Imagini false create cu AI, în care Donald Trump apare înconjurat de alegători de culoare, distribuite pe internet pentru a-i încuraja pe afro-americani să voteze cu republicanul
Susținătorii lui Donald Trump au creat și distribuit imagini false ale alegătorilor de culoare, generate de inteligența artificială, pentru a-i încuraja pe afro-americani să voteze cu republicanul.
BBC Panorama a descoperit zeci de deepfakes care înfățișează persoane de culoare ca fiind susținătoare ale fostului președinte.
Trump a curtat în mod deschis alegătorii de culoare, care au fost cheia victoriei electorale a lui Joe Biden în 2020.
Dar nu există nicio dovadă care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.
Cofondatorul Black Voters Matter, un grup care încurajează persoanele de culoare să voteze, a declarat că imaginile manipulate promovează o „narațiune strategică” menită să îl arate pe Trump ca fiind popular în comunitatea de culoare.
Un creator al uneia dintre imagini a declarat pentru BBC: „Nu pretind că este exactă”.
Imaginile false cu susținători de culoare ai lui Trump, generate de inteligența artificială (AI), reprezintă una dintre tendințele emergente de dezinformare înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.
Spre deosebire de 2016, când au existat dovezi ale unor campanii de influență străine, imaginile generate de AI descoperite de BBC par să fi fost realizate și împărtășite chiar de către alegătorii americani.
Unul dintre ei a fost Mark Kaye și echipa sa de la o emisiune radio conservatoare din Florida.
Aceștia au creat o imagine cu Trump zâmbind cu brațele în jurul unui grup de femei de culoare la o petrecere și au distribuit-o pe Facebook, unde Kaye are peste un milion de urmăritori.
La prima vedere pare real, dar la o privire mai atentă, pielea tuturor este puțin prea strălucitoare și lipsesc degete de la mâini – semne evidente ale unor imagini create de inteligența artificială.
„Nu sunt un fotojurnalist”, spune Kaye din studioul său de radio.
„Nu mă aflu acolo pentru a face fotografii cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. Sunt un povestitor”.
El postase un articol despre votanții de culoare care îl susțin pe Trump și atașase această imagine, dând impresia că toți acești oameni susțin candidatura fostului președinte la Casa Albă.
În comentariile de pe Facebook, mai mulți utilizatori păreau să creadă că imaginea realizată cu AI este reală.
„Nu pretind că este exactă. Nu spun: „Hei, uite, Donald Trump a fost la această petrecere cu toți acești alegători afro-americani’. Uite cât de mult îl iubesc!”, a spus el.
„Dacă cineva votează într-un fel sau altul din cauza unei fotografii pe care o vede pe o pagină de Facebook, este o problemă cu acea persoană, nu cu postarea în sine”.
O altă imagine realizată cu AI, foarte vizionată, pe care investigația BBC a găsit-o, îl arată pe Trump pozând cu alegători de culoare pe o verandă. Aceasta fusese postată inițial de un cont satiric care generează imagini ale fostului președinte, dar a atras atenția pe scară largă abia când a fost repostată cu o nouă descriere care susținea în mod fals că acesta și-a oprit coloana de mașini pentru a se întâlni cu acești oameni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii