G4Media.ro

Imaginea Americii s-a prăbușit în Franța, unde președintele american este respins masiv/…

Facebook

Imaginea Americii s-a prăbușit în Franța, unde președintele american este respins masiv/ Crește în schimb încrederea în Germania

Privirea francezilor asupra prietenului american era acum plină de neîncredere. Potrivit rezultatelor unui sondaj Ifop pentru AJC Europa și Fundația pentru Inovare Politică privind imaginea Statelor Unite, numai 44% dintre francezi consideră că Statele Unite sunt „un aliat sigur”, scrie Le Figaro, citat de Rador.

„Asta înseamnă mai puțin decât un francez din doi. O prăpastie s-a săpat între epoca lui Obama, în care 77% dintre francezi considerau America sigură și „era Trump„, remarcă Jean-Philippe Dubrulle, lider de grup la Ifop.

Facebook

„Există în mod clar un înainte și un după Trump în imaginea Statelor Unite”, spune analistul. Efectiv, doar 17% dintre francezi au o părere bună despre președintele american. „Mai exact, 54%, adică majoritatea, spun că au o părere foarte proastă. Este o cifră masivă și ea se regăsește la toate categoriile populaţiei, deși este mai moderată în rândul alegătorilor partidului Adunarea Naţională (42% au o părere bună). „Nu este surprinzător că această respingere se reflectă şi în judecarea politicii Statelor Unite în general: 80% dintre respondenți nu o aprobă.

Detaliind, această neîncredere nu este exprimată de toţi subiecţii. America rămâne un „prieten” în domeniul securității în lupta împotriva terorismului (74%) sau cel puțin un partener împotriva Rusiei, a Chinei (51%). Dar în domeniul economic, este văzută ca un adversar (78% și 81%) pentru dezvoltarea economiilor franceză și europeană.

„Acest sondaj arată că francezii au înțeles pe deplin semnificația sloganului lui Trump ‘Make America great again’ „, insistă Jean-Philippe Dubrulle.

Ca o dovadă că însuşi Donald Trump provoacă acest reviriment, francezii consideră masiv (82%) că relația franco-americană trebuie păstrată pentru viitor și tot în număr la fel de mare (75%) sunt de părere că președintele nu este imaginea cetățenilor americani.

La polul opus acestei dezamăgiri, Germania cunoaște un adevărat plebiscit. Ea este considerată un aliat „sigur” de către 89% din francezi, un scor care creşte în mod constant din 1994 (65%) și rămâne stabil la toate categoriile de vârstă sau de sensibilitate politică, cu mult înaintea Regatului Unit (61% ). Pentru specialistul Ifop, „vechea poveste a cuplului franco-german s-a întipărit bine” în memoria lor. Rusia este aliatul cel mai puțin cotat (22%).

În cea de-a doua parte a studiului, pe fondul creșterii populismelor, francezii consideră că democrația este slăbită pretutindeni, de la Statele Unite (64%) până la Franța (52%) și chiar și în Germania (38%). O situație de care sunt responsabile mai întâi guvernele naționale (47%), UE (33%) sau mass-media (20%). Imigrația (32%) și deteriorarea condițiilor de viață reprezintă problemele citate mai întâi pentru a explica acest fenomen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Francezii,ca si obsedatul de babe micron, niste natangi…

  2. La urmAtorul război sa sune la Berlin pentru eliberare…

    • Ziaristul “REDACȚIA” nu sufla un cuvințel despre susținerea lui Macron in rândul francezilor…

  3. G4media, nu mai traduceti cu Google:PLEBISCÍT, plebiscite, s. n. Consultare prealabilă a cetățenilor, care urmează să se pronunțe prin „da” sau „nu” asupra unui proiect de lege sau a unui act de stat de o importanță deosebită. [Pl. și: plebiscituri] – Din fr. plébiscite.

  4. French rifle for sale. Never used, once dropped!

  5. Occupation? Nein, just visting!

  6. Stau drept si mă gândesc strâmb … CUM VA ARĂTA UE si ROMÂNIA PESTE 6 LUNI :
    Adică 1 – după alegerile europarlamentare
    2 – după alegerile locale si prezidentiale din RO
    3 – după sanctiunile împotriva Poloniei , Ungariei si posibil a României
    4- după alegerile din noiembrie a.c. din SUA
    5 – după BREXIT
    6 – etc etc etc
    Fac tot felul de exercitii de imaginatie. Mi-e nu-mi iese …nimic , vreau să zic nimic bun.
    Vouă cum vă ” iese ”, dragi comentatori ? Sau nu faceti… exercitii de imaginatie ?

