Imagini rare din Copșa Mică, cel mai poluat oraș din Europa / Un cuplu din Norvegia organizează o expoziție cu fotografii din anii 90 / Speranţa de viaţă era aici mai mică cu 10 ani decât media pe ţară
Un cuplu de norvegieni care au locuit în Copșa Mică în anii ’90 revin în oraș cu o expoziție de fotografii memorabile. Trond Berge și Svanhild Naterstad au surprins prin obiectivul lor trecutul industrial al localității și viața oamenilor din acea vreme marcată de poluare, relatează Turnul Sfatului.
Vernisajul expoziției „Copșa Mică 1991 – 1992” are loc săptămâna viitoare și readuce în actualitate imaginea comunității de odinioară, cu fabricile active și nivelurile ridicate de noxe. Mărturia fotografică a celor doi oferă astăzi o radiografie valoroasă asupra trecutului orașului.
Cei doi au ajuns în Copșa Mică pentru ca Trond să-și facă, pornind de la locuitorii de aici, lucrarea de doctorat în antropologie socială. Era interesat cum trăiesc oamenii în ceea ce a fost numit cel mai poluat oraș din Europa.
Au locuit aici un an, și-au făcut prieteni, au trăit bucuriile și necazurile vieții alături de sibienii din Copșa Mică. Au participat la nunți, botezuri și înmormâmntări, au fotografiat oameni la coadă și zidurile negre ale caselor și ale fabricii.
”Avem foarte multe amintiri frumoase din anul petrecut în Copșa Mică. Am fost primiți cu căldură de primărie și de toți cei care lucrau acolo, de vecinii de pe Aleea Castaniilor și de toți cei cu care am intrat în contact. Și au fost mulți. Am fost invitați la nunți, la botezuri și înmormântări. Am fost la vânătoare de mistreți în Valea Viilor și în fabrica unde se ambalau negrul de fum în saci mari de hârtie, manual”, spun cei doi.
Înainte de 1990, se vorbea prea puţin despre poluarea din Copșa Mică. Erau mai multe fabrici – de negru de fum, acid sulfuric, metale neferoase, materiale plastice. Pe vremea lui Ceauşescu, dar şi mult după, conta doar producţia, mai puțin sănătatea muncitorilor, a familiilor și a locuitorilor din zonă.
Nivelurile de metale grele din părul şi dinţii copiilor erau mult peste pragurile critice. Valoriile medii ale concentraţiei de plumb din Copşa erau de 15 ori mai mari decât media pe ţară. Iar la cadmiu – de 2,5 ori mai mare.
De asemenea, s-a relevat faptul că la Copşa Mică speranţa de viaţă e mai mică cu 10 ani decât media pe ţară. Pe de altă parte, majoritatea locuitorilor din zonă sufereau de o boală numită saturnism – adică intoxicare cu plumb.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii