Imaginile din satelit arată o activitate sporită la siturile de testare nucleară din Rusia, China și SUA (CNN)
Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la siturile lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN, într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii.
Deși nu există nicio dovadă care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, imaginile, obținute și furnizate de un analist cunoscut în domeniul studiilor de neproliferare militară, ilustrează extinderi recente la trei situri de testare nucleară, comparativ cu cele de acum câțiva ani.
Unul este operat de China în regiunea autonomă Xinjiang Uyghur, unul de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic, iar altul de SUA în deșertul Nevada.
Imaginile din satelit din ultimii trei până la cinci ani arată noi tuneluri pe sub munți, noi drumuri și instalații de depozitare, precum și un trafic crescut de vehicule care intră și ies din aceste situri, a declarat Jeffrey Lewis, profesor adjunct la Centrul James Martin pentru Studii de neproliferare de la Middlebury Institute of International Studies.
„Există într-adevăr o mulțime de indicii pe care le vedem și care sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare”, a spus el, lucru pe care niciuna dintre aceste țări nu l-a mai făcut de când testele nucleare subterane au fost interzise prin Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996. China și SUA au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat.
Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene americane Cedric Leighton, un fost analist al serviciilor de informații, a analizat imaginile siturilor nucleare ale celor trei puteri și a ajuns la o concluzie similară.
„Este foarte clar că toate cele trei țări, Rusia, China și Statele Unite, au investit foarte mult timp, efort și bani nu numai în modernizarea arsenalelor lor nucleare, ci și în pregătirea tipurilor de activități care ar fi necesare pentru un test”, a declarat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank