Imagini impresionante de pe Lună surprinse de sonda Indiei în timpul apropierii de solul selenar
Nava spațială indiană Chandrayaan-3 se îndreaptă spre suprafața Lunii înainte de încercarea istorică de aselenizare și surprinde imagini uimitoare pe parcurs, transmite CNN.
Organizația indiană de cercetare spațială a confirmat marți că Chandrayaan-3 este în grafic și că „navigația continuă fără probleme”. Nava spațială urmează să înceapă coborârea finală spre suprafața Lunii miercuri, la ora 17:45 IST (8:15 ET).
Dacă va avea succes, această misiune va marca prima aterizare ușoară pe suprafața lunară a unei nave spațiale indiene și va face din India a patra țară care reușește o astfel de performanță. În prezent, Statele Unite, China și fosta Uniune Sovietică sunt singurele națiuni care au efectuat aterizări controlate ale unor nave spațiale pe Lună.
Agenția spațială indiană va transmite în direct încercarea de aterizare începând de miercuri, de la ora 17:20 IST (7:50 ET).
Marți, ISRO a marcat ajunul aterizării Chandrayaan-3 prin partajarea fotografiilor și a imaginilor surprinse cu camerele de pe nava spațială.
Chandrayaan-3 Mission:
The mission is on schedule.
Systems are undergoing regular checks.
Smooth sailing is continuing.The Mission Operations Complex (MOX) is buzzed with energy & excitement!
The live telecast of the landing operations at MOX/ISTRAC begins at 17:20 Hrs. IST… pic.twitter.com/Ucfg9HAvrY
— ISRO (@isro) August 22, 2023
O altă imagine, realizată pe 20 august dintr-un punct de observație mult mai apropiat, în timp ce nava spațială trecea pe lângă ea, a oferit un prim-plan al terenului cenușiu și prăfuit al Lunii.
Nava spațială este capabilă să se orienteze prin compararea imaginilor captate de camerele sale cu o hartă lunară programată în computerul său de bord, potrivit agenției spațiale.
Chandrayaan, care înseamnă „vehicul lunar” în sanscrită, a fost lansată de la Centrul spațial Satish Dhawan din Sriharikota, în sudul Indiei, în statul Andhra Pradesh, pe 14 iulie. Vehiculul spațial a efectuat o apropiere lentă și metodică de suprafața lunară.
Misiunea marchează cea de-a doua încercare a Indiei de a realiza o aterizare ușoară pe Lună. Prima încercare, în 2019 cu Chandrayaan-2, s-a prăbușit pe suprafața lunară din cauza unor probleme de software și a unor dificultăți de frânare la coborâre.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii