„Îmi iubesc țara și urăsc statul” – Cum văd tinerii din Rusia invadarea Ucrainei
„De-abia am dormit o oră și jumătate. M-a durut stomacul și nu pot mânca”. Maria, 24 de ani, a povestit pentru The Moscow Times care este starea sa de spirit la patru zile după invadarea Ucrainei – sau „operațiunea specială militară”, cum o denumește regimul de la Kremlin.
“Vreau doar să zbor departe. După ce voi fi departe de Rusia, pot începe să scriu la parlamentari și să încerc să schimb retorica de pe internet.”
Voci tremurătoare, anxietate și decizia de a pleca din Rusia, pentru a fi în siguranță sunt stări comune pentru mulți tineri ruși. The Moscow Times a discutat cu 32 de oameni în vârstă de 20 și 30 de ani. Peste jumătate dintre ei fie au decis să plece din Rusia fie au plecat deja.
În ciuda sancțiunilor internaționale și a prăbușirii rublei, nu economia este principalul motiv de îngrijorare.
“Îmi e mai puțină frică să particip la demonstrații aici față de Rusia,” spun câțiva tineri care trăiesc acum în Georgia, Armenia și diferite țări din Uniunea Europeană.
Siguranța este motivul numărul unu pentru a părăsi Rusia pentru 64% dintre respondenții unui sondaj realizat de organizația non-guvernamentale rusească Takie Dela. Pentru mulți ruși, războiul tocmai a înrăutățit sentimentul general de anxietate generat de viața într-un stat represiv.
“Am fost în Georgia vara trecută și am participat la o paradă pride. M-am simțit mai în siguranță decât la un miting în Rusia”, povestește Tina G., 25 de ani, cercetătoare pentru o companie privată, cu cetățeni ruso-georgiană.
“Din 24 februarie, fumez practic un pachet de țigări pe zi. Dorm și nu prea mai fac altceva”, a adăugat ea.
Tina a trăit deja experiența prezenței trupelor rusești, când Rusia a invadat Georgia în august 2008 și a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei.
“Cu siguranță, am flashback-uri din 2008. Eram în Georgia și eram foarte înspăimântată,” povestește ea. Dar, în ciuda acestor amintiri, se simte mai în siguranță în Tbilisi decât în Moscova. “Nu-mi place nici actuala guvernare din Georgia, dar dacă ar fi să renunț la una dintre cetățenii, aș renunța la cea rusă”.
“Am decis să plec pentru că în 24 februarie am rămas fără patrie”, afirmă V, manager aproape de 30 de ani.
“Toate lucrurile frumoase pe care mi le-a dat țara mea – educație, cultură – au fost șterse într-o secundă. Am simțit că inima mi s-a frânt într-o mie de bucăți”, a adăugat ea.
Leonid Z., 30, dezvoltator Python, a plecat în străinătate în toamna anului 2021, în cadrul unui parteneriat. Vrea să-și viziteze în continuare familia din Rusia, dar nu se mai pune problema să revină.
“Am fost disperat în primele două zile. Acum am înțeles că, într-un fel, patria mea a dispărut. Nu pot să mă asociez în niciun fel cu ceea ce a făcut țara mea … Asta este. Sunt un imigrant acum.”
Alte șapte persoane au exprimat sentimente similare față de guvernul Rusiei, dar au decis să rămână.
“Îmi place foarte mult poporul rus. Sunt rus, așa că rămân aici,” a declarat Mark Pekarev, 24 de ani, profesor la o universitate de top din Rusia.
„Înțeleg că este rău acum și că va fi și mai rău. Dar trebuie să trecem prin asta. Cred că aș bea până la moarte sau m-aș spânzura dacă aș pleca în străinătate.”
“Pentru mine, a rămâne în Rusia este, într-un fel, o datorie”, spune Vasia, 22 de ani, care lucrează la o galerie de artă din Moscova.
“Întotdeauna am avut senzația că trebuie să mergi până la capăt. Cel mai rău lucru care mi s-ar putea întâmpla ar fi să mor torturat. Cred m-aș descurca”.
La patru zile după interviuri, Maria și V. au decis să rămână. Maria privește cu speranță protestele viitoare. V. se gândește să rămână pentru a le putea spune copiilor săi că a încercat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii