G4Media.ro

Impactul roboticii și inteligenței artificiale în arsenalul militar / Cum vor arăta…

Sursa foto: Canva

Impactul roboticii și inteligenței artificiale în arsenalul militar / Cum vor arăta armele viitorului

De-a lungul istoriei, războiul a adus cu sine nu doar pierderi de teritoriu și resurse, ci și o suferință umană imensă. Însă, astăzi, cu ajutorul progresului tehnologic, am ajuns într-un punct în care privim spre un viitor în care inteligența artificială devine un aliat esențial în eforturile de a proteja și salva vieți. Robotica și inteligența artificială au devenit instrumente esențiale pentru gestionarea și simularea mediului operațional în domeniul militar.

Aceste două ramuri tehnologice, robotica și inteligenta artficială, devin astfel o prioritate pentru principalii actori statali, iar SUA, Japonia, China, dar și Rusia conduc, detașat, în cursa privind armele viitorului.

Însă, într-o lume în care Rusia și China investesc masiv în arme autonome și roboți de luptă, aliații NATO se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a rămâne în pas cu evoluția tehnologică.

Pentagonul a tras un semnal de alarmă, subliniind importanța adaptării și modernizării forțelor armate pentru a face față noilor provocări.

Recent, în Strategia US Army pentru 2025-2030, exista un capitol referitor la Robotica și Sistemele Autonome în care se descrie modul în care Forțele Terestre Americane vor integra aceste tehnologii pentru a depăși capacitățile de luptă inamice și pentru a reduce riscurile pentru personalul militar.

Însă secretarul american al apărării, Lloyd Austin, declara că este esențial să se mențină controlul uman asupra sistemelor militare inteligente. Declarația a venit la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au testat cum funcționează un avion de vânătoare F-16 fară pilot. A fost de fapt prima luptă cunoscută din lume între un pilot uman și un avion de luptă controlat de inteligența artificială. Unul dintre avioane avea echipaj uman, în timp ce altul era o versiune modificată a F-16, avioane de care dispune și tara noastră. În timpul zborului test, algoritmul de inteligență artificială al avionului de vânătoare F-16 funcționa pe analiza datelor din alte lupte aeriene, pentru a lua decizii și pentru a preveni viitoare potențiale atacuri, potrivit Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansate în Domeniul Apărării (DARPA), care a efectuat testul.

Gândiți-vă la piloții care sunt trimiși în misiuni periculoase, în zone de conflict. Cu această tehnologie, aceștia pot avea un nivel suplimentar de protecție și asistență, și nu ar mai trebui să ia parte la lupte directe. Mai ales într-o eră în care majoritatea atacurilor se realizează acum doar prin rachete ghidate sau drone kamikaze.

Și în altă parte a lumii, Japonia investește în cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiei militare, urmărind să dezvolte aplicații inovatoare, precum tancuri autonome și sisteme de detecție a submarinelor. De pe site-ul navalnews, aflam că niponii construiesc o dronă submarin, creată de cei de la Mitsubisii Heavy Industry. Japonia investește masiv în vehicule de lupte acvatice autonome, mai ales că recent China a trimis pe teritoriul japonez echipamente de spionaj, ceea ce, spun specialiștii, va duce la un scandal diplomatic în viitor.

Dar la competiția dintre Statele Unite și China în domeniu ar trebui să ne uităm, pentru că China a depășit SUA în cheltuielile pentru tehnologia de inteligență artificială în domeniul apărării.

China investește în prezent între 1,6 miliarde și 2,7 miliarde de dolari în inteligența artificială, pentru armata să, în timp ce America cheltuiește între 800 de milioane și 1,3 miliarde de dolari.

Însă evoluția tehnologiei militare, inclusiv a roboticii și a inteligenței artificiale, ridică întrebări și provocări complexe.

Notă: Alex Buzică este reporter la Radio România Actualități și realizatorul emisiunii Internet cafe difuzată în fiecare sâmbătă de la ora 18:10.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...