    • Nu stiu. Ce o fi, o fi.
      1 – la europarlamentare PSD-ul iese sifonat rau. Se poate sa se duca Dragnea, dar, daca ne luam dupa statistica, ala care va veni in locul lui va fi si mai ticalos. Oricum, s-ar putea sa incerce iar smecheria cu iesitul de la guvernare cu un an inainte de alegeri, sa vina altii care sa incerce sa repare rahatul pe care l-au lasat, sa nu reuseasca, si apoi sa cistige iar en-fanfare. Ala ar fi sfirsitul.

      2 – la alegerile locale e horror. Lumea nu e cu mult mai educata sau mai morala. Daca vor vota contra PSD nu vor vota din cauze de morala (e imoral sa-ti faci legi ca sa scapi de puscarie) ci din cauza saraciei (nimic nou, in 1989, in Craiova oamenii strigau „Vrem mincare”, „Jos Ceausescu”, „Vrem program TV” si numai o singura data „Vrem alegeri libere”, dar s-au plictisit repede). In plus (sau in minus), nu prea se vede un prezidentiabil. Probabil il vom vota iar pe Iohannis ca sa nu iasa Firea.

      3 – asta cu Polonia si Ungaria e cam cu cintec. Din punctul meu de vedere (mai de dreapta, autoritarian), Ungaria si Polonia (plus Cehia, Slovacia, Austria, Italia si acum si Suedia) au si niste chestii bune (vezi anti-imigratia) dar si niste chestii naspa rau (vezi judecatorii care pot fi numiti de guvern in Polonia). Mi-e din ce in ce mai clar ca nu mai exista un curent de dreapta conservator curat, moral si logic si ca dreapta a cam fost incalecata de populisti. In Romania macar e mai clara treaba: avem o banda de banditi incompetenti, inculti si jigodii care nu au nici o treaba cu vreo doctrina si care paraziteaza o tara intreaga.
      4 – iar horror. Eu tot mai sper ca Trump nu e un clovn nebun (cum il infatiseaza media de stinga si cum, sa fim sinceri, pare) ci un capitalist coleric si un pic sarit de pe fix care stie ce face. Sa vedem ce parere au americanii, desi nici in aia nu prea mai am incredere.

      5 – astept sa se mai limpezeasca lucrurile. OK, am inteles, BREXIT, Theresa May nu e Margaret Thatcher, negocieri, totul se va schimba si va ramine la fel dar parca asvrea sa vad niste chestii concrete dupa mai mult de un an de zile.

      In concluzie, vorba lu’ Eminescu: „De-o fi una, de-o fi alta…”.

  7. Bineinteles ca imaginea SUA s-a prabusit in Franta.
    Numar minim de zile de concediu prevazute de lege in Franta: 36.
    Numar minim de zile de concediu prevazute in SUA: 0

  8. Din pacate Franta a devenit – nu de azi ! ci de mult timp – o tara de rahat ! Nu putem uita haita de :asa zisi intelectuali : Aragon, Romain Rolland, Els Triolet, – sau mai recet si marele Sartre – hai sa-i zicem numai idiot – care au „cantat in struna URSS si tatucului Stalin – NEGAND FURIBUND INCALCARILE GRAVE ALE DREPTURILOR OMULUI si EXISTENTA GULAGURILOR ! Si aceasta haita de imbecili – cu ifose de mari oameni L-AU BLAMAT SI MARGINALIZAT pe Panait Istrate care – diupa vizita facuta in URSS a AVUT CURAJUL SA DESCRIE CRIMELE SOVIETICE ASUPRA PROPRIULUI POPOR ! Nu-i mai iubesc pe americani !!?? Dupa ce „iau scos din rahat” IN AMBELE RAZBOAIE MONDIALE – ba i-au ajutat sa se refaca economic dupa cel de-al doilea prin Planul Marshal ! ! Curat murdar – vorba lui Nenea iancu !