arată premierului Poloniei o hartă a Ungariei Mari, când Transilvania era anexată de statul maghiar. Fotografia a fost postată pe 6 aprilie. Ea aminteşte de un episod similar, când Vladimir Putin i-a dat cadou preşedintelui moldovean Igor Dodon o hartă a Moldovei Mari.

În fotografie se vede cum Orban îi arată lui Mateusz Morawiecki, omologul său polonez, harta Ungariei Mari. Momentul este unul controversat, dată fiind strategia asumată public de Orban pentru reîntregirea naţiunii maghiare din întreaga regiune.

Statul maghiar se pregăteşte să întâmpine 2020, anul în care comemorează centenarul Tratatului de la Trianon, cu investiţii uriaşe în comunităţile maghiare din afara graniţelor. Guvernul de la Budapesta investeşte în educaţia, spiritualitatea şi în economia comunităţilor maghiare din România, Serbia, Ucraina şi Slovacia şi este într-un proces accelerat de acordare a cetăţeniei maghiare.

Foto: Contul de Facebook al lui Viktor Orban

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Daca premierul Poloniei s-ar fi uitat cu atentie la partea superioara a hartii, ar fi vazut cu surprindere si neplacere ca granita dintre Germania si Polonia sa natala se afla la 400km mai spre est fata de pozitia actuala. Intreaga Silezie, acum parte a Poloniei, apartinea pe atunci Germaniei.
    ————–
    Si atunci, ce rost are vanturarea unor harti prafuite, vechi de sute de ani? Daca pierdem prea mult timp jelind un trecut mort si ingropat, riscam sa ne ratam viitorul…

    • Acum vreo cativa ani aveam la firma, ca oaspete un partener din Austria. Fiindca era prima oara in Romania, ii aratam pe harta ce locuri turistice ar putea sa-l atraga, cand el intinde mana spre nordul Moldovei si zice: Uite pe aici aveam noi (adica Austria) frontiera ! Ha? Ce vorbesti, Franz? si, ce?
      Dupa un timp ii povestesc intamplarea unui italian, la care asta imi raspunde vesel: pai daca e pe asa, tot pe acolo am avut si noi frontiera acum vreo Doua mii de ani.
      Si ce?

    • Comunitatea maghiara din toata lumea are dreptul sa-si sarbatoreasca aniversarile si sa-si comemoreze evenimentele istorice, cu orice harta istrica prafuita care aminteste de predecesorii lor care au murit, chiar si acum sute de ani! Doar nu te asteptai, motane, ca maghiarii sa isi uite istoria!? Unde scrie ca patriotismul e valabil doar la români, iar maghiarii ar trebui sa-si calce in picioare si sa-si ingroape istoria?

    • Motane, MARCAT PERFECT! .
      Si daca stam sa ne gandim cred ca din partea obsedatului de ORBAN e o MULTIPLA GAFA sa-i spui unui POLONEZ de harta hungariei mari.. ca deh….. (mai ales unui POLONEZ!)
      Romania se invecina inainte de porcariiile ribbentrop – molotov cu POLONIA si CEHOSLOVACIA. DAR CATI ROMANI STIU KESTIA ASTA. Si fii sigur ca in sinea lui premierul polonez a deranjat-o masiv pe mamucka lui Orban. Am eu o banuiala.. 🙂

  2. E si-o vorba: de la Nistru pan’la Tisa, tot romanul plansu-mi-s-a…
    Ai grija nene orbane, istoria ne rezerva mari surprize.
    Apropo, nu mai faci gardul ala la granita cu Transilvania?

    • Nu mai puneti botul la toate minciunile din mass-media!

  3. Asa, si? Daca era Romania Mare harta era ok, nu?

  4. Sionismul din partea de est manevrează unionismul româno-moldovean, iar din partea de vest manevrează separatismul româno-ungurean

  5. Să întrebaţi maghiarii din România, câţi ar vrea realipirea la Ungaria şi apoi să veniţi cu atacuri la adresa comunităţii maghiare, deja e culmea cu cât noroi tot împroşcaţi toţi etnia maghiară cu idei nefondate, iar cei care nu ştiu cum stă treaba aici, pun botul şi le ţin isonul!

    Ar fi bine să se facă un astfel de sondaj; părerea mea şi cred că e şi adevărul, este că ungurii ar vrea Ardealul fără secui (cum voia şi Brătianu Ardealul fără ardeleni), iar maghiarii din Transilvania vor autonomie, fără alipire la Ungaria.

    Si ar fi bine să se înceteze odată pentru totdeauna atacurile la adresa maghiarilor din Transilvania! Maghiarii din Transilvania l-au votat pe Orban pentru beneficiile şi sprijinul pe care îl oferă statul maghiar comunităţii maghiare din Transilvania, din punct de vedere cultural, educaţional, financiar şi nu pentru mutarea graniţelor.

    De ce vor autonomie? Tocmai din cauza acestor atacuri repetate şi din cauza procesului continuu de asimilare (v. scandalurile cu şcolile din Sf.Gheorghe şi Tg.Mureş care au fost desfiinţate şi continuă să fie desfiinţate prin fuziune ş.a.). Maghiarii din Transilvania şi, în general, şi din celelalte comunităţi maghiare din Diaspora, nu vor altceva decât să îşi păstreze identitatea culturală, nu îi interesează graniţele.

    Insuşi titlul articolului e greşit (intenţionat!): e vorba de un document oficial în care Transilvania făcea parte din Imperiul Austriac, nu din Ugaria! (nu „e parte”, aşa cum scrieţi voi- toată lumea ştie că astăzi Transilvania nu este parte a Ungariei!), domnii de la G4Media au cam lipsit de la orele de istorie… dar au avut grijă să conceapă astfel titlul articolului, încât să incite spiritele.
    Ar fi frumos să-şi ceară scuze, ba mai mult, să-şi dea demisia pentru dezinformare!

    • Sa-si dea demisia si dl. Pantazi, care va fura articolele, facând din tântar armasar!

    • Daisy, în articol era vorba despre Orban Viktor. Nu a făcut nimeni referire la comunitatea maghiară din România. Deci nu i-a atacat nimeni. E adevărat că, de o parte și de alta, există extremiști. E adevărat că există probleme pe care ar trebui să le rezolvăm împreună. Și, la fel de adevărat, e că nu prea suntem în stare. Nici unii, nici ceilalți.. Că mai avem multe de învățat și tot ”zgomotul” creat politic nu ne ajută deloc!

  6. De la aceasta platforma as fi avut o alta asteptare de JURNALISM.
    Ce e drept noi romanii avem o teama legat de Transilvania. Aceasta regiune super dezvolta a tfost PRIMIT, UNIT, ALIPIT de restul regiunilor romanesti, ca sa se formeze cea ce numim noi azi ROMANIA. A venit printr-o semnatura, acum 100 de ani, in urma unor tratate, decizii luate de cei care au iesit victoriosi din razboi. Ce e drept in timpul comunismului a fost foarte eficient schimbat, si romanizat, vezi carte lui L. Boia.
    Semnaturile de la acel tratat nu au rezolvat toate problemele care au aparut legat de cine si in ce fel se simte indreptatit sa o administreze aceasta regiune. dimpotriva. Exista o nesiguranta, o neclaritate, o teama legat de acest teritoriu in constiinta romaneasca. As fi avut o asteptare de la jurnalistii acestei platforma sa fie la curent unde se afla discursul public in aceasta tema si sa faca contextualizarea corecta cand scrie despre o postare de fb al premierului Ungariei.