Imaginea risipei și a nepăsării: spitalul modular din Pipera făcut în 2020 de Primăria Capitalei cu două milioane de euro zace degradat şi invadat de bălării
Spitalul modular din Pipera a fost construit de administrația Firea, iar din luna august 2020 zace nefolosit. Se degradează de la o zi la alta, iar acum este invadat de bălării. Şi pe acoperiş au început să crească copaci. Grav este că Primăria Capitalei a cheltuit pentru cele 250 de containere nu mai putin de două milioane de euro.
Acesta a fost realizat pe terenul pe care Primăria București plănuia să construiască Spitalul Metropolitan si a avut o capacitate de 400 de locuri. A fost deschis doar câteva luni în 2020 şi a funcţionat ca unitate medicală destinată pacienților Covid-19 cu forme ușoare, ca sectie externă a Spitalului de Boli infectioase și Tropicale Dr. Victor Babeș. În ciuda asigurărilor date la deschiderea acestuia de Primăria Capitalei că totul a fost făcut conform celor mai riguroase standarde medicale, în jurul proiectului au circulat multe controverse.
Majoritatea specialiştilor în politici de sănătate spun că a fost numit impropriu spital.
„Nişte containere, pur şi simplu, care nu au nicio logică, nu se putea asigura act medical acolo în siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul medical, care a dus iată la cheltuieli inutile, la suspiciuni pentru că au fost nişte preţuri care nu au fost controlate”, a declarat pentru TVR Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
„Sunt bani absolut aruncaţi pe geam şi aruncaţi pe nimic, bani cu care s-ar fi putut face foarte multe lucruri şi echipa spitalele pe care primăria le are în subordine. Ce se poate face acum cu acele containere, după părerea mea, ar trebui valorificate, în măsura în care ele mai sunt viabile, către terţi. Cine are nevoie de containere pentru organizare de şantier sau pentru alte activităţi, cred că sunt constructori care cumpără”, a declarat pentru TVR Oana Gheorghiu, cofondatoare „Dăruieşte Viaţa”.
Un proiect lăsat de izbelişte despre care nici actuala administraţie nu a putut să ne dea mai multe detalii.
Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, cel care răspunde de spitalele administrate de primărie, susţine că cele 250 de containere nu ar fi costat două milioane de euro, aşa cum se ştia iniţial, ci peste 3,2 milioane de euro. Pentru că suma plătită de una dintre companiile municipale a fost consideră nejustificată, primăria a refuzat plata.
„Aceste containere au fost cumpărate de Compania Consolidări cu 16 milioane lei, factură pe care primăria a refuzat-o la plată. În prezent între Compania Consolidări și Primăria Municipiului București este un litigiu care se judeca la Curtea de Arbitraj Comercial. Structura constructivă a acelei înșiruiri de containere nu permite activitate medicală. Valoarea prezentată de companie către Direcția de Investiții este de 16.127.986,40 lei”, a declarat pentru TVR Horia Tomescu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